Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη γνωστές μορφές που έχουν σχέση με θάλασσα, μπάνια, διασκέδαση κλπ. Ο κάτοικος της πόλης πλέον θέλει να έρθει πιο κοντά στην φύση, να την γνωρίσει, και να την νοιώσει. Έτσι δημιουργήθηκαν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μια από αυτές είναι και τα λεγόμενα Δασικά Χωριά.
Το Δασικό χωριό στους Παπάδες Το Δασικό χωριό των Παπάδων αποτελείται από 21 σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο και πέτρα, εξωτερικούς χώρους, διαδρόμους, διαθέτει Κέντρο Πληροφόρησης, αίθουσα ψυχαγωγίας (καφετέρια - εστιατόριο) κλπ. Το χωριό μπορούν να το επισκέπτονται μεμονωμένα άτομα ή ομάδες επισκεπτών. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορες εταιρίες για διοργάνωση σεμιναρίων ή διαλέξεων. Το δασικό χωριό των Παπάδων έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ταυτόχρονα κοντά στην θάλασσα. Ενώ η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας έχει να προσφέρει ποικιλομορφία στον επισκέπτη. Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ. Ήδη έχουν εκτελεστεί τα 3/5 των εργασιών που αφορούν τις κατασκευές, την διαμόρφωση χώρων, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ρεύματος.
Αναγκαία η αποπεράτωση του έργου Αυτό που ανησυχεί τον Δήμο Νηλέως αλλά και τους κατοίκους της περιοχής είναι ο κίνδυνος να μην χρηματοδοτηθεί η τελευταία φάση του έργου και έτσι αργήσει να ολοκληρωθεί. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν δρόμο που μπορεί να περιμένει, αλλά με κατασκευές που πρέπει να λειτουργούν και να συντηρούνται. Ο Δήμαρχος Νηλέως Γιάννης Περήφανος καταθέτει τις ανησυχίες του:
- Αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες και δεν περατωθεί το έργο, εγκυμονείται κίνδυνος και για τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα. Γιατί οι ξύλινες κατασκευές είναι ευπαθείς στις καιρικές συνθήκες και επιπλέον χρειάζεται φύλαξη. Αν δεν γίνουν αυτά φοβάμαι ότι και τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα θα πάνε χαμένα, και είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχουμε δώσει στον Υφυπουργό Γεωργίας τον κ. Μπασιάκο να καταλάβει ότι πρέπει να αποπερατωθεί η υπάρχουσα εργολαβία και να ολοκληρωθεί το έργο γιατί διαφορετικά θα καταστραφούν και αυτά που έχουν κατασκευαστεί.
Έχετε σκεφτεί πως θα το λειτουργήσετε, όταν με το καλό τελειώσει; - Η λογική η δική μας είναι να το λειτουργήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση, μόνος του, με σκληρά δημοσιονομικά κριτήρια για μια διετία τουλάχιστον. Αν σε αυτή τη διετία δούμε ότι δεν τα καταφέρνουμε, τότε θα βγει πρόσκληση ενδιαφέροντος με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Όμως για μια διετία πρέπει να δουλέψει με δικό μας προσωπικό που γνωρίζει την περιοχή και έχει ανάγκη από δουλειά.
Υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από άλλη τέτοιου είδους διαχείριση; - Είναι αρνητική η εμπειρία σε άλλα Δασικά Χωριά. Γιαυτό με βάση αυτή την εμπειρία θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την περίπτωση. Καταρχήν θα πρέπει να επιλεγεί το κατάλληλο προσωπικό και ο κατάλληλος Διευθυντής ως Μάνατζερ ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Το δικό μας δασικό χωριό είναι προσβάσιμο γιατί είναι κοντά σε αστικά κέντρα, κοντά στον κεντρικό δρόμο και δίπλα στη θάλασσα. Έχει λοιπόν όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει. Το να μιλάμε τώρα όμως όλα αυτά είναι άκαιρα, αφού προέχει η ολοκλήρωση του έργου.
Η επιλογή του χώρου πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη; Πολλοί ισχυρίζονται ότι υπήρχαν καλύτερες θέσεις από την υπάρχουσα. - Καταρχήν η επιλογή του χώρου εξαρτάται από τις διαθέσιμες εκτάσεις που υπάρχουν για αγορά, πόσο κοντά είναι τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος κλπ. Επίσης η λογική του Δήμου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν δράσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα ώστε να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης. Η Κερασιά έχει τους καταρράκτες και το απολιθωμένο δάσος που πιστεύουμε ότι θα αξιοποιηθεί, υπάρχει το φαράγγι του Νηλέα που ήδη τελείωσε η μελέτη, υπάρχουν οι παραλίες της Αγίας Αννας του Αχλαδίου και του Κοτσικιά, έτσι επιλέχτηκε να γίνει το Δασικό Χωριό στους Παπάδες ώστε να υπάρχει στο κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα στο μέλλον και μια δράση.
|