Η Λίμνη πάντα είχε περιβαλλοντικές και οικολογικές ευαισθησίες και ίσως γι' αυτό διατηρεί αυτή την εικόνα που έχει σήμερα που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες κωμοπόλεις της Β. Εύβοιας. Έχει παντρέψει περιβάλλον καθαρό, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σεβασμό στην ιστορία, λαογραφία. Πολλοί πολίτες της έχουν ευαισθητοποιηθεί στον κάθε τομέα στο παρελθόν και σήμερα. Δημιουργώντας μια Λίμνη, αυτή που ξέρουμε και νοσταλγούμε όλοι μας.
Πρόσφατα ιδρύθηκε Περιβαλλοντικός Σύλλογος με τίτλο Δημοτική Περιβαλλοντική Κίνηση «Δημιουργία» παίρνοντας την σκυτάλη από παλιότερους συλλόγους του είδους έχοντας τους ίδιους περίπου στόχους. Εκεί συναντήσαμε εκπροσώπους της ομάδας και συζητήσαμε πολλά θέματα που τα έχουν θέσει ως στόχους.
«Β.Ε.»: Διαβάσαμε πρόσφατα μια καλή εργασία της κίνησής σας με θέματα περιβαλλοντικά, δημοτικά και κοινωνικά που κυκλοφόρησε στο δήμο σας και σε άλλους δήμους. Τι είναι αυτή η κίνηση και τι σχέση έχει με τον περιβαλλοντικό αναπτυξιακό σύλλογο που υπάρχει στο δήμο σας;
Νίκος Γεραλής: Ο Σύλλογος που αναφέρεστε ιδρύθηκε το 1998 ύστερα από προσπάθειες τριών ετών χάριν της πρωτοβουλίας και επιμονής του Γιάννη Ψαρρού. Ο τρόπος που πάρθηκε η Διοίκηση του Συλλόγου αυτού είναι γνωστή, έχει γράψει και η εφημερίδα σας αρκετές φορές. Το κυριότερο όμως είναι ότι, η πλειοψηφία που διοικεί ακόμη το Σύλλογο φρόντισε με την αδράνειά της να κλείσει πολύ νωρίς τον κύκλο ζωής αυτού του τόσο σοβαρού συλλόγου.
Εμείς, λίγοι φίλοι, πριν έξι μήνες ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια με την κίνηση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Η κίνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα δημοτικά και περιβαλλοντικά θέματα του Δήμου μας, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μία συνύπαρξη κοινωνίας και περιβάλλοντος μπορεί να ωφεληθεί ο άνθρωπος.
«Β.Ε.»: Θέλω να μου πείτε ειλικρινά γιατί υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια ένταση στις σχέσεις σας με το Δήμο;
Κώστας Ξυνός: Ακουσε προσεκτικά. Αλλο σκόπιμη και υστερόβουλη αντιπολίτευση και άλλο κριτική που συνοδεύεται με προτάσεις. Εμείς έχουμε επιλέξει το δεύτερο, όταν όμως έχεις να κάνεις με αλαζονεία, αυταρχικότητα και ασυνεργασία τελείως με τους Συλλόγους και Κινήσεις τι πρέπει να κάνεις; Η μία λύση είναι να τα παρατήσεις και να επικρατήσει απέραντη σιωπή, η άλλη λύση είναι να επιμένεις ώστε να υπάρχει λίγο οξυγόνο στην κοινωνία και στη νεολαία. Εσύ Παντελή πια λύση θα προτιμούσες;
«Β.Ε.»: Μήπως η κοπή των ευκαλύπτων δημιούργησε περισσότερη ένταση;
Παρασκευάς Γαρυφάλλου: Σου είπε προηγούμενα ο Κώστας ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι. Η κοπή των δέντρων στην ουσία δικαίωσε εμάς και να σου πω γιατί πήγαμε στο γραφείο του Δημάρχου έγκαιρα και συμφωνήσαμε να κοπούν όσα δέντρα ήταν πολύ επικίνδυνα για τους συνδημότες μας και τα υπόλοιπα να κλαδευτούν. Πράγματι ύστερα από μισή ώρα συζήτηση συμφωνήσαμε, αλλά σε λίγες ώρες έγινε ακριβώς το αντίθετο. Με τον ίδιο τρόπο ενεργούν σε όλα τα θέματα. Να προσθέσω ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν για τα έξι δέντρα και αυτοί παράνομα πήραν εκδίκηση για όλα τα δέντρα.
«Β.Ε.»: Σκέπτεστε σαν Κίνηση που είστε να ασχοληθείτε ενεργά και στις Δημοτικές εκλογές;
Γιάννης Ψαρρός: Κοίταξε Παντελή, η Κίνηση μας μπορεί να παρεμβαίνει σε όλα τα θέματα. Περιβάλλον και πολιτισμός πάνε μαζί, περιβάλλον και κοινωνία ακόμη περισσότερο. Ο άνθρωπος κατά τη γνώμη μου και την εμπειρία μου με τα κοινά μπορεί να προσφέρει από όποιο πόστο είναι. Βέβαια τα μεγαλύτερα πόστα έχουν περισσότερη εξουσία και μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά και τα χαμηλότερα πόστα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να ασχοληθούμε. Εγώ προσωπικά ασχολήθηκα και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο μας, δυστυχώς αυτή η συνεργασία δεν πήγε καθόλου καλά.
Να συμπληρώσω λίγο στην ερώτησή σου ότι, ευγενικό και φιλόδοξο είναι να θέλει κανείς, να προσφέρει περισσότερα πράγματα και δραστηριότητα για τον τόπο του. Αν και είναι νωρίς ακόμη, θέλω να επισημάνω ότι κριτήριο στις αποφάσεις μας θα είναι η θέληση των φίλων της Κίνησης και των φίλων μας μέσα στην κοινωνία που ζούμε. Το ουσιαστικότερο για μένα είναι η κίνηση αυτή το μικρό αυτό κύτταρο οξυγόνου που δημιουργήθηκε να υπάρχει και τώρα και αργότερα.