Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λίμνης εδώ και καιρό με την κεραία της Τελεστετ που τοποθετήθηκε στην περιοχή του γηπέδου κοντά στο σχολείο και στην κυριολεξία επάνω από την πόλη. Η κεραία δεν έχει τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος και εξυπηρετεί την τροφοδοσία της με ηλεκτρογεννήτρια κάνοντας σημαντικότατο θόρυβο 24 ώρες το 24ωρο!
Ο Δήμος Λίμνης εισπράττει ένα ποσό σαν ενοίκιο αλλά θα πρέπει να βρει πολύ καλές δικαιολογίες όταν ας πούμε το καλοκαίρι η αστυνομία μηνύει τα μπαράκια της παραλίας για ηχορύπανση ενώ ο... νοικάρης του πλημμυρίζει με μελωδικά... σκορτσαρίσματα (αρκετά πιο ροκ!) την ατμόσφαιρα της πάλαι ποτέ ήσυχης Λίμνης.
παράλληλα και η COSMOTE εγκατέστησε κεραία στην καρδιά της Λίμνης επάνω στο παλαιό κτίριο του ΟΤΕ αλλά αυτή κάνει ήσυχα... τη δουλειά της ηλεκτροδοτούμενη.
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Στην υπηρεσία της Τελεστετ στο ίντερνετ απευθυνθήκαμε από τις 16 Νοέμβρη του 2000 μόλις εντοπίσαμε το πρόβλημα με την κεραία στη Λίμνη και τους θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα:
Υπάρχει κάποια δημοσίευση ή προδιαγραφές για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία και την επίδρασή της στον άνθρωπο από τις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας;
Υπάρχουν νομοθετημένα όρια (αποστάσεις από κατοικίες κλπ);
Ο θόρυβος από την γεννήτρια εξυπηρέτησης της κεραίας στην Λίμνη Ευβοίας έχει κάποια όρια για ηχορύπανση;
Υπάρχει επίδραση από τις συνολικές εκπομπές(κεραίας και γεννήτριας) στα ραδιοτηλεοπτικά σήματα;
Φυσικά... η σιωπή τους προς απάντησή μας!
Εμείς όμως δεν μείναμε εκεί!
Για χατίρι σας και για την... περιέργεια που μας δέρνει ψάξαμε από μάλλον αξιόπιστες πηγές και βρήκαμε τα παρακάτω:
Το πρόβλημα από τεχνική άποψη φαίνεται να αφορά στο γεγονός ότι τα κινητά εκπέμπουν περιορισμένες ποσότητες ακτινοβολίας από το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε ιστούς του οργανισμού, αλλά δεν είναι βέβαιο αν μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε μικρές ποσότητες.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί και στον άνθρωπο.
Μια πρόσφατη έρευνα από την American Health Foundation και το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center για αυτό το ζήτημα δεν μπόρεσε να βρει κανενός είδους στοιχεία που να ενοχοποιούν τα κινητά τηλέφωνα για την ανάπτυξη εγκεφαλικών όγκων. Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από ένα γκρουπ εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, δεν έλαβε, όμως, υπόψη της την επίδραση των κινητών σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Μία άλλη έρευνα από το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine επίσης δεν βρήκε αποδείξεις για την υποτιθέμενη βλαβερή επίδραση της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
Αλλες εργαστηριακές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών σε γενετικό υλικό, προκειμένου να γίνει σαφές εάν προκαλούν μεταλλάξεις και δομικές αλλαγές στο DNA. Σε ένα σχετικό τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου πάντως αμφισβητήθηκαν, ερευνητές διαπίστωσαν κάποιες αλλοιώσεις του γενετικού υλικού που εκτέθηκε στην ακτινοβολία.
Το πρόβλημα είναι αρκετά περίπλοκο, διότι ακόμη και αν τα κινητά έχουν κάποια σχέση με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, η επίδραση είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε να αποδοθεί και σε άλλες αιτίες. Ούτως ή άλλως, κάποια άτομα από το σύνολο του πληθυσμού αυτών που χρησιμοποιούν κινητά θα ανέπτυσσαν όγκο στον εγκέφαλο. (Πηγή: Reuters)
Τον περασμένο Μάιο δημοσιεύτηκε η επίσημη έκθεση των Βρετανών επιστημόνων που ανέλαβαν να ερευνήσουν, για λογαριασμό της κυβέρνησης, αν τα κινητά βλάπτουν την υγεία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ο μόνος σίγουρος φόβος είναι για τους οδηγούς αυτοκινήτων που μιλούν στο κινητό όταν βρίσκονται στο τιμόνι: Ο κίνδυνος να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα τετραπλασιάζεται.
Η επιτροπή όμως πρότεινε στους αρμοδίους να... φυλάξουν τα ρούχα τους, προειδοποιώντας τους καταναλωτές ότι η επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ακόμα καταφέρει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και έτσι θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν χρειάζεται να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Μέχρι όμως να υπάρξουν έρευνες με σαφέστερα συμπεράσματα, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το ασφαλέστερο μέτρο που πρέπει να λάβει κανείς είναι να μειώσει τον χρόνο ομιλίας στα κινητά τηλέφωνα. "Στα κινητά της περιοχής των 900 μεγακύκλων η μέγιστη ισχύς εξόδου είναι δύο βατ", επισημαίνει ο κ. Στέφανος Τσιτομενέας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. "Στη χειρότερη περίπτωση, όταν η συνομιλία ξεπεράσει τα έξι λεπτά, το κινητό ακτινοβολώντας κοντά στο κεφάλι θα παρουσιάσει υπέρβαση του ορίου αποδεκτής έκθεσης στην ακτινοβολία κατά 1,7 φορά, σε απόσταση 20 εκατοστών από την κεραία. Γι' αυτό τον λόγο ο χρήστης πρέπει να περιορίσει τον χρόνο ομιλίας σε μισό με ένα λεπτό το πολύ. Όσο για τα κινητά της περιοχής των 1.800 μεγακύκλων, ο αποδεκτός χρόνος είναι ένα με δύο λεπτά". Η έκθεση στην ακτινοβολία διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο και από χρήστη σε χρήστη και επηρεάζεται από τις συνθήκες στο περιβάλλον ομιλίας. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης περιβάλλεται από μεταλλικά αντικείμενα, η έκθεσή του στην ακτινοβολία αυξάνεται καθώς ένα μέρος της ανακλάται και επιστρέφει πάνω του. (ΤΑ ΝΕΑ, 28-11-2000, Σελ.: N15)
Προστασία από ακτινοβολίες κεραιών κινητής τηλεφωνίας Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης για την τοποθέτηση κεραιών, ούτε και κάποιος μηχανισμός ο οποίος ελέγχει τη συμπεριφορά των κεραιών αυτών με μετρήσεις της ισχύος τους ή άλλο τρόπο. Επίσης, σ' ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν υπάρχουν κανονισμοί για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Στη Γερμανία έχουν τεθεί όρια τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις δυνατές επιπτώσεις και, σύμφωνα με την αρμόδια κρατική υπηρεσία της χώρας αυτής, τα όρια αυτά διασφαλίζουν τον πληθυσμό από πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις. (το συγκεκριμένο σάιτ www.lignite.gr/net/articles/pedia/pedia.htm ...έκλεισε παραδόξως)
|