Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
978 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
24 Φεβρουαρίου 2005
 
 


 
 

Aυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας
Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977-003965


Συνέντευξη του Δημοτικού Συμβούλου - υπεύθυνου ύδρευσης Γεωργίου Γιαννούκου
Ιανουάριος 2001

Ποια κατάσταση επικρατούσε στον τομέα ύδρευσης στον Δήμο μας πριν αναλάβετε εσείς και ποια τώρα;
Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να ευχηθώ στους δημότες της Αυλίδας Χρόνια πολλά κι Υγεία. Όταν υπάρχουν αυτά τα δύο, νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται.

Τώρα τι προϋπήρχε στον τομέα της ύδρευσης, όπου έχω την ευθύνη εγώ μαζί με τον Γιώργο τον Στράντζαλη, πριν δημιουργηθεί ο Δήμος της Αυλίδας:

Θα ξεκινήσω από την έδρα του Δήμου, το Βαθύ. Υπήρχαν δύο γεωτρήσεις. Μία ήταν στο Χάνι και η άλλη ήταν στα Μπελούσα. Αυτή που ήταν στο Χάνι, η γεώτρηση του Χανίου δηλαδή, υδροδοτούσε από το 1982 την τότε κοινότητα Βαθέος, με νερό. Ήταν μία πολύ πετυχημένη γεώτρηση, με μεγάλη ποσότητα νερού. Η άλλη γεώτρηση στα Μπελούσια, συμπλήρωνε τις ελλείψεις που υπήρχαν σε νερό, το Καλοκαίρι. Δεν είχε μεγάλη ποσότητα, αλλά επαρκούσε το νερό για να καλύψει τις ανάγκες. Αυτά για το Δημοτικό Διαμέρισμα του Βαθιού.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Παραλίας υπήρχαν τρεις γεωτρήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους έδιναν περίπου 25 κυβικά νερό την ώρα. Οι ανάγκες του Δημοτικού Διαμερίσματος της Παραλίας ήταν πολύ περισσότερες και οι υπάρχουσες γεωτρήσεις δεν κάλυπταν τις ανάγκες, για την υδροδότηση του Δημοτικού Διαμερίσματος της Παραλίας.

Το Καλοχώρι - Παντείχι είχε 2 γεωτρήσεις. Την μία στην θέση Βράχο και την άλλη στην θέση Σχολικό Κτήμα. Συνολικά και οι δύο, μιλάμε πάντα για το Καλοκαίρι, κάλυπταν τις ανάγκες που είχε το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλοχωρίου - Παντειχίου.

Στον Φάρο υπήρχαν δύο γεωτρήσεις, οι οποίες το Καλοκαίρι, πάντα για το Καλοκαίρι μιλάμε, γιατί τον Χειμώνα δεν υπάρχει πρόβλημα, κάλυπταν τις ανάγκες της κατανάλωσης του Φάρου. Αυτή ήταν η κατάσταση την οποία καταγράψαμε το 1999.

Θα πρέπει εδώ να πούμε, ότι στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Βαθιού, το 1998 τελειώνοντας την θητεία της η τότε κοινότητα, τον Οκτώβρη αν θυμάμαι καλά, είχαμε κάποια βλάβη στην γεώτρηση του Χανίου, η οποία ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ με την εξαγωγή του υποβρυχίου μοτέρ, με αποτέλεσμα όταν ξαναμπήκε σε λειτουργία να είχαμε μειωμένη ποσότητα νερού. Μετά από αυτό διαπιστώσαμε, ότι σταδιακά θα υπήρχε πρόβλημα και για την υδροδότηση του Βαθιού.

Τι σχεδιάσαμε αφού καταγράψαμε τι υπήρχε:

Υπήρχε μεγάλο πλέον πρόβλημα υδροδότησης του Δήμου Αυλίδος.

Σχεδιάσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει ο Δήμος με την υδροδότησή του. Αμεσα αυτό που κάναμε ήταν να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα του Δήμου Αυλίδας, να ενώσουμε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα μεταξύ τους, ώστε όταν υπάρχει έλλειψη στο ένα διαμέρισμα, να τροφοδοτείται από το άλλο και αναθέσαμε μία μελέτη σε ένα γεωλογικό γραφείο, για να μπορέσει αυτό το γραφείο να μας υποδείξει συγκεκριμένους χώρους, που θα κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Και σαν τελευταίο, βασικότερο στόχο βάλαμε, να υδροδοτηθεί ο Δήμος της Αυλίδας από την ΕΥΔΑΠ. Αυτός είναι νομίζω, στον τομέα ύδρευσης, ο κυριότερος στόχος της τετραετίας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης του Δήμου.

Αφότου ολοκληρώθηκε η μελέτη, που είχαμε αναθέσει στο γεωλογικό γραφείο, μας υπέδειξε τέσσερις χώρους, τέσσερα σημεία, στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου, όπου θα μπορούσαν να γίνουν γεωτρήσεις. Ξεκινήσαμε αμέσως, αφού βάλαμε τις αναγκαίες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του Δήμου, το τελικό πρόγραμμα του Δήμου, για να κάνουμε τις γεωτρήσεις. Μία γεώτρηση έγινε στην Παραλία Αυλίδος, μία στο Φάρο στην θέση Ασπροχώμα, άλλη μία γεώτρηση έγινε στο Καλοχώρι - Παντείχι και μία άλλη γεώτρηση έγινε πάλι στο Βαθύ, στο Χάνι.

Εάν δεν είχαμε αναθέσει τη μελέτη για την διάνοιξη γεωτρήσεων σε γεωλογικό γραφείο, ούτε το Δημοτικό Διαμέρισμα του Βαθιού θα είχε νερό. Γιατί το Καλοκαίρι του 2000, γεγονός το οποίο δεν έγινε αντιληπτό από τον περισσότερο κόσμο, παρατηρήθηκε πρόβλημα στην γεώτρηση του Χανίου. Σταδιακά έπεφτε η ποσότητα νερού της, σε σημείο που δεν θα είχαμε νερό να πιούμε. Είχαμε προβλέψει όμως προηγούμενα, αφού κάναμε εκείνη την γεώτρηση, να την αξιοποιήσουμε όσο μπορούσαμε συντομότερα και το καλοκαίρι του 2000 λειτούργησε η καινούργια γεώτρηση που είχαμε και ο κόσμος δεν αντιλήφθηκε ότι είχε έλλειψη νερού

Του Φάρου το νερό, αυτό που είχε σαν κοινότητα Φάρου, ήταν οριακά πόσιμο. Δηλαδή ήταν μέσα στις προδιαγραφές, αλλά στα όρια. Θελήσαμε να βελτιώσουμε την ποιότητά του. Αυτό το κατορθώσαμε με την ένωση των δικτύων των τριών Δημοτικών Διαμερισμάτων και δίνοντας στο δίκτυό του Φάρου κάποιες ποσότητες νερού, από το δίκτυο του Βαθιού. Έτσι, βελτιώσαμε την ποιότητά του και από εκεί που η ποιότητα του νερού ήταν στα όρια τα επιτρεπτά, τα κατεβάσαμε παρακάτω.

Στο Καλοχώρι - Παντείχι σταματώντας την νέα γεώτρηση, μας δημιουργήθηκε άλλο ένα πρόβλημα. Στην μία από τις δύο γεωτρήσεις, που προϋπήρχαν από την Κοινότητα Καλοχωρίου - Παντειχίου, δημιουργήθηκε πάλι ένα πρόβλημα μόλυνσης, με αποτέλεσμα να σταματήσει τη λειτουργία της και αυτή η γεώτρηση. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το Δημοτικό Διαμέρισμα είχε μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούσε να υδροδοτηθεί. Επειδή είχαμε όμως ενώσει τα δίκτυα, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα έλλειψης, γιατί και αυτό το Δημοτικό Διαμέρισμα πήρε μία ποσότητα νερού, ένα τμήμα του Καλοχωρίου - Παντειχίου. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο, μέχρι σήμερα.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Παραλίας, έχει το εντονότερο πρόβλημα νερού. Το καλοκαίρι και τα προηγούμενα καλοκαίρια, αλλά και το πρώτο καλοκαίρι που εμείς αναλάβαμε σαν Δημοτική Αρχή, είχε εντονότατο πρόβλημα. Υπήρχαν σπίτια τα οποία έκαναν δέκα και δεκαπέντε μέρες για να πάρουν νερό. Έπαιρναν δηλαδή εκ περιτροπής. Κάποιες μέρες έπαιρναν κάποιοι κάτοικοι και κάποιες μέρες κάποιοι άλλοι. Επειδή εμείς είχαμε βάλει σαν στόχο ότι η Παραλία πρέπει να έχει 24 ώρες το 24ωρο νερό, προχωρήσαμε και κάναμε μία μίσθωση μίας γεώτρησης στο Σχηματάρι, η οποία κοστίζει περίπου τα δεκαπέντε εκατομμύρια (15.000.000) δραχμές το χρόνο, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και εξασφαλίσαμε νερό για αυτό το Δημοτικό Διαμέρισμα 24 ώρες το 24ωρο.

Νομίζω ότι οι Δημότες της Παραλίας, τουλάχιστον αυτό, δεν μπορούν να μην το αναγνωρίσουν.

Τα δίκτυα παθαίνουν πιο συχνές βλάβες τώρα ή παλαιότερα;
Τα δίκτυα πάντα παθαίνανε βλάβες και πάντα θα παθαίνουν. Το δίκτυο είναι πάρα πολύ παλιό και με τις πιέσεις που έχει, παθαίνει πολύ εύκολα βλάβη. Όλα τα δίκτυα τα καινούργια, που γίνονται και που ημερών μας έχουν γίνει πάρα πολλές επεκτάσεις, γίνονται με τις νέες προδιαγραφές. Μπαίνει για παράδειγμα σωλήνας το PVC, που είναι κατάλληλος για νερό, δεν μπαίνει ο αμίαντος, όπως έμπαινε παλιά και σε αυτά τα δίκτυα τα καινούργια, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα.

Οι στόχοι του Δήμου σχετικά με την ύδρευση ήταν τρεις. Αφού λοιπόν έγιναν οι γεωτρήσεις και ενώθηκαν τα δίκτυα, έμεινε η υπόθεση της ΕΥΔΑΠ. Να υδροδοτηθεί δηλαδή ο Δήμος της Αυλίδας από την ΕΥΔΑΠ. Κάναμε αμέσως ενέργειες, με προσωπικές παραστάσεις και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στους δύο υπουργούς που πέρασαν και στον κύριο Βερελή και στον υφυπουργό τον κύριο Αλευρά, είχαμε πολλές συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Η λύση που εμείς προτείναμε και η οποία αρχικά έγινε αποδεκτή, ήταν να μας δώσουν μία ποσότητα νερού, 100 κυβικά την ώρα, από το δίκτυο και από το διυλιστήριο που έχει ο Δήμος Σχηματαρίου.

Ενώ είχαμε όλοι συμφωνήσει και είχε συμφωνήσει και ο Δήμαρχος Σχηματαρίου σε αυτή την λύση, κάποια στιγμή, στην πορεία, ο Δήμαρχος Σχηματαρίου ανακάλεσε αυτή του την θέση και δεν μας έδωσε νερό, έστω σαν προσωρινή λύση, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα σε νερό, που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Διαμέρισμα της Παραλίας. Αυτή ήταν μία προσωρινή λύση. Η οριστική λύση για την ΕΥΔΑΠ ισχύει. Την παλεύουμε ακόμα.

Σας κατηγορούν ότι κάνατε υπερβολικά πολλές γεωτρήσεις και ότι κάποιες έγιναν και άστοχα, σε σημεία που δεν ενδεικνύονταν. Τι έχετε να απαντήσετε;
Ότι κάναμε, το κάναμε μετά από υπόδειξη των μελετητών. Δεν πήγε τυχαία όπου ήθελε ο καθένας, να ανοίξει μία γεώτρηση. Οι μελετητές μας υπέδειξαν τους συγκεκριμένους χώρους, που θα κάνουμε τις γεωτρήσεις. Και εκεί προχωρήσαμε και κάναμε τις γεωτρήσεις. Κάποιες από αυτές τις γεωτρήσεις ήταν πετυχημένες, είχαν και καλή ποιότητα νερού και αρκετή ποσότητα. Σε κάποιες άλλες βρήκαμε νερό, αλλά δεν ήταν αξιοποιήσιμο, γιατί η ποσότητα ήταν μικρή και θεωρήσαμε ότι ήταν μεγάλο το κόστος της αξιοποίησης της γεώτρησης, για να κλείσουμε ελάχιστο νερό, που δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.

Υπάρχουν ενστάσεις από κάποιους πολίτες, που λένε ότι με την μεταξύ τους σύνδεση των δικτύων ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων, χαλάει η ποιότητα του νερού. Ευσταθεί αυτή η άποψη;
Την σύνδεση των δικτύων ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων μεταξύ τους την κάναμε, για να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε κάποιο Δημοτικό Διαμέρισμα, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορεί μία γεώτρηση να πάθει κάποια βλάβη. Γεωτρήσεις είναι, λειτουργούν, μπορεί να πάθουν κάποια βλάβη. Δεν μπορεί να μείνει κάποιο Δημοτικό Διαμέρισμα, χωρίς καθόλου νερό. Όταν είναι ενωμένα τα δίκτυα, μπορούμε από τα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα, που έχουν νερό, να τροφοδοτήσουμε το συγκεκριμένο Διαμέρισμα, που έχει το πρόβλημα.

Έχει αναφερθεί σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα του νερού. Αν είναι κατάλληλο ή μη κατάλληλο. Ποια η γνώμη σας για αυτό;
Η ποιότητα του νερού είναι μέσα στα πλαίσια που προβλέπουν οι ελληνικοί και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για το πόσιμο νερό. Όλες οι γεωτρήσεις που αυτή την στιγμή λειτουργούν, λειτουργούν μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Όποια γεώτρηση δεν έχει αυτές τις προδιαγραφές του νερού, αμέσως σταματάει η λειτουργία της. Στο Καλοχώρι - Παντείχι κάναμε μία γεώτρηση πετυχημένη, με πολύ νερό, 100 κυβικά την ώρα. Η γεώτρηση αυτή λειτούργησε για ένα μήνα. Μέσα σε αυτό τον μήνα παρουσίασε κάποια προβλήματα, εξακριβώθηκε ότι το νερό δεν ήταν πόσιμο και διακόψαμε την λειτουργία της. Εξετάζεται το νερό πολύ τακτικά, σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Μπορώ να σας πω, ότι κάθε δίμηνο κάνουμε και χημική και μικροβιολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν είναι πόσιμο. Για αυτό να μην έχει αμφιβολία κανένας δημότης. Το νερό που δίνουμε δηλαδή στην κατανάλωση είναι πόσιμο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και του Ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τώρα οι ενέργειες, για να πάρει νερό ο Δήμος Αυλίδας από την ΕΥΔΑΠ;
Από ότι γνωρίζω, ο Δήμαρχος έκανε μία επίσκεψη και στο υπουργείο και στην ΕΥΔΑΠ, πήρε τη σύμφωνη γνώμη και των δύο και νομίζω ότι εντός των ημερών, μέχρι την μέρα που ο κόσμος θα διαβάσει την συνέντευξη, θα έχει έρθει ένα έγγραφο από την ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με το οποίο θα μας δίνεται οριστική λύση για το πρόβλημα νερού, που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Και μιλάμε για 400 κυβικά την ώρα, η οποία θα είναι οριστική λύση πλέον για τον Δήμο. Για το έργο αυτό απαιτείται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Κάνουμε προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε και αυτό το ποσό, γιατί όπως καταλαβαίνετε από τον προϋπολογισμό του Δήμου, δεν μπορεί να γίνει ένα έργο ενάμισι δισεκατομμύριο (1.500.000.000) δραχμών ή δύο, πόσο θα φτάσει αυτό το έργο μέχρι να ολοκληρωθεί και να τελειοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα νομίζω, ότι τα μετέπειτα Δημοτικά Συμβούλια και οι Δήμαρχοι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα νερού, όπως αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα.

Σχολιάζουν κάποιοι ότι είναι υπερβολικά τα ποσά που δίνετε για ενοικίαση γεωτρήσεων. Συμφωνείτε μαζί τους;
Το υπερβολικό είναι κάτι σχετικό. Αμα πάρουμε τα προηγούμενα χρόνια, που το Δημοτικό Διαμέρισμα της Παραλίας λειτουργούσε σαν κοινότητα και όλα τα καλοκαίρια έπαιρνε νερό από κάποιον ιδιώτη, ο οποίος εκμεταλλευόταν ένα δίκτυο, και το πλήρωνε με 200 δραχμές το κυβικό, εμάς μας έρχεται πολύ φθηνότερα. Είναι πολύ οικονομικότερη αυτή η λύση που επιλέξαμε εμείς και εκτός αυτού δεν υπήρχε άλλη λύση. Αν εμείς συνεχίζαμε την ίδια τακτική που εφάρμοζε η πρώην κοινότητα της Παραλίας, το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιζόταν. Απλώς θα είχαμε και κάποιες άλλες μεγαλύτερες ποσότητες νερού, οι οποίες δεν θα έλυναν το πρόβλημα. Ενώ αυτή την γεώτρηση την έχουμε μισθώσει και την λειτουργούμε ολόκληρο το 24ωρο, όταν χρειάζεται, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα νερού να έχει αντιμετωπιστεί.

Υπάρχει μία απόφαση του Δήμου, να πληρώνουν οι δημότες πάγιο τέλος για τα μη οικιακής χρήσης τιμολόγια 5.000 δραχμές. Γιατί έγινε αυτό;
Όταν γίναμε Δήμος, υπήρχαν τέσσερα ξεχωριστά τιμολόγια. Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα υπήρχε ένα ξεχωριστό τιμολόγιο, σύμφωνα με την απόφαση που έπαιρνε το κάθε κοινοτικό συμβούλιο τότε. Θελήσαμε να λειτουργήσουμε σαν ενιαίος Δήμος πλέον και ενοποιήσαμε όλα τα τέλη. Και τα τέλη της ύδρευσης και τα τέλη του φωτισμού και την αποκομιδή σκουπιδιών και τον Δημοτικό χώρο. Έτσι όλα αυτά τα τέλη τα κάναμε ενιαία. Κάναμε μία αύξηση στο νερό και φέραμε το τιμολόγιο στο τετράμηνο, ενώ πρώτα κάποια Δημοτικά Διαμερίσματα το είχαν στο εξάμηνο. Κάναμε μία αύξηση στο πάγιο και κάναμε ένα κλιμακωτό τιμολόγιο, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις υπερβολικές καταναλώσεις νερού. Δεν έχουμε δηλαδή υπερβολικές ποσότητες ή έστω μεγάλες ποσότητες νερού, που να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των δημοτών, ούτε περίσσευμα νερού έχουμε, ώστε να μπορούμε να πούμε εντάξει ας το έχουμε πιο φθηνά για να έχουμε μεγάλη κατανάλωση και μεγάλες εισπράξεις. Μπορούμε να πούμε, ότι οριακά το νερό μόλις φτάνει σήμερα για να υδροδοτείται ο Δήμος. Από εκεί και πέρα, εμείς έπρεπε να πάρουμε κάποια μέτρα, ώστε να περιορίσουμε τις μεγάλες καταναλώσεις. Αυτό και κάναμε. Κάναμε μία αύξηση στο πάγιο και χωρίσαμε τα τιμολόγια σε οικιακής χρήσης, αυτά δηλαδή που είναι για τα σπίτια και σε μη οικιακής χρήσης που συμπεριλαμβάνουν όλα τα υπόλοιπα. Και κάναμε ένα κλιμακωτό τιμολόγιο. Μέχρι τα 100 κυβικά, που έχει ανάγκη ένα σπίτι για να λειτουργήσει το τετράμηνο, περίπου στοιχίζει τις 13.000 δραχμές. Αν αυτό το ποσό το διαιρέσουμε με τις 120 ημέρες, νομίζω ότι είναι ένα ποσό γύρω στις 120 δραχμές ημερησίως και δεν είναι πολύ μεγάλο για ένα δημότη να πληρώνει 120 δραχμές για να έχει νερό 24 ώρες το 24ωρο στο σπίτι του. Αυτό που ξανατονίζω είναι, ότι αυτό έγινε κάτω από την πίεση του ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Μακάρι να υπήρχαν και να ήταν πολύ φθηνότερο. Και ποιος δεν θα το ήθελε αυτό.

Σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε θέμα για διαδημοτική συνεργασία, σχετικά με την αποχέτευση. Μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα πιο συγκεκριμένα πάνω σε αυτό;
Από την αρχή που ξεκίνησε ο Δήμος υπήρχε ένα πρόγραμμα, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπική αυτοδιοίκησης, το λεγόμενο ΕΠΤΑ. Σε αυτό το ΕΠΤΑ κατορθώσαμε και εντάξαμε εκτός από όλα αυτά τα έργα που θα αναφέρουμε πιο κάτω και μία μελέτη, η οποία έχει σχέση με τα όμβρια νερά, τις αποχετεύσεις και με την αποχέτευση λυμάτων. Αυτή η μελέτη έχει ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο, είναι σε εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθεί και δείξει όλα τα τεχνικά στοιχεία και τον προϋπολογισμό, πιστεύουμε ότι θα ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, για να υπάρξει η πρώτη χρηματοδότηση, να ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις επαφές, που έχει κάνει ο Δήμαρχος με τον Δήμο της Χαλκίδας, δεν θα απαιτηθεί να γίνει ένας καινούργιος βιολογικός καθαρισμός. Όλα τα λύματα δηλαδή της Αυλίδας, θα κατευθυνθούν προς τον βιολογικό καθαρισμό της Χαλκίδας, για να αποφύγουμε την κατασκευή ενός καινούργιου κέντρου βιολογικού καθαρισμού.

Αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και από ότι γνωρίζω πρέπει να έχουν υπογραφεί και οι σχετικές συμβάσεις με τον Δήμο Χαλκιδέων. Έχουμε πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Χαλκιδέων, ότι αυτό είναι εφικτό και ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα δεχτεί τα λύματα και της Αυλίδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας. Πρέπει να έχει προκύψει και μία χρηματοδότηση προς τον Δήμο της Χαλκίδας, που είναι ο φορέας και λειτουργεί το βιολογικό καθαρισμό, για να μπορέσει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, και να δεχτεί όλα αυτά τα λύματα της ευρύτερης περιοχής.

Έχει διατυπωθεί η άποψη, ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Χαλκίδας δεν λειτουργεί αρκετές φορές σωστά. Αφού λοιπόν δεν λειτουργεί σωστά τώρα μόνο με την Χαλκίδα, όταν θα συμμετέχουν και άλλοι δύο τρεις Δήμοι θα βελτιωθεί ή θα συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση;
Έχουν δοθεί οι πιστώσεις, ώστε να υπάρξει η πιο σύγχρονη τεχνολογία για τον Βιολογικό καθαρισμό, που υπάρχει σήμερα και αφού κάνει τις απαιτούμενες επενδύσεις ο συγκεκριμένος βιολογικός καθαρισμός, να μπορεί να δεχτεί τα λύματα της ευρύτερης περιοχής, ώστε να λειτουργεί σωστά και να μην υπάρξουν προβλήματα, σαν αυτά που γνωρίζουμε από παλιά. Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από τον Δήμο της Χαλκίδας, ότι και μέχρι σήμερα ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί άριστα. Αυτό είναι σχετικό και ο καθένας μπορεί εκφράσει την άποψή του πάνω σε αυτό.

Τι έχετε να μας πείτε σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει ο Δήμος πάνω στο θέμα της καθαριότητας;
Όσον αφορά την καθαριότητα, έχουμε προμηθευτεί τόσους κάδους, όσοι χρειάζονται, για να μην είναι εκτεθειμένα έξω τα σκουπίδια και να περισυλλέγονται καλύτερα. Τα οικιακά απορρίμματα δεν τα πετάμε στα σκουπίδια στο Βαθύ ή σε κάποιο άλλο χώρο μέσα στον Δήμο της Αυλίδας ανεξέλεγκτα, για να δημιουργείται αυτό το πρόβλημα που είχαμε παλαιότερα. Όλα τα σκουπίδια του Δήμου της Αυλίδας, πάνε στην χωματερή της Χαλκίδας Προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο και πήρε μία απόφαση, να συμμετέχει σε μία προσπάθεια που κάνει ο Δήμος της Χαλκίδας, ώστε να δημιουργηθεί στην Κεντρική Εύβοια ένας οργανωμένος ΧΥΤΑ, ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ο οποίος θα δέχεται τα σκουπίδια της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας. Και του Δήμου του δικού μας και του Δήμου Ανθηδώνος, και του Δήμου Ερέτριας, και της Αρτάκης και νομίζω μέχρι και των Ψαχνών. Οπότε θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Πολλοί συμπολίτες μας εκφράζουν παράπονα σχετικά με τους κάδους απορριμμάτων. Αλλοι επειδή τους έχετε τοποθετήσει έξω από το σπίτι τους και άλλοι επειδή τους έχετε μακριά τους. Τι έχετε να τους πείτε;
Στην αρχή που βάλαμε τους κάδους, κανένας δεν τον ήθελε έξω από το σπίτι του. Ήθελε ο κάδος να είναι στο απέναντι σπίτι ή πιο πάνω, γιατί υπήρχε η νοοτροπία ότι εκεί θα μύριζε και θα του δημιουργούσε πρόβλημα. Σταδιακά όμως προέκυψε το αντίθετο. Όλοι ήθελαν κάδο έξω από το σπίτι τους. Κάναμε τελευταία το 1999 μία προμήθεια, με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει κάποιος δημότης κάδο και να μην έχει. Νομίζω ότι η καθαριότητα έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μιλήστε μας για τον γενικότερο σχεδιασμό που έχει κάνει ο Δήμος για έργα;
Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της έδρας του Δήμου, του Βαθιού, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η πρώην κοινότητα του Βαθιού ήταν δύο γραφεία και μία τουαλέτα, στην οποία δεν μπορούσες να μπεις μέσα. Σήμερα η κατάσταση είναι υποφερτή. Ο Δήμος μπορεί τουλάχιστον να λειτουργήσει. Δεν λέω βέβαια ότι έχει όλες τις ανέσεις να λειτουργήσει, αλλά μπορεί να λειτουργήσει. Δόθηκαν αρκετά χρήματα. Νοικιάστηκε ο πάνω σχεδόν όροφος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, όπου στεγαζόταν πριν και η κοινότητα Βαθέος.

Δημιουργήθηκε μία αίθουσα, την οποία θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω σαν αίθουσα πολλαπλής χρήσης, γιατί εκτός από τα Δημοτικά Συμβούλια που κάνει ο Δήμος της Αυλίδας, πάνε τα παιδιά της Φιλαρμονικής, και γίνονται όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις του Δήμου.

Πήραμε ένα τμήμα του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, το οποίο χρησιμοποιούμε σαν αποθήκη και βάζουμε εκεί όλα τα υλικά που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος και που πριν ήταν πεταμένα από εδώ και από εκεί.

Μέσα στους σχεδιασμούς που είχαμε κάνει και μέσα από το πρόγραμμα του ΕΠΤΑ, κατορθώσαμε και εντάξαμε το Δημαρχείο της Αυλίδας, το οποίο σήμερα είναι πραγματικότητα. Δεν είναι ούτε θεωρία ούτε σχέδιο. Είναι πραγματικότητα και πολύ σύντομα, πιστεύω μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό, ο Δήμος θα έχει εγκατασταθεί στο καινούργιο Δημαρχείο. Εκεί είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Τότε που ήταν η κοινοτική αρχή και ήμουν και εγώ κοινοτικός σύμβουλος, είχαμε αγοράσει ένα οικόπεδο περίπου τεσσερισίμισυ στρέμματα. Όταν ανέλαβε όμως ο Δήμαρχος και ρώτησε την πολεοδομία, αν μπορούν να οικοδομήσουν στο συγκεκριμένο οικόπεδο το Δημαρχείο, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν, γιατί το οικόπεδο δεν είναι ούτε άρτιο, ούτε οικοδομήσιμο. Έτσι βάλαμε κάποιο μελετητή να μας ετοιμάσει μία μελέτη. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή μας προτάθηκε να προχωρήσουμε σε μία νέα αγορά ενός στρέμματος, για να μπορέσει αυτός ο χώρος να γίνει άρτιος και οικοδομήσιμος, έτσι ώστε να μπορέσει να οικοδομηθεί το Δημαρχείο. Προχωρήσαμε, αγοράσαμε άλλο ένα στρέμμα, κάναμε τις μελέτες και τα σχέδια, το εντάξαμε αμέσως στο ΕΠΤΑ, χρηματοδοτήθηκε από αυτό το πρόγραμμα και αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη το έργο αυτό, ώστε να ολοκληρωθεί του χρόνου.

Εκφράζονται παράπονα σχετικά με την εξυπηρέτηση του Δήμου προς τους δημότες του. Πως τα εξηγείτε.
Υπάρχει ένα πρόβλημα. Το προσωπικό που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι ελάχιστο. Με πέντε (5) υπαλλήλους που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες που έχουν οι δημότες. Και δεν μπορεί όταν σήμερα καίγεται μία λάμπα, να την αλλάξει αμέσως. Νομίζω όμως ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Ήδη, όποιο πρόβλημα εμφανίζεται στον τομέα ύδρευσης, αντιμετωπίζεται αμέσως. Μπορώ να πω ότι μόλις εμφανίζεται μία βλάβη, το συνεργείο αμέσως, όποια δουλειά και να κάνει, σταματάει αυτή τη δουλειά στη μέση, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει το δίκτυο της ύδρευσης. Και οι λάμπες αντιμετωπίζονται στο βαθμό, που μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα. Είναι γνωστό ότι έχουμε κάνει τις διαδικασίες για να προσλάβουμε κάποιο προσωπικό και στην καθαριότητα και στην ύδρευση. Από εκεί και πέρα, κάποιο άλλο προσωπικό θα μεταφερθεί στο φωτισμό, για να μπορεί καθημερινά να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και έτσι δεν θα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση που υπάρχει.

Εκτός από τα έργα υδροδότησης που μας αναφέρατε, ποιος είναι ο προγραμματισμός του Δήμου για άλλα έργα;
Ο Δήμος έχει κάνει έναν προγραμματισμό και για άλλα μεγάλα έργα, εκτός από αυτά που αναφέραμε. Έτσι εκτός από την υδροδότηση του Δήμου από την ΕΥΔΑΠ, τον βιολογικό καθαρισμό, την μελέτη σε πρώτη φάση και δεύτερη ας πούμε το έργο, τα αντιπλημμυρικά έργα που σχεδιάζονται συγχρόνως, και το Δημαρχείο που είναι σε εξέλιξη, μέχρι τα τέλη του Γενάρη ή το αργότερο αρχές του Φλεβάρη, θα δημοπρατήσει ένα κλειστό γυμναστήριο, εκεί που είναι σήμερα το γήπεδο του Βαθιού, για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν σήμερα τα παιδιά, του Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά και αυτοί που θέλουν να αθλούνται. Το γήπεδο του Βαθιού δεν θα καταργηθεί, αλλά εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του μπάσκετ θα στηθεί ακριβώς το κλειστό γυμναστήριο.

Επιπλέον, έχει γίνει ένας άλλος σχεδιασμός και πέρασε και από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε με ένα άλλο πρόγραμμα, το ΕΛΛΑΔΑ 2004, σύμφωνα με το οποίο θα γίνουν κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Εκεί είναι ενταγμένο και ένα κολυμβητήριο, γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, και πιστεύω ότι όσο πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι από μελέτες και από εγκρίσεις θα μπορέσουμε πιο σύντομα να ξεκινήσουμε αυτά τα έργα. Αυτά τα έργα περίπου θα στοιχίσουν το 1 δισεκατομμύριο δραχμές (1.000.000.000).

Επίσης έχουμε προχωρήσει και έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη, και είμαστε πλέον στη διαδικασία των εγκρίσεων, αν και αυτή την στιγμή υπάρχει μία εκκρεμότητα στην μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για ένα αλιευτικό καταφύγιο στην Παραλία. Αυτό το αλιευτικό καταφύγιο είναι περίπου προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου δραχμών. Αυτό το έργο έχει προταθεί από την Νομαρχία για να ενταχθεί στο τρίτο κοινωνικό πλαίσιο στήριξης,

Πως σκεφτόσαστε να είναι η διάρκεια της από εδώ και πέρα θητείας σας στο Δήμο και πως θα προχωρήσουν τα πράγματα τα επόμενα δύο χρόνια;
Όταν αναλάβαμε τον Δήμο, υπήρχαν τέσσερις κοινότητες, οι οποίες λειτουργούσαν και γινόταν μία διαχείριση και αντιμετωπίζαμε την καθημερινότητα. Σήμερα ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτό το κεφάλαιο που λέγεται διαχείριση. Δεν πρέπει να διαχειρίζεται μόνο κάποια πράγματα ή να έχει ένα πρόγραμμα και να ξύνει μόνο τα πεζοδρόμια ή να αλλάζει τις λάμπες. Ο Δήμος σήμερα πρέπει να έχει έναν σχεδιασμό με ορίζοντα όχι μόνο της τετραετίας, γιατί δεν μπορούν όλα αυτά τα μεγάλα έργα να ολοκληρωθούν μέσα στην τετραετία. Πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο τετραετίες, τέσσερα συν τέσσερα χρόνια όπως λέω εγώ, για να μπορέσουν λίγο τα πράγματα να φτάσουν στην τελική τους φάση. Έχει γίνει ένας μεγάλος σχεδιασμός, που αυτός σταδιακά φαίνεται. Είναι τόσο μεγάλη η γραφειοκρατία στην πατρίδα μας, που ακόμα και τα χρήματα να έχεις, δεν μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως ένα έργο. Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και από το Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως από τον Δήμαρχο, ο οποίος καθημερινά βρίσκεται σε επαφή και με την Αθήνα και με τα Υπουργεία και με την Περιφέρεια, για να εξασφαλίσει πιστώσεις, ώστε όλο αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια να υλοποιηθεί σε έναν μέγιστο βαθμό. Νομίζω ότι σαν Δημοτική Αρχή πάμε πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω το τι λέει ο κόσμος. Η κοινωνία είναι μικρή. Ακούμε κάποια παράπονα, αλλά ο κόσμος πρέπει να έχει και υπομονή για να τα δει σιγά - σιγά να λύνονται. Υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα (θα κάνω μία παρένθεση εδώ), ότι αν και εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, γιατί όλοι μένουμε στο Βαθύ, υπήρχε ο εθνικός δρόμος Σχηματαρίου - Χαλκίδας ο οποίος κόβει το Βαθύ στην μέση, δεν υπήρχε σηματοδότηση, για να μπορεί να περνάει όλος ο κόσμος με ασφάλεια απέναντι και κυρίως τα παιδιά που ανεβοκατεβαίνουν στα σχολεία. Εικοσιπέντε χρόνια όλες οι κοινοτικές αρχές είχαν παλέψει να το κάνουν, αλλά δεν το κατόρθωσαν. Κάποιοι που άκουσαν ότι αυτό το έργο θα γίνει, έλεγαν δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο και ότι είναι ψέματα. Σήμερα όμως είναι πραγματικότητα. Όποιοι περνάνε από τον δρόμο το βλέπουν. Και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία όπως πρέπει. Θα έχουν μπει τα φανάρια και θα μπορεί ο κάθε πεζός είτε τα αυτοκίνητα να περνάνε με ασφάλεια.

Έχουμε θρηνήσει δέκα ανθρώπους, ντόπιους εδώ.

Είμαστε δύο χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές. Έχουν αρχίσει κάποιες πολιτικές ζυμώσεις και κάποιοι σχεδιασμοί από το υπουργείο για αναδιαρθρώσεις Δήμων, για διαδημοτικές συνεργασίες. .. Εσείς σαν δημοτική αρχή, σαν συνδυασμός, πως σκέφτεστε να κινηθείτε πολιτικά τα επόμενα δύο χρόνια;
Στόχος μας πρώτα - πρώτα δεν είναι η βιτρίνα. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάποια έργα υποδομής. Νομίζω ότι ο κόσμος βλέπει κάποια πράγματα να πραγματοποιούνται. Θα μπορούσαμε και εμείς με τα χρήματα που διαχειριστήκαμε ή με το πρόγραμμα το ΕΠΤΑ, να τα είχαμε προβλέψει όλα αυτά και να είχαμε κάνει συντριβάνια, να είχαμε βάλει φωτάκια και γλομπάκια και να έφεγγαν από εδώ και από εκεί και να άρεσαν στον κόσμο και με την πρώτη βροχή ο κόσμος να πνιγόταν ή να μην είχε νερό να πιει ή να πετάγαμε ακόμη τα σκουπίδια στο νεκροταφείο του Βαθιού. Εμείς κάναμε ένα σχεδιασμό. Η αρχή του ψηφοδελτίου του οποίου ανήκω, είναι να κάνει έργα υποδομής. Νομίζω ότι ο κόσμος πλέον έχει ξεφύγει και βλέπει ποιοι παλεύουν καθημερινά για να λύσουν τα προβλήματα του Δήμου. Η όποια βιτρίνα είναι αρεστή από μια μερίδα του κόσμου, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Όταν έχεις αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, έχεις ένα δίκτυο υποδομών που χρειάζεται ο Δήμος, μετά μπορείς να μπεις και να κάνεις την βιτρίνα. Αλλά το να μην έχεις υποδομή καθόλου στον Δήμο σου, το να μην έχεις νερό να πιεις, το να κοιτάς μόνο να κάνεις αναπλάσεις κάποιων πλατειών ή να κάνεις κάποια πεζοδρόμια, νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο. Και ας μην μας κρίνει κάποιος από αυτό, ότι δηλαδή δεν κάνουμε πεζοδρόμια ή δεν βάζουμε λάμπες. Ας μας κρίνει συνολικά από τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει και από αυτά τα έργα που σιγά - σιγά βλέπει να γίνονται. Και αυτά δεν είναι λόγια, είναι πραγματικότητα.


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
APN Portal
...καθημερινή ενημέρωση για την επικαιρότητα και τον αθλητισμό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
StartPoint
Το site των περίεργων ανθρώπων...

 
Λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού Αυλίδας
Καποδίστριας Νο2
Συνέντευξη του Δημοτικού Συμβούλου - υπεύθυνου ύδρευσης Γεωργίου Γιαννούκου
Τα Θεοφάνια στην Αυλίδα
Τα κάλαντα Χριστούγεννων και νέου έτους στο Δήμο Αυλίδος
Γυναικείοι Συνεταιρισμοί
Το χρώμα
Κλοπή στο Βαθύ Αυλίδος
Σοβαρό τροχαίο στην επαρχιακή οδό Βαθέος Αυλίδος - Σχηματαρίου
Για σκι και θέατρο με την Εργατική Εστία
Εκδήλωση της Ενορίας του Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη
Εκλογές στο Δήμο Αυλίδας
Εκλογές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
Μνημόσυνο στον Μακαριστό Ιεράρχη Συνέσιο
Ιστορίας το ανάγνωσμα: 2001
Διασταύρωση καρμανιόλα
Ομπρέλες θαλάσσης στην Παραλία Αυλίδος

 
Δεκέμβριος 2002 - (28 άρθρα)
Νοέμβριος 2002 - (6 άρθρα)
Οκτώβριος 2002 - (16 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2002 - (20 άρθρα)
Αύγουστος 2002 - (20 άρθρα)
Ιούλιος 2002 - (21 άρθρα)
Μαϊος 2002 - (22 άρθρα)
Απρίλιος 2002 - (30 άρθρα)
Μάρτιος 2002 - (23 άρθρα)
Φεβρουάριος 2002 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2002 - (14 άρθρα)
Δεκέμβριος 2001 - (19 άρθρα)
Νοέμβριος 2001 - (9 άρθρα)
Οκτώβριος 2001 - (22 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2001 - (17 άρθρα)
Αύγουστος 2001 - (14 άρθρα)
Ιούλιος 2001 - (13 άρθρα)
Ιούνιος 2001 - (17 άρθρα)
Μαϊος 2001 - (17 άρθρα)
Απρίλιος 2001 - (13 άρθρα)
Μάρτιος 2001 - (18 άρθρα)
Φεβρουάριος 2001 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2001 - (17 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2000 - (22 άρθρα)
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.