Δημιουργείται ο μεγαλύτερος Όμιλος εξαγωγών τσιμέντου στην Ευρώπη.
Εγκρίθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2001 από το Υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση των ανώνυμων εταιρειών ΑΓΕΤ Ηρακλής και Τσιμέντα Χαλκίδος Α.Ε. με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι νομικές διαδικασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2001, δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος εξαγωγών τσιμέντου στην Ευρώπη και ο πρώτος σε παραγωγή στην Ελλάδα.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής θα ανέρχεται σε 66.817 εκατομμύρια δραχμές, ενώ πρόκειται να εκδοθούν 20.591.750 νέες μετοχές, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των μετοχών σε 71.082.707.
Οι μέτοχοι της ΑΓΕΤ Ηρακλής θα λάβουν 0,302 πρόσθετες μετοχές για κάθε μετοχή του «Ηρακλή» που ήδη έχουν. Οι μέτοχοι της Τσιμέντα Χαλκίδος θα ανταλλάξουν κάθε μετοχή που έχουν σήμερα με 0,096 νέες μετοχές της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις των δύο Ομίλων στο τρίτο τρίμηνο του 2000 έφτασαν τα 132 δισεκατομμύρια δραχμές παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 10,9 δισεκατομμύρια δραχμές.
Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα σε τσιμέντο της ΑΓΕΤ Ηρακλής και της Τσιμέντα Χαλκίδος Α.Ε. φτάνει τα 9 εκατομμύρια τόνους ετησίως (6,5 εκατομμύρια τόνοι από την ΑΓΕΤ Ηρακλής και 2,5 εκατομμύρια τόνοι από την Τσιμέντα Χαλκίδος), από τους οποίους το 405 εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η απόφαση αυτή ήρθε ακριβώς την επόμενη της απάντησης που έδωσε στη Βουλή η υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αναστ. Μαντέλη.
Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή της η κ. Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε:
«Δεν οφείλεται φόρος στην περίπτωση της μεταβίβασης μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Blue Circle Investments. Η εταιρεία αυτή κατέχει το 54% των μετοχών της ΑΓΕΤ που κατείχαν οι θυγατρικές της Καλτσεστρούτσι, ιταλικές εταιρείες Καλστρόνε και Κογκρέσεν. Κατά συνέπεια δεν είναι παράνομη η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΑΓΕΤ, στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι της αγγλικής εταιρείας, όπου αποφασίστηκε η συγχώνευση της ΑΓΕΤ με τα Τσιμέντα Χαλκίδας Α.Ε. και τα Τσιμέντα Χαλκίδος ΕΑΕ».
Ο κ. Μαντέλης υποστήριζε ότι η συγχώνευση ή η εξαγορά της ΑΓΕΤ θα προϋπέθετε να μην είχε γίνει εκκαθάριση των δύο ιταλικών εταιρειών που ήταν οι αρχικοί κάτοχοι και ότι θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί νέες μετοχές στο όνομα της Blue Circle. Και χαρακτήρισε «τέχνασμα» τη διαδικασία που ακολούθησαν οι εταιρείες προκειμένου να μην καταβάλλουν στο Δημόσιο φόρους 4,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Η υφυπουργός αντέτεινε ότι ο φόρος δεν οφείλεται, διότι συντελέστηκε μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας της εξαγοραζόμενης ιταλικής εταιρείας, στην οποία ανήκαν και οι μετοχές της ΑΓΕΤ.
Σημειώνεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάζεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι μικρομέτοχοι των Τσιμέντων Χαλκίδας.
|