"Το λιμάνι στο Πευκί είναι αλιευτικό καταφύγιο. Έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες ψαράδες". Με αυτά τα λόγια απαντούν οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών σε αυτούς που κατά καιρούς, εκφράζουν διαμαρτυρίες ότι "έχει γίνει ιδιοκτησία μερικών", ότι "είναι εστία βρωμιάς και δυσοσμίας" κλπ.
Η "Β.Ε", συζήτησε με αρκετούς επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι καταλογίζουν ότι άδικα κάποιοι δυσανασχετούν, εκφράζοντας τέτοιες απόψεις.
- Το λιμάνι και ο κύκλος εργασιών που παρουσιάζουν τα αλιευτικά σκάφη δίνουν ζωή στο Πευκί.
- Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 60 σκάφη που τροφοδοτούν με ψάρια όχι μόνο την ντόπια αγορά αλλά και τις κεντρικές ψαραγορές.
- Από αυτή τη δραστηριότητα ζουν οικογένειες από το Πευκί, Ασμήνιο, Αγριοβοτάνι, Ελληνικά κλπ.
- Πάνω από 20 επαγγελματίες πλανόδιων ψαράδων, ζουν από αυτή την δραστηριότητα.
- Εργάζονται σχεδόν 100 ντόπιοι και ξένοι εργάτες.
- Ενισχύεται η τοπική αγορά από τις εμπορικές συναλλαγές.
- Τροφοδοτείται η ντόπια τουριστική αγορά με φρέσκο ψάρι.
Επίσης υποστηρίζουν ότι σε σύγκριση με άλλα λιμάνια κάνουν ότι μπορούν για να μένει καθαρό, και αυτό διαπιστώνεται εύκολα αν κανείς έχει επισκεφτεί και άλλα λιμάνια.
Απαραίτητη η αναβάθμιση του λιμανιού στο Πευκί Τελευταία συζητείται έντονα μεταξύ Νομαρχιακών Συμβούλων της περιοχής μας και του Επιμελητηρίου της Μαγνησίας η προσέγγιση της Βόρειας Εύβοιας με την Μαγνησία και την πόλη του Βόλου με απευθείας σύνδεση με ιπτάμενα δελφίνια καθώς και με φέρυ μπωτ. Μια τέτοια γραμμή σύνδεσης και η συντονισμένη τουριστική προβολή της περιοχής στην περιοχή του Βόλου μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Το Πευκί και οι κοντινότερες παραλίες των Ελληνικών και των Βασιλικών μπορούν να γίνουν η καθημερινή βόλτα των Θεσσαλών.
Για μια τέτοια όμως πρόταση θα πρέπει να προηγηθεί ή να δρομολογηθεί η αναβάθμιση του λιμανιού στο Πευκί ώστε να δέχεται εύκολα μια τέτοια εμπορική κίνηση.
Τι λένε στην Μαγνησία Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Σπηλιόπουλος είναι υπέρμαχος αυτής της σύνδεσης και ισχυρίζεται ότι "ωφελημένες θα βγουν και οι δυο περιοχές. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδική απόσταση Γλύφας Βόλου και η μετακίνηση αυτοκινήτου για όσους θέλουν να βρεθούν μόνο στον Βόλο. Σκοπός μας να αναπτύξουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Βόρεια Εύβοια, ενώ για την Βόρεια Εύβοια και τις παραλίες της ο Βόλος θα είναι μια τεράστια τουριστική αγορά".
Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για την σύνδεση Βόλου - Πευκίου, μπορεί να μην είναι πραγματοποιήσιμη όσο αφορά το φέρυ μπωτ, όμως θέτει "επί τάπητος" το ζήτημα της αναβάθμισης του λιμανιού του Πευκιού ώστε να δέχεται τουριστικά σκάφη και πλοία γραμμής. Όσο για την σύνδεση, μακάρι να επιτευχθεί, γιατί ποιος δεν θα ήθελε μια τεράστια περιοχή όπως αυτής του Βόλου και της Θεσσαλίας να απέχει ούτε μια ώρα;
|