Οποιαδήποτε εποχή και αν περάσεις από τη Βόρεια Εύβοια η ομορφιά του τοπίου είναι ανεπανάληπτη. Ένα μεγάλο φυσικό μουσείο είναι αυτή η περιοχή, διότι σ' αυτή συνυπάρχουν και συμφιλιώνουν όλα τα αντίθετα. Απέραντο γαλάζιο και βαθύ πράσινο, ατελείωτες αμμώδεις παραλίες και κωνοφόρα που αγγίζουν το κύμα, μυρωδιά ρετσινιού και αλμύρας. Ιδιαίτερα η περιοχή Κερασιάς (Μακρολίβαδο - Παπάδες) είναι κάτι το ξεχωριστό. Το χειμώνα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αλπικό τοπίο ενώ το καλοκαίρι σ' ένα παράδεισο ευημερίας.
Μέσα σ' αυτό το ξεχωριστό τοπίο στο ύψωμα "Κρύα Βρύση" του Δημοσίου δάσους Παπάδων, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τους Παπάδες και 6 χιλιομέτρων από την παραλία Βασιλικών, κατασκευάζεται το δασικό χωριό.
Η εκτέλεση του έργου προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εφ' όσον υπάρξει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το δασικό χωριό θα παραδοθεί για χρήση στις αρχές του έτους 2005.
Η δημιουργία του δασικού χωριού αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της βορειοκεντρικής Εύβοιας, καθότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αυτής, μετά το κλείσιμο των εργασιών εξόρυξης και επεξεργασίας λευκόλιθου, μαγνήτη κ.λ.π., αποτελεί μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση.
Το δασικό χωριό πρόκειται να προσελκύσει κυρίως κατοίκους των αστικών κέντρων. Οι αποστάσεις από την Χαλκίδα (80 χιλιόμετρα) και από την Αθήνα (150 χιλιόμετρα) δεν είναι αποτρεπτικές για την προσέγγισή του. Επιπλέον, η βορειοκεντρική Εύβοια, δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για την ομορφιά που παρουσιάζει, το θηραματικό πλούτο που διαθέτει και τα φυσικά αξιοθέατα που έχει (μοναστήρια, απολιθωμένο δάσος Κερασιάς, καταρράκτες Δρυμώνα, δάσος Ευβοϊκής δρυς κ.λ.π.).
Για την αξιοποίηση του δασικού χωριού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες, κυρίως ξένες, οι προτάσεις των οποίων εξετάζονται από το Δήμο Νηλέως σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Δασαρχείο Λίμνης.
Η αξιοποίηση του δασικού χωριού, εκτός της σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας που θα ικανοποιεί κάθε επισκέπτη, μπορεί:
α. να φιλοξενεί σχολεία από όλες τις περιοχές της χώρας ως χώρος αναψυχής,
β. να διοργανώνονται σεμινάρια με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τα δάση και τα οφέλη τους σε μαθητές των σχολείων της περιοχής,
γ. να φιλοξενούνται υλοτόμοι, δασεργάτες, ρητινεργάτες με τις οικογένειές τους σε ειδικές χαμηλές τιμές,
δ. να διεξάγονται συνέδρια για το ξύλο και να γίνονται επιδείξεις προϊόντων ξύλων, δασικών μηχανημάτων κ.λ.π.
ε. να δέχεται ακαδημίες ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων για προετοιμασία, αξιοποιώντας τα γήπεδα της περιοχής.
Τέλος, ο φορέας που θα διαχειρίζεται το δασικό χωριό πρέπει στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, με τη έναρξη λειτουργίας του, να προσλάβει υπαλλήλους από την περιοχή, κύρια από το χωριό Παπάδων, έτσι ώστε οι νέοι να πάψουν να είναι άνεργοι και να παραμείνουν στον τόπο τους, αναβαθμίζοντάς τον και αξιοποιώντας τον σημαντικά. Του Σπύρου Ζίγκηρη Δασολόγου στο Δασαρχείο Λίμνης
|