|
||
Κύμη
- Αυλωνάρι - Οξύλιθος - Κονίστρες - Μονόδρυ - Βρύση - Μανίκα Ιστορία Για την προέλευση της ονομασίας της Κύμης υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι η λέξη αποτελεί φωνητική εξέλιξη της λέξης κώμη, που σημαίνει κωμόπολη. Κάποια άλλη συνδέει το όνομά της Κύμης με τη λέξη κύμα, λόγω της ναυτικής παράδοσης της πόλης. Η περιοχή της Κύμης υπήρξε πεδίο κοσμογονικών γεωλογικών ανακατατάξεων στην περίοδο της προϊστορίας. Ισχυρές αποδείξεις γι' αυτό αποτελούν η ύπαρξη του ηφαιστείου στον Οξύλιο και της λιγνιτοφόρου λεκάνης στην Κύμη. Στα λιγνιτοφόρα κοιτάσματα μάλιστα συναντάται μια πλούσια απολιθωμένη χλωρίδα και πανίδα. Στα Χάνια του Αυλωναρίου έχουν εντοπισθεί τα ίχνη νεολιθικού οικισμού και στους Ανδρονιάνους της Κύμης τα ίχνη μυκηναϊκού οικισμού. Η Κύμη όμως γνώρισε μεγάλη ακμή στους Αρχαϊκούς και Γεωμετρικούς χρόνους. Η δύναμή της μαρτυρείται και από την ίδρυση δύο σημαντικών αποικιών, που φέρουν μάλιστα και το όνομά της. Στη διάρκεια του πρώτου ελληνικού αποικισμού οι Κυμαίοι ίδρυσαν την Κύμη στην Αιολία της Μικράς Ασίας και στη διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού, σε συνεργασία με τους Χαλκιδείς και τους Ερετριείς, ίδρυσαν την Κύμη στην Καμπάνια της Ιταλίας. Στη συνέχεια η πόλη αποτέλεσε έναν από τους δήμους που συνέθεταν την πόλη - κράτος της Ερέτριας. Έτσι ακολούθησε την κοινή μοίρα των ευβοϊκών πόλεων κατά τους κλασικούς, ελληνιστικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους επίκεντρο της περιοχής υπήρξε το Αυλωνάρι, που ήταν έδρα του στρατιωτικού διοικητή και του επισκόπου.
Από τους μεσαιωνικούς χρόνους διασώζονται πολλά κάστρα και πολλοί πύργοι, σημαντικά και ενδιαφέροντα δείγματα της φραγκικής παρουσίας στην περιοχή. Μεσαιωνικά κάστρα υπάρχουν στο Αυλωνάρι, τη Βρύση, τους Καλημεριάνους, την Κύμη και την Οχτωνιά. Μεσαιωνικοί πύργοι σώζονται στο Αυλωνάρι, το Βίταλο, το Κάδι, τους Κήπους, το Κοίλι, το Ανω Κουρούνι και το Πυργί. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι της Κύμης επιδόθηκαν στη ναυτιλία και συναγωνίζονταν σε ναυτική δραστηριότητα τα νησιά του Αιγαίου. Τις παραμονές της επανάστασης του 1821 πολλοί Κυμαίοι μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και στη συνέχεια πήραν ενεργό μέρος στον αγώνα συνεισφέροντας σε πλοία και πληρώματα. Η Επανάσταση κηρύχθηκε στην Κύμη με αρχηγό τον ντόπιο οπλαρχηγό Γεώργιο Παππά και με την ενίσχυση του επισκόπου Καρυστίας Νεόφυτου. Ο Ομέρ Πασάς κινήθηκε εναντίον των επαναστατών, οι οποίοι ύστερα από άνιση μάχη νικήθηκαν στα Λέπουρα. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Γεώργιος Παππάς, που αγωνίστηκε εμψυχώνοντας τους συμπολεμιστές του. Οι Κυμαίοι όμως δεν αποθαρρύνθηκαν και συνέχισαν τον αγώνα. Στη συνέχεια ο Ομέρ πασάς πραγματοποίησε νέα επίθεση εναντίον της Κύμης, ενώ ο Νικόλαος Κριεζώτης και ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης, που αγωνίζονταν σε άλλες περιοχές, δεν μπόρεσαν να σπεύσουν σε βοήθεια. Έτσι οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη και τη λεηλάτησαν.
Μετά την απελευθέρωση η Κύμη διέθετε ακμαίο στόλο ιστιοφόρων. Η οικιστική ανάπτυξη της πόλης συνδέθηκε με μια αρχιτεκτονική αντίληψη με έντονο τοπικό χρώμα, που ακόμα και σήμερα είναι κυρίαρχη. Η Κύμη συνέδεσε το όνομά της και με τους Βαλκανικούς πολέμους χάρη στο άξιο τέκνο της Ιωάννη Βελισσαρίου, ταγματάρχη, ο οποίος θριάμβευσε στη μάχη στο Μπιζάνι των Ιωαννίνων. Επίσης έγινε διεθνώς γνωστή χάρη στο άλλο άξιο τέκνο της το γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, καθηγητή σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το ομώνυμο «τεστ» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Σήμερα στη Κύμη λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ο πλούσιος λαϊκός πολιτισμός της περιοχής. Το Μουσείο έχει ως παράρτημα και την οικία Χρυσανθόπουλου στον Πύργο, στην οποία εκτίθενται διάφορες όψεις της οικογενειακής ζωής του περασμένου αιώνα και των αρχών του αιώνα μας. Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κύμης ασχολούνται με την παραγωγή και την αποξήρανση των σύκων, που είναι διεθνώς γνωστά. Κατεξοχήν γαστριμαργική εμπειρία που προσφέρει η περιοχή είναι ο μπακλαβάς, που σερβίρεται και πουλιέται σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται οι ιαματικές πηγές του Χωνευτικού μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι η ευρύτερη περιοχή της Κύμης με τη φυσική ομορφιά, το τοπικό χρώμα, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων και τις γευστικές προτάσεις της είναι μια ανοιχτή πρόσκληση φυγής στο χτες, η οποία απευθύνεται στον καλύτερο άνθρωπο που κρύβουμε όλοι μέσα μας. |
||
|
Κύμη |