Είκοσι χρόνια παρουσίας στο Δημαρχιακό θώκο της Λουτρόπολης ο Γιάννης Καραντζής εκθέτει τις απόψεις του, με την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν για το έργο του, την πορεία της Λουτρόπολης, το μέλλον της, τον νυν Δήμαρχο Πολυχρόνη Ματάκια αλλά και τους πιθανούς Δημάρχους όπως ο Δημήτρης Νταλιάνης.
Χειμαρρώδης, ακούραστος, φιλικός, εκθέτει τις απόψεις του απερίφραστα στην «Βόρεια Εύβοια».
Είκοσι χρόνια στα δημοτικά πράγματα της Αιδηψού τι είναι αυτό που σας έχει μείνει;
- Εκείνο που εμένα μ' έχει καλύψει και νιώθω ικανοποιημένος για τον εαυτό μου και το χώρο μου είναι ότι προσέφερα μια δουλειά στην οποία αφοσιώθηκαν είκοσι χρόνια.
Το πέρασμά σας από την Αιδηψό πιστεύετε ότι έχει αφήσει κάτι από την προσωπικότητά σας;
- Ξεκίνησα το έργο μου στην πόλη σε μια περίοδο που και οι πιστώσεις ήταν λίγες και η εικόνα της ήταν υποβαθμισμένη. Καταρχάς προσπάθησα να αντιμετωπίσω μερικά βασικά της προβλήματα. Δεν είχαμε νερό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Στην συνέχεια έκανα προσπάθεια να ωραιοποιήσω κάποια σημεία της πόλης. Δεν κατόρθωσα να τα καλύψω όλα γιατί ήταν πολλά τα προβλήματα.
Έδωσα βάρος στις αναπαλαιώσεις παλαιών κτιρίων όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο, το παλιό ταχυδρομείο, προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε την αναπαλαίωση του ξενοδοχείου Κασταλία όμως χρειαζόταν μεγάλη δαπάνη και δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι.
Αυτό που προσπάθησαν στη διάρκεια της θητείας μου ήταν να δημιουργήσω κύμα ενδιαφέροντος για την πνευματική κίνηση στην Λουτρόπολη. Ένας ωραιότατος θεσμός που δημιουργήθηκε την εποχή εκείνη ήταν το ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Είχαμε την ευτυχία να φιλοξενήσουμε σημαντικές προσωπικότητες και πνευματικούς ανθρώπους ως ομιλητές δίνοντας ώθηση στον τομέα των πολιτιστικών πραγμάτων της πόλης.
Έχετε κάποια ανεκπλήρωτη επιθυμία κάτι που θα θέλατε να είχε γίνει και δεν το κάνατε;
- Η Αιδηψός ήταν έτοιμη να κάνει την μεγάλη επέλαση. Λουτροπόλεις όπως τα Μέθανα έχουν εξαφανιστεί, η Κυλλήνη, η Υπάτη υπολειτουργούν. Αφήσαμε μια Λουτρόπολη δυνατή με θετικό έργο και σημαντική αποταμίευση χρημάτων.
Όμως παλιότερα η Αιδηψός ήταν ο προορισμός για την «ελίτ» της εποχής. Μήπως σήμερα έχει αλλάξει η ποιότητα του τουρισμού;
- Η περίοδος που αναφέρετε είναι του Μεσοπολέμου. Την εποχή εκείνη κύριοι χώροι παραθερισμού ήταν οι λουτροπόλεις: Τα Μέθανα, το Λουτράκι, η Κυλλήνη, η Αιδηψός, όπου μαζευόταν η κοινωνική και πολιτική ελίτ της εποχής.
Μετά τον πόλεμο αναπτύχθηκαν τα νησιά ως παραθεριστικά κέντρα. Έτσι οι Λουτροπόλεις έμειναν να καλύπτουν αυτούς που ήθελαν λουτροθεραπεία.
Η Αιδηψός σε αντίθεση με τις άλλες λουτροπόλεις κατόρθωσε εν μέρει να καλύψει και τον παραθεριστικό τομέα.
Οι επαγγελματίες μας δεν έβλεπαν τον τουρίστα ως πορτοφόλι αλλά αναπτύχθηκε μια σχέση μεταξύ τους ως ανθρώπινη γι' αυτό και βλέπουμε τους ίδιους να έρχονται στα ίδια σπίτια και στους ίδιους ανθρώπους κάθε χρόνο.
Πώς κρίνετε το σημερινό δήμαρχο 3 χρόνια παρουσίας του στο Δήμο;
- Τώρα μη μου βάζετε αυτό το ερώτημα...
Μα πρέπει να βάλουμε και αυτό το ερώτημα, άλλωστε πολλοί θεωρούν το σημερινό Δήμαρχο ως συνέχεια της δικής σας δημαρχίας.
- Όχι καθόλου. Με αντιπολιτεύτηκε ο φίλος μου ο Πολυχρόνης κατά τρόπον «σκαιών».
Δηλαδή;
- Στον τελευταίο του προεκλογικό λόγο εδήλωσε ότι θα φέρει και ορκωτούς λογιστές -ενώ δεν ήμουν υποψήφιος- για να ελέγξει το έργο μου υπονοώντας προφανώς ότι είχα κάνει λοβιτούρες.
Για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου Ιστιαίας Δημήτρη Νταλιάνη τι έχετε να πείτε;
- Για μένα ο Δημήτρης Νταλιάνης εμφανίζεται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη χειρότερη εικόνα. Και σαν πολιτική και ως κοινωνική εικόνα. Διότι δεν μπορεί να είσαι Δήμαρχος και να κυκλοφορείς με ένα μηχανάκι κατά τρόπο απαράδεκτο και να μπαίνεις στα σπίτια και να τάζεις στον ένα να τον κάνεις αντιδήμαρχος τον άλλον πρόεδρο στον άλλον θέση στο πανεπιστήμιο, στη νοικοκυρά δεν ξέρω τι!! Ε δεν είναι πράγματα σωστά αυτά.
Και επιτέλους έχει και ένα άσχημο ιδίωμα, ότι ασπάζεται τις ιδέες του φίλου του του Πλεύρη.
Θέλετε να πείτε ότι είναι μη δημοκρατικών πεποιθήσεων;
- Ακριβώς. Γι' αυτό δηλώνω ότι είναι απαράδεκτος. Είπα δε στον νυν Δήμαρχο ότι με είπες πιθανόν κλέφτη θα σε συγχωρήσω. Αν όμως με την πολιτική σου και την έλλειψη της επαφής σου με τους δημότες της περιοχής κατορθώσεις και κάνεις Δήμαρχο τον Νταλιάνη θα είσαι ο χειρότερος Δήμαρχος της Αιδηψού.
Δυστυχώς ο Ματάκιας το μειονέκτημά του είναι -άσχετα με το έργο που έχει κάνει- ότι έχασε την επαφή με τον κόσμο. Παρόλο που ήταν καθηγητής και θα έπρεπε να είχε διδαχθεί από την επαφή του με τους μαθητές του.
Μήπως αυτό φαίνεται λαϊκίστικο;
- Καθόλου. Τι λαϊκίστικο. Μπορεί να περνάς από ένα καφενείο που είναι πενήντα άνθρωποι σαν Δήμαρχος και να μη λες καλημέρα;
Μπορεί να έχει συμβεί ένα τέτοιο πράγμα;
- Έτσι μου λένε ότι έχει συμβεί.
Το ζήτημα της έκπτωσης από το δημαρχιακό αξίωμα του Δημήτρη Νταλιάνη πως το κρίνετε;
- Ο Δημήτρης Νταλιάνης έχει ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτό που είχε πει ο Κλεμανσό: ότι «κάποιοι στρατιωτικοί δεν είναι ικανοί ούτε για τον πόλεμο για τον οποίο επιλέγησαν να κάνουν. Και το λέω αυτό γιατί «αν Δήμαρχος στην Ιστιαία 7 χρόνια δεν ήξερε ένα βασικό νόμο του κώδικα των Δήμων και Κοινοτήτων: ότι αν ζητήσεις να μεταδημοτεύσεις χάνεις την έδρα. Και την πάτησε. Να τον έχει λοιπόν Δήμαρχο ο Δήμος της Αιδηψού; Να μου κάνει τι;
Κλείνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους μελλοντικούς υποψήφιους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης σας;
- Να προσπαθήσουν να επιτελέσουν έργο ουσίας για τον τόπο που εκλήθησαν να υπηρετήσουν. Αυτά τα έργα είναι η υποδομή για την ανάπτυξη, η υποδομή για την πνευματική και πολιτιστική κίνηση έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής των πολιτών μας αλλά και των επισκεπτών μας στην τουριστική περίοδο.