Δημότη, Δημότισσα, του Δήμου Ελυμνίων, επειδή ο κατήφορος του Δήμου μας είναι ασταμάτητος και επειδή προσφιλής τακτική του κ. Δημάρχου και της παρέας του είναι να επιρρίπτουν τις ευθύνες τους σε άλλους, καλά είναι να είστε ενημερωμένοι για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Δήμο μας. Όπως όλοι γνωρίζετε, στην αρχή κάθε χρόνου συντάσσεται το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός ενός Δήμου. Η εκτέλεση του Προγράμματος γίνεται από τον κ. Δήμαρχο. Τι έχει γίνει στους 5 μήνες του 2001; Τίποτα. Γιατί; Δεν υπάρχουν χρήματα φυσικά και υπάρχουν οι οφειλές του προηγούμενου έτους που πρέπει να πληρωθούν ύψους 134.000.000 δρχ. Δικαιωθήκαμε όταν στη Λαϊκή Συνέλευση του Δεκεμβρίου μιλήσαμε για χρέη εκατομμυρίων. Το παραδέχθηκε ο κ. Δήμαρχος στη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2001. όταν για να ισοσκελισθεί εξ'αιτίας των χρεών, κόπηκαν έργα ύψους 250.000.000 δρχ.
Η αδιαφάνεια, η έλλειψη σωστής διαχείρισης των οικονομικών, η προχειρότητα στα έργα, έχουν τελματώσει το Δήμο. Δεν φταίει η Δημαρχιακή Επιτροπή αν δεν πληρώνονται οι οφειλές προς τους επαγγελματίες, όπως αρέσκεται να λέει ο κ. Δήμαρχος και ο περίγυρος του. Η Δημαρχιακή Επιτροπή έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Δεν δίνει τις εντολές να πληρωθούν τα Χρηματικά Εντάλματα ούτε και διαχειρίζεται χρήματα. Η λειτουργία της είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από τον κώδικα των ΟΤΑ. Γιατί δεν λέει στους πιστωτές, στους επαγγελματίες και στους εργολάβους ότι δεν υπάρχουν χρήματα να τους πληρώσει και ρίχνει την ευθύνη στη Δημαρχιακή Επιτροπή;
Ας δούμε λοιπόν πως υπηρετεί τη διαφάνεια και τη νόμιμη διαχείριση ο κ. Δήμαρχος. Πολλές φορές ήρθαν για ψήφιση στη Δημαρχιακή έργα και πιστώσεις που εκτελέσθηκαν χωρίς απόφαση και ενημέρωση της. Καλούμαστε έπειτα να αποδεχθούμε το κόστος τους, να τα νομιμοποιήσουμε εκ των υστέρων, φέρνοντας μας προ τετελεσμένων γεγονότων (είναι η διαφάνεια). Αν δεν τα ψηφίσουμε υπάρχει η απειλή αυτών που περιμένουν να πληρωθούν, που μη γνωρίζοντας τι γίνεται τους στρέφει εναντίον μας (έτσι επιτυγχάνεται και η νομιμότητα της διαχείρισης).
Δεν ψηφίσαμε λοιπόν πιστώσεις που αφορούσαν σε αμόλυβδη βενζίνη ύψους 160.000 δρχ, τη στιγμή που κανένα αυτοκίνητο του Δήμου δεν τη χρησιμοποιεί. Και αν κάποιοι τη χρησιμοποίησαν, έπρεπε να το γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τουλάχιστον.
Δεν μας στείλατε με την ψήφο σας να υπηρετήσουμε την αδιαφάνεια και την ανικανότητα του κ. Δημάρχου και του περίγυρου του. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θέλετε.
Ας δούμε όμως και άλλα δύο πράγματα:
Κοπή δένδρων που τόσο σάλο προκάλεσε. Ενώ είχε παρθεί απόφαση να κλαδευτούν συγκεκριμένα δένδρα, κόπηκαν αντί να κλαδευτούν 14 δένδρα.
Η Δημαρχιακή Επιτροπή είχε ψηφίσει πίστωση 2.360.000 δρχ για το κλάδεμα και τον γερανό. Ο κ. Δήμαρχος επανήλθε και ζήτησε πίστωση άλλα 2.360.000 δρχ, σύνολο δηλαδή 5.000.000 δρχ περίπου. Τελικά αντί για 178.000 δρχ το δένδρο, μας στοίχισε 357.000 δρχ. Φυσικά και δεν ψηφίσθηκε και το αφήνουμε στην κρίση του κάθε νόμιμου πολίτη.
Παροχές λυμάτων και ύδρευσης, αφορά στο έργο «Αποχέτευση λυμάτων Λίμνης» ενταγμένο στο ΕΠΤΑ. Αναθέσαμε στον εργολάβο την τοποθέτηση παροχών με μελέτη ύψους 9.000.000 δρχ συνολικά. Για κάθε παροχή η τιμή ήταν περίπου 50.000 δρχ, επειδή υπήρχε σχετική έκπτωση, γιατί την τοποθέτηση την έκαναν εργάτες του Δήμου. Είχαμε δύο φάσεις α και β'. Τώρα απαιτεί να ψηφισθούν και οι γ' και δ' φάσεις συνολικά 16.000.000 δρχ.
Τελικά πόσες παροχές μπήκαν; Βάλαμε στα τέσσερα στενά σε 300 σπίτια παροχές; Τόσο βγαίνει 300 σπίτια! Ενώ λοιπόν μας διαβεβαίωνε ο κ. Δήμαρχος ότι με τα 9.000.000 δρχ, θα τελειώσουν όλες οι παροχές (επικαλούμαστε τη μαρτυρία του κ. Αναγνώστου Νικ., που ψήφισε την πρώτη πίστωση, μετά τη διαβεβαίωση του), ερχόμαστε τώρα να πληρώσουμε άλλα 7.000.000 δρχ και αυτό το αφήνουμε στην κρίση σας.
Αλήθεια μια και μιλάμε για το έργο "Αποχέτευση λυμάτων Λίμνης' ποια είναι η λειτουργικότητα του έργου αυτού; Ο Βιολογικός υπολειτουργεί (κατ' άλλους δεν λειτουργεί καθόλου) και τα λύματα διοχετεύονται στη θάλασσα, με τους όποιους κινδύνους για τη δημοσία υγεία αυτό εγκυμονεί. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε 10.000.000 δρχ για τη συντήρηση και λειτουργία του; Τόσα θέλει ο εργολάβος όταν ρωτήθηκε για να τον συντηρήσει (τελευταία συντήρηση μας είπε έγινε επί δημαρχίας Κατσίνη και έκτοτε τίποτε). Τα δε λύματα των Ροβιών αδειάζονται στον παλιό σκουπιδότοπο με κίνδυνο να μολυνθεί το πόσιμο νερό που διέρχεται από εκεί κοντά. Πλήρης αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και ούτε μπαίνουμε στη λογική κάποιου Συμβούλου που λέει ότι παραλάβαμε ένα έργο όχι ολοκληρωμένο και άρα το αφήνω να καταστραφεί. Όχι κύριοι! Το συντηρούμε όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το ολοκληρώσουμε. Δεν το αφήνουμε να καταρρεύσει.
Για το άλλο μεγάλο έργο, το ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΠΤΑ "Αντιπλημμυρική προστασία κεντρικού ρέματος Ροβιών', συνεχώς ξεκινάει και πιστεύουμε ότι αν δεν κινηθεί από την καρέκλα του ο κ. Δήμαρχος να το απεγκλωβίσει από τις καλένδες της Περιφέρειας, δεν πρόκειται να γίνει.
Όμως ο καθ' ύλην αρμόδιος αδιαφορεί, θα καταντήσει σαν το αντιπλημμυρικό έργο στη δυτική πλευρά των Ροβιών, όπου έγινε το έργο από τη Νομαρχία και διοχετεύει όλο το νερό μιας μεγάλης λεκάνης απορροής, σε αγωγό 0,60 μ διαμέτρου. Αν δεν συνεχισθεί έχουμε εξασφαλίσει το σίγουρο πνιγμό των κατοίκων με την πρώτη βροχή. Πού είναι λοιπόν η παρέμβαση του κ. Δημάρχου και του επιτελείου του;
Η οικονομική ανυπαρξία και η αδιαφορία τους μας οδήγησε σε αποχώρηση από το συνδυασμό της πλειοψηφίας και όχι η διεκδίκηση της «καρέκλας» όπως τους βόλεψε και είπαν στον κόσμο. Ας αφήσουν για λίγο τις καρέκλες τους (δεν κινδυνεύουν να τις χάσουν) και ας διεκδικήσουν από την Περιφέρεια και τη Νομαρχία χρηματοδότηση των έργων (Ασφαλτόστρωση Αγ. Ανδρέα, Μονής Γαλατάκη, Μονής Χρυσοβαλάντου, Στάδιο Λίμνης, Αντιπλημμυρική προστασία δυτικής πλευράς Ροβιών κ.ά.). Ας μην κρύβονται πίσω από τη δήθεν πολιτική αδιαφορία των αρμοδίων για τον τόπο αυτό, που συνεπάγεται άρνηση έργων και χρημάτων. Όποιος ενδιαφέρεται και ζητάει και διεκδικεί και παίρνει.
Έχουμε χάσει σαν Δήμος λοιπόν κάθε αξιοπιστία απέναντι σε όλους και κυρίως στους εμποροβιοτέχνες και επαγγελματίες της Λίμνης. Είχαν όμως το θράσος να ζητήσουν ως Πνευματικό Κέντρο χορηγίες (τις όρισαν κιόλας 50.000 - 100.000 δρχ ο κάθε επαγγελματίας, άραγε έχουν ξοφλήσει τα Ελύμνια του περσινού χρόνου;) τη στιγμή που στον καθένα ο Δήμος οφείλει κάποια εκατομμύρια. Το πράγμα καταντάει γελοίο. Οικονομικά μαραζώνουμε. Δεν υπάρχουν χρήματα να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που ζητά ο ΟΑΕΔ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε πότε θα πληρωθούν. Χωρίς να ερωτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, προσλήφθηκαν μέσω ΔΕΠΑΛ 70-80 εργάτες, ενώ μας είχαν πει ότι θα προσλάμβαναν 50 και χωρίς ειδικότητες, προσλήφθηκαν με αδιαφανή τρόπο παράτυπα και σε κάποιους από αυτούς έδωσαν και ειδικότητα. Κύριο κριτήριο πρόσληψης η οικογενειοκρατία και ο ημετερισμός. Τώρα με ποιόν τρόπο θα χρηματοδοτηθεί η ΔΕΠΑΛ από το Δήμο δεν το γνωρίζουμε και σίγουρα δεν θα είναι ο νόμιμος.
Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και στο τέλος θα κληθεί πάλι ο Δήμος να, πληρώσει τα επιπλέον των 175.000.000 δρχ χρήματα, που θα χρειασθούν για την πληρωμή των ημερομισθίων των υπεράριθμων εργατών καθώς και των ενσήμων τους, αφού τους μοίρασαν και ειδικότητες. Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο και φυσικά όλη η διαδικασία πρόσληψης και μεταφοράς χρημάτων από το Δήμο στη ΔΕΠΑΛ είναι παράτυπη. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε καταθέσει την πρόταση μας γιατί στην προκειμένη περίπτωση εγκαλείται όλο το Συμβούλιο ως προς τη νομιμότητα αυτών των ενεργειών. Και ενώ κανένα σημαντικό έργο δεν χρηματοδοτείται από τον Δήμο, παρά μόνο μικροεπεμβάσεις, το χρέος παραμένει σταθερό στα 120.000.000 δρχ συν 14.000.000 δρχ από τιμολόγια που έφτασαν στο Δήμο έπειτα. Από το χρέος αυτό στους πέντε μήνες έχει εξοφληθεί γύρω στα 40.000.000 δρχ, χωρίς όμως να υπολογίζουμε τις νέες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί τη νέα χρονιά και τα δάνεια που τρέχουν. Αν πάρουμε και το δάνειο για το
Αντιπλημμυρικό των Ροβιών, φτάνουμε αισίως τα 450.000.000 δρχ, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε που θα φτάσει.
Μέσα λοιπόν στην οικονομική μιζέρια κλείνει από τους άστοχους χειρισμούς του κ. Δημάρχου και κατασκήνωση του Ηράκλη. Την προηγούμενη χρονιά από τα 20.000.000 έσοδα της κατασκήνωσης αυτής τα 16.500.000 ήταν καθαρό κέρδος του Δήμου και των εργαζομένων εκεί. Φέτος δεν τα χρειαζόμαστε ούτε αυτά. Έχουμε βρει σίγουρο τρόπο αναπλήρωσης αυτού του κενού.Αν μιλήσουμε και για έργα στα Δημοτικά Διαμερίσματα, τότε όλοι οι δημότες μειδιούν. Που είναι η ανάπλαση παραλίας Ροβιών, οι αναπλάσεις πλατειών Ροβιών, Κουρκουλών, Κεχριών, Καλαμουδίου, οι γεωτρήσεις σε Δρυμώνα και Κουρκουλούς, τα αντιπλημμυρικά των Κεχριών, τα έργα ύδρευσης στα Διαμερίσματα και στη Λίμνη που αφορούν σε αντικαταστάσεις φθαρμένων αγωγών.
Από εξαγγελίες και λαϊκισμό έχουμε χορτάσει. Έργα περιμένουμε να δούμε.Ας γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος ότι είναι εκτελεστικό όργανο και ο έλεγχος είναι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου προς το συμφέρον του Δήμου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είναι πειθήνια όργανα για να τους σέρνουν από τη μύτη και να ψηφίζουν τα της αρεσκείας του κ. Δημάρχου.
Ζάχος Ιωάννης,
Πορτοκαλίδης Κων/νος
(Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Ελυμνίων)