Η αντιπολιτευτική παρουσία του Δημάρχου Ιστιαίας κ. Δημήτρη Νταλιάνη στα πράγματα του Δήμου Αιδηψού και προσωπικά στο Δήμαρχο κ. Πολυχρόνη Ματάκια έκλεισε με την αίτηση μεταδημότευσης που έκανε στο Δήμο Αιδηψού.
Το άρθρο 47 παρ. 8 ορίζει ότι οι Δήμαρχοι που αποκτούν δημοτικότητα σε άλλο Δήμο εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους. Ενώ το άρθρο 50 συμπληρώνει η έκδοση πράξης του Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση παράλειψης συνιστά παράβαση καθήκοντος. Ενώ πάλι από τον κώδικα προβλέπεται ότι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν και εκλέγουν νέο δήμαρχο.
Το γεγονός αυτό είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης ενώ ο τρόπος που ασκούσε τα καθήκοντά του ο κ. Νταλιάνης είναι πρωτόγνωρος για τη «Βόρεια Εύβοια».
Πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής είναι και το ότι ενώ ήταν δήμαρχος στην Ιστιαία είχε τιμηθεί με την ψήφο των πολιτών, που τον έβλεπες, πού τον έβρισκες στην Αιδηψό: Επισκέψεις σε σπίτια, κοινωνικές εκδηλώσεις, ελέγχους στη δημοτική αρχή, σύσταση συνδυασμού για τις επόμενες εκλογές ενώ η θητεία διάνυε τον πρώτο χρόνο!!
Η κοινωνία της Ιστιαίας -δυστυχώς εκτός μερικών εξαιρέσεων- δεν αντέδρασε, έμεινε βουβή αλλά με φανερή δυσαρέσκεια, δεν είχε όμως υποστήριξη από πουθενά. Ούτε η αντιπολίτευση δηλ. οι συνδυασμοί που κατέβηκαν στις εκλογές, αντέδρασε έστω με ανακοινώσεις, ούτε αυτοί που ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποβοήθησαν με τον (φανερό;) τρόπο τους στην εξέλιξη του 62%.
Μετά την «γκάφα» της μεταδημότευσης έγιναν πολλές κινήσεις -οι περισσότερες πανικού- από το στενό κύκλο του Δημάρχου προς το Δήμαρχο Αιδηψού. Συναντήσεις, τηλέφωνα, απειλές, ανοιχτές ακροάσεις, παρακάλια... ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αραγε είναι νέα αντίληψη άσκησης εξουσίας
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ας προσέξουν και να εκλέξουν δήμαρχο λογικό και με δημοκρατικές αντιλήψεις για να μπορέσει να συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα προσφέρουν στην πόλη.
|