Στον συνυποψήφιό της στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά ανταπαντά η κα Σπανούδη Δέσποινα, επικεφαλής του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος περιφέρειας Στερεάς με αγώνες και αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση" με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει προκληθεί με επίμαχο θέμα την κόκκινη λάσπη και τις ευθύνες που καταλογίζονται.
Στην ανακοίνωση-απάντηση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
"Προφανώς ο κ. Περγαντάς έχει μπερδευτεί. Αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών - ως εκλεγμένος από τους πολίτες- υπερασπίζεται τη ρύπανση του Κορινθιακού, αλιεύοντας ψήφους σε κόκκινες λάσπες.
Για την Ιστορία:
1. Το 2006 ο κ. Περγαντάς, γνωμοδοτούσε θετικά για μια ακόμη ηλεκτροπαραγωγή 450MW στον πολύπαθο κόλπο της Αντίκυρας.
Το Σεπτέμβρη 2007 η δυναμική παρέμβαση των πολιτών που πλημμύρισαν το Νομαρχιακό συμβούλιο, υπαγόρευσε την ομοφώνως αρνητική γνωμοδότηση της μελέτης Περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Βέβαια, πριν αλέκτωρ λαλήσει και χωρίς Νομαρχιακό συμβούλιο, η άδεια απόρριψης της κόκκινης λάσπης υπογράφηκε με την 433/13-07-2009 απόφασή του.
2. Προφανώς ο κ. Περγαντάς γνωρίζει ότι η απαγόρευση απόρριψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσα είναι επιταγή της Ε.Ε. (κατ' εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών Β.Δ.Τ) και απαραίτητη προϋπόθεση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της Αλουμίνιον Α.Ε. Αλλά ξέχασε να το αναφέρει.
3. Προφανώς ο κ. Περγαντάς γνωρίζει ότι η μόνη διαχείριση που γίνεται είναι η εναπόθεση της λάσπης στην ξηρά. Θα προτείναμε στον κ. Περγαντά να αξιοποιήσει για αθλητικό ή χιονοδρομικό κέντρο το νέο όρος που θα δημιουργηθεί από τους 800 χιλιάδες και πλέον τόνους ανά έτος κόκκινης λάσπης, αφού όπως ισχυρίζεται γνωρίζει ότι δεν είναι τοξική.
Προτείνουμε βέβαια να δημοσιοποιήσει και τις έρευνες που εκπόνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.
Γιατί οι έρευνες που γνωρίζουμε και δημοσιοποιήθηκαν με εκδηλώσεις και ημερίδες, καταλήγουν σε ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα για την κατάσταση του Κορινθιακού.
Υ.Γ. 1 Να κατασκευαστούν κεραμίδια από την κόκκινη λάσπη είναι λίγο δύσκολο. Η περιεκτικότητα της κόκκινης λάσπης σε σίδηρο σε είναι πολύ υψηλή. Η διαστολή του σιδήρου σε συνθήκες υπερθέρμανσης καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατασκευής κεραμιδιών. Αυτό το γνωρίζουν όλοι - εκτός ίσως από τον Νομάρχη Βοιωτίας.
Υ.Γ. 2 Τα βαρέα μέταλλα (αρσενικό, υδράργυρος κλπ) μαζί και με καυστική σόδα περνούν από «ειδική επεξεργασία» επί σαράντα πέντε χρόνια στο βυθό του Κορινθιακού".
Σχετικό θέμα: