Home


 

Κεντρική σελίδα

Εύβοια
Βόρεια Εύβοια
Κεντρική Εύβοια
Νότια Εύβοια
Σκύρος
Διαδρομές
Ξενοδοχεία

Κάρυστος - Πλατανιστός - Κόμιτο - Ζαχαριά - Αμυγδαλιά - Καλιανός

Ιστορία

Η αρχή της ιστορίας της Καρύστου θα πρέπει ίσως να τοποθετηθεί στην Εποχή του λίθου. Στο σπήλαιο της Αγίας Τριάδας και στις απέραντες γαλαρίες του έχει επισημανθεί η ύπαρξη νεολιθικού οικισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κάρυστος ιδρύθηκε από τους Δρύοπες, που προέρχονταν από τον Παρνασσό, αργότερα όμως κατοικήθηκε από τους Αβαντες. Η Κάρυστος πήρε μέρος στην Τρωική εκστρατεία και μνημονεύεται από τον Όμηρο μαζί με άλλες ευβοϊκές πόλεις στον κατάλογο των ελληνικών πλοίων.


Δρακόσπιτα

Στους ελληνοπερσικούς πολέμους και στη διάρκεια της εκστρατείας του Δάτη και του Αρταφέρνη οι Πέρσες κατέπλευσαν στην Κάρυστο, που αντιστάθηκε ηρωικά^ τελικά όμως αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και η περιοχή λεηλατήθηκε. Στη συνέχεια η Κάρυστος υποχρεώθηκε να γίνει μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας, μετά από πολιορκία από τον Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα. Έγινε μέλος και της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας και είναι αξιοσημείωτο ότι είναι η μόνη ευβοϊκή πόλη που δεν αποστάτησε από τη συμμαχία μετά το 350 π.Χ. Πήρε μέρος στην ομοσπονδία του «Ευβοϊκού συνεδρίου» και ακολούθησε την κοινή μοίρα των ευβοϊκών πόλεων στην περίοδο της μακεδονικής ακμής, αλλά και αργότερα στην περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Στους ρωμαϊκούς χρόνους μάλιστα η Κάρυστος ήταν φημισμένη για το πράσινο μάρμαρό της. Η αρχαία πόλη έχει εντοπιστεί στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται η Παλαιοχώρα. Επίσης στο λιμάνι του Γεραιστού έχει ανασκαφεί ναός του Ποσειδώνα.

Στους Βυζαντινούς χρόνους η γεωγραφική θέση της Καρύστου και η άρτια οχύρωση του φρουρίόυ της προσδιόρισαν και τη σπουδαιότητά της. Στην περίοδο της φραγκοκρατίας η Καρυστία αποτέλεσε αυτόνομο φεουδαρχικό κλήρο. Από εδώ ξεκίνησε τη δράση του ο ιππότης Λικάριος, μια θρυλική μορφή της μεσαιωνικής Εύβοιας. Ο λατίνος ιππότης, που ήταν δυσαρεστημένος με τους Βενετούς, συνεργάστηκε με το βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο και αποτόλμησε επίθεση εναντίον του «κόκκινου κάστρου» της Καρύστου.

Ο Λικάριος εκπόρθησε το κάστρο και για ανταμοιβή ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου του παραχώρησε ως φέουδο ολόκληρο το νησί. Επιχείρησε μάλιστα ο γενναίος ιππότης να καταλάβει και την ίδια την ευβοϊκή πρωτεύουσα, το απόρθητο Νεγροπόντε, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά περιορίστηκε να καταλάβει το κοντινό ισχυρό κάστρο του Ληλάντιου πεδίου, το οποίο και επέλεξε για μόνιμη κατοικία του.

Το 1470 μ.Χ. η Κάρυστος καταλήφθηκε μαζί με την υπόλοιπη Εύβοια από τους Τούρκους. Όταν όμως οι Βενετοί στη διάρκεια του δεύτερου Τουρκοβενετικού πολέμου, μετέφεραν χριστιανικά στρατεύματα στο στενό του Ευρίπου, επαναστάτησαν και οι κάτοικοι ορισμένων χωριών της Νότιας Εύβοιας. Οδηγημένα λοιπόν από τον ντόπιο οπλαρχηγό Νικόλαο Καρυστινό προσπάθησαν να εκπορθήσουν το κάστρο της Καρύστου, χωρίς όμως να το επιτύχουν τελικά.


Κάστρο παραλίας Καρύστου - Μπούρτζι

Στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ο επίσκοπος Καρύστου Νεόφυτος ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα για την οργάνωση μιας εκστρατείας για την απελευθέρωση της Καρύστου. Δυστυχώς όμως απέτυχαν οι διαδοχικές προσπάθειες του Νικόλαου Κριεζώτη, του Ηλία Μαυρομιχάλη και του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Ο τελευταίος μάλιστα κατόρθωσε να πολιορκήσει το φρούριο της πόλης, η προσπάθεια του όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω διαταγής της κεντρικής διοίκησης του Αγώνα. Μια δεύτερη πολιορκία της Καρύστου έγινε και από το Νικόλαο Κριεζώτη, υποβίβαση όμως Τούρκων ενισχύσεων έθεσε τέλος και μάλιστα τραγικό, στην προσπάθεια, γιατί ο Ομέρ μπέης της πόλης προχώρησε σε μεγάλες αγριότητες σε βάρος του άμαχου ελληνικού πληθυσμού της περιοχής. Ο Νικόλαος Κριεζώτης αποτόλμησε και μια τρίτη πολιορκία, που διήρκησε έξι μήνες, έμεινε όμως χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθησαν φοβερές σκηνές αγριότητας από την πλευρά των Τούρκων. Αργότερα η Κάρυστος αποτέλεσε στόχο και του φιλέλληνα στρατηγού Φαβιέρου, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της, χωρίς όμως επιτυχία.

Από τη Νεότερη Ιστορία της Καρύστου αξιοσημείωτη είναι η διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης από το Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμπαχ, μετά από εντολή μάλιστα του βασιλιά Όθωνα γι' αυτό και η πόλη ονομαζόταν Οθωνούπολη μέχρι το 1862, οπότε και ξαναπήρε το αρχαίο της όνομα. Έτσι η Κάρυστος απέκτησε ένα άριστο ρυμοτομικό σχέδιο, με μεγάλους δρόμους, πλατείες και μια θαυμάσια προκυμαία.




Copyright:Antonis Vathis         Email:[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάρυστος
Πλατανιστός
Κόμιτο
Ζαχαριά
Αμυγδαλιά
Καλιανός

Γεωγραφικός χώρος

Ιστορία

Αξιοθέατα

Παραλίες

Τοπικές εκδηλώσεις

Ξενοδοχεία

Click Here!