Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε από την Αθήνα, σειρά τηλεγραφημάτων με αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου,στον ανταποκριτή Γιούρι Μαλίνοφ.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου με θέμα: «Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρος - πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες: παρόν και μέλλον».
Τα θέματα που θα συζητηθούν και αφορούν στη συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, της βιομηχανικής παραγωγής, της ενέργειας, του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπτυξη των θρησκευτικών ανταλλαγών, αλλά και στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού.
Ο κ. Κεδίκογλου έδωσε έμφαση στη σημασία προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά και στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Μίλησε για τα σχέδια κατασκευής των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream, η υλοποίηση των οποίων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι φόβοι σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι σε κάποιο βαθμό 'στημένοι'» και ότι «τα σχέδια των αγωγών είναι πιο σημαντικά για την Ελλάδα απ' ό,τι για τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις διέλευσης ενεργειακών πόρων, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα δεν έχει άλλους τρόπους να μπει στον ενεργειακό χάρτη».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τη Ρωσία, στην Κύμη της Ευβοίας, παραδεχόμενος τις δυσκολίες του εγχειρήματος, λόγω της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας. Τόνισε, όμως, ότι παρ' όλα αυτά, θα ήταν δυνατόν να κατασκευασθούν στη Κύμη αποθηκευτικοί χώροι για ρωσικά εμπορεύματα και παραγωγικές μονάδες για βιομηχανική συμπαραγωγή.
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, θα μπορούσε, με βάση την Ηλεκτρομηχανική Κύμης, να γίνει συμπαραγωγή αλεξίσφαιρων στολών για την αστυνομία. Για την υλοποίηση αυτού χρειάζεται, βέβαια - όπως επεσήμανε - υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας. Κάλεσε δε την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει αυτή τη διακυβερνητική συμφωνία αλλά και «να αλλάξει τους ρυθμούς της στη συνεργασία με τη Ρωσία», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Προς το παρόν η Κυβέρνηση προχωρά πολύ αργά. Δεν αμφισβητώ τις καλές της προθέσεις, αλλά πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της».
Ταυτόχρονα εξήρε τα θρησκευτικά κειμήλια της Εύβοιας, τα οποία, όπως ανέφερε, δημιουργούν κατάλληλη προϋπόθεση για θρησκευτικό τουρισμό από τη Ρωσία, εξαίροντας τον σεβασμό τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων προς τα Αγια Λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, που φυλάσσονται στην ομώνυμη εκκλησία.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι «η Ρωσία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια μεγάλη δύναμη και η διατήρηση του καθεστώτος θεωρήσεων εμποδίζει σημαντικά την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία».