Ο Νομάρχης Εύβοιας με επιστολή του που κοινοποιήθηκε στην "ΒΕ", απαντά σε επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου για την σκοπιμότητα του ΧΥΤΑ, έπειτα από το ψήφισμα διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα περιοχής Ιστιαίας κατά του ΧΥΤΑ που του εστάλη και ζητείτο η συμπαράστασή του.
Η επιστολή αυτή της Επιτροπής Αγώνα δεν εστάλη στην εφημερίδα μας, αλλά σε όλες τις υπόλοιπες εφημερίδες του Νομού. Η αντιμετώπιση αυτή προβληματίζει τους συντελεστές της εφημερίδας μας, γιατί σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις μας πάντα προβάλαμε (ακόμη και με πρωτοσέλιδα), τις απόψεις και τις δραστηριότητες της επιτροπής.
Πιο κάτω παραθέτουμε αυτούσια, την επιστολή του Νομάρχη Εύβοιας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη διότι περιέχει όλες τις παραμέτρους της πορείας του έργου και πιθανότατα να ενδιαφέρει τους περισσότερους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας.
Σεβασμιώτατε Με την ανωτέρω επιστολή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να σας ενημερώσω για το έργο της Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Βορείου Ευβοίας για το οποίο σας έχει πληροφορήσει ο π. Ιγνάτιος Καπνίσης, αλλά και οι φορείς της Ιστιαίας έχουν αποστείλει σχετικό υπόμνημα. Η διαδικασία για την εγκατάσταση του Χ. Υ.Τ. Α. στην συγκεκριμένη θέση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε όσον αφορά την χωροθέτηση και περιβαλλοντική αδειοδότηση με πρωτοβουλία και ενέργειες του Συμβουλίου Περιοχής κατά την περίοδο (1995 - 1998).
Η επιλογή του χώρου τότε δεν συνάντησε εμπόδια γιατί ο ΧΥΤΑ προβλέπεται να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο που και σήμερα λειτουργεί η γνωστή χωματερή στην οποία δεν απορρίπτονται μόνο στερεά αλλά και υγρά απόβλητα (βοθρολύματα), χωρίς καμία προφύλαξη για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Ο ΧΥΤΑ Σεβασμιώτατε, από όσα και εμείς γνωρίζουμε δεν έχει καμιά σχέση με την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Πρόκειται για έργο που κατασκευάζεται για να προστατεύσει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον και στο οποίο εφαρμόζεται η επιστημονική γνώση και η τεχνολογία που προέρχεται από προηγμένες χώρες.
Προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας με ειδική στεγανοποίηση, γίνεται ταφή μόνο στερεών μη επικίνδυνων απορριμμάτων και μετά την χρήση του ο χώρος αποκαθίσταται και αποδίδεται στην φύση και στον άνθρωπο.
Η μεταφορά των απορριμμάτων μέχρι τον ΧΥΤΑ, γίνεται με ειδικά κλειστά οχήματα που δεν ρυπαίνουν ούτε προκαλούν άλλου είδους όχληση.
Οι ενότητες Δήμων και Κοινοτήτων για κάθε ΧΥΤΑ πρέπει να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερες για να είναι και μικρότερο το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Νομός μας π.χ. αν δεν είχε τις πολύ μεγάλες αποστάσεις και αυτό το οδικό δίκτυο θα ήταν προτιμότερο να έχει έναν ΧΥΤΑ. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε 4 και ίσως 5 τέτοιους χώρους για όλο το Νομό περιλαμβανομένης και της Σκύρου.
Το έργο έχει ενταχθεί στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Ε) και συγκεκριμένα στο Ταμείο Συνοχής στις 24/12/2002 με προϋπολογισμό 3.517.830 ευρώ. Εντάχθηκε με βάση την προμελέτη που συνέταξαν οι μελετητές, αλλά για την κατασκευή του έργου οι εργολήπτες που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν μελέτη κατασκευής, γιατί η δημοπράτηση έγινε με το σύστημα Μελέτη - Κατασκευή.
Η προθεσμία υποβολής προσφορών έληξε στις 20 Οκτωβρίου 2004 και κατατέθηκαν δυο προσφορές κατασκευαστικών επιχειρήσεων.
Με το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ενημερώνουν ότι πρέπει το έργο να αρχίσει να εκτελείται μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες οι οποίες εξαντλούνται τους προσεχείς μήνες.
Είναι φυσικό, ότι ούτε χρόνος υπάρχει, ούτε δυνατότητα για νέα χωροθέτηση. Όλα αυτά έπρεπε να είχαν συζητηθεί πριν μερικά χρόνια όταν αποφασίστηκε η επιλογή του χώρου.
Σήμερα, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, μόνο για ματαίωση του έργου μπορούμε να μιλάμε κάτι που πιστεύω ότι θα είναι πλήγμα για την Βόρειο Εύβοια και για την πρόοδό της.
Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να σας ενημερώσω και για το εξής:
Τα θέματα των απορριμμάτων, της αποχέτευσης, των βιολογικών καθαρισμών, της ύδρευσης κλπ, είναι θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του α βαθμού αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Δήμων και Κοινοτήτων με διαδημοτικούς φορείς που μπορούν και πρέπει να ιδρύσουν.
Εμείς όπως και άλλες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όταν τέθηκε γενικότερα θέμα διαχείρισης αποβλήτων και μέχρι να ιδρυθούν οι διαδημοτικοί φορείς που θα έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για το θέμα από την στιγμή της ιδρύσεώς τους και μετά αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την κατασκευή του έργου.
Μπορούσαμε δηλαδή και να το αποφύγουμε, χωρίς κανένα πρόβλημα για μας. ότι κάναμε για το θέμα αυτό, το κάναμε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, για να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν τόσες ανεξέλεγκτες χωματερές, που είναι εστίες ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και αιτίες πολλών πυρκαγιών στο τόπο μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει χρονικά όρια μέσα στα οποία η χώρα μας πρέπει να κλείσει τις γνωστές χωματερές. Οι συνέπειες θα είναι πολύ δυσάρεστες από κει και μετά.
Οι πολίτες είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΧΥΤΑ και ποια είναι η διαφορά από τις σημερινές χωματερές, αφού ποτέ κανένας δεν τους ενημέρωσε.
Έχουμε και εμείς τις περισσότερες ευθύνες σε αυτό το θέμα και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε την παράλειψη το συντομότερο δυνατό με αναλυτική και ολοκληρωμένη ενημέρωση από το σύμβουλο που υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο όπως και από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας.
Σεβασμιώτατε, είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση ή πληροφορία χρειαστεί.
|