Το υπέροχο παρθένο δάσος της διαδρομής Προκοπίου - Μαντουδίου, κατά μήκος του πλατανοδάσους του Κηρέα είναι πλέον παρελθόν.
Η καταστροφική μανία της φωτιάς άφησε μόνο αποκαϊδια και νεκρό τοπίο. Η διαδρομή αυτή ήταν η βιτρίνα της Βόρειας Εύβοιας.
Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ότι η φωτιά ήταν έργο εμπρησμού και μάλιστα μεθοδευμένου.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 50 πυροσβεστικά οχήματα πεζοπόρα τμήματα 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Ο δυνατός αέρας όμως δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης. Παρά το μέγεθος της κινητοποίησης όμως η φωτιά έκαιγε δυο μέρες. Τα παράπονα των κατοίκων είναι ότι, ενώ είχε τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά αναζωπυρώθηκε στην συνέχεια με αποτέλεσμα να κάψει δεκαπλάσια έκταση απ' την αρχική.
Η Πυροσβεστική δεν έδειξε τον πρέπον συντονισμό, ενώ οι περισσότεροι Πυροσβέστες ήταν τουρίστες παρακολουθώντας την φωτιά από τον δρόμο.
Οι ευθύνες εντοπίζονται στα εξής:
- Δεν έφεραν έγκαιρα μπουλντόζες να κάνουν ζώνη.
- δεν έβαλαν φωτιές αντίθετες με το μέτωπο (όπως έκαναν παλιότερα),
- δεν κατάφεραν να φυλάξουν την αρχική φωτιά που είχαν σβήσει. παρόλο που είχαν 50 πυροσβεστικά αυτοκίνητα.
Επίσης ευθύνες εντοπίζονται και στα εξής:
- δεν υπάρχουν αξιόλογες ζώνες αντιπυρικές στα περισσότερα τμήματα των συμπαγών δασών
- δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη και πρόληψη
- δεν υπάρχει μόνιμο πυροσβεστικό ελικόπτερο, σε μια περιοχή πρώτης επικινδυνότητας από άποψης πυρκαγιών.
Επίσης η απορία μας είναι, τι θα γινόταν αν υπήρχε ταυτόχρονη πυρκαγιά και σε άλλο σημείο της Βόρειας Εύβοιας. Η Πυροσβεστική υπηρεσία είναι έτοιμη για τέτοιες καταστάσεις;
Το ζήτημα είναι το πάθημα να γίνει μάθημα και με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας να γίνει σύσκεψη με τους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας για την οργάνωση στην πρόληψη, στον συντονισμό στην κατάσβεση και στην προώθηση του εθελοντισμού για την φύλαξη των δασών. Γιατί η περιοχή μας σαν όπλο ανάπτυξης έχει τα δάση και τις καθαρές παραλίες.
Ερωτηματικό αποτελεί η μετά την πυρκαγιά επιπτώσεις που θα υπάρχουν σε ενδεχόμενη πρωτοφανή κακοκαιρία. Οι πλημμύρες του 90 είχε καταστροφικά αποτελέσματα στα Βασιλικά με ανθρώπινα θύματα.
Στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Παντελής Αγγέλου έθεσε το ζήτημα αυτό καθώς επίσης και στο Δασαρχείο Λίμνης. "Η άμεση δημιουργία αντιπλημμυρικών αναχωμάτων τουλάχιστον στην πλευρά του δάσους που εφάπτεται του κεντρικού δρόμου είναι επιτακτική", τόνισε.
Η καταστροφή λοιπόν αυτή ας είναι η τελευταία. Ας σκεφτούν οι αρμόδιοι ότι το μέλλον της περιοχής είναι τα δάση και πρέπει να τα διαφυλάξουν με κάθε τρόπο. Τα δάση που κάηκαν στις πυρκαγιές του 1977 και του 1990 ακόμη δεν έχουν αναγενηθεί.
|