Η Αγκάλη, είναι από τις ομορφότερες και η μεγαλύτερη πλαζ στην Εύβοια. ο Δήμος Νηλέως έχει βάλει ως στόχο την ανάπτυξή της με έργα υποδομής αλλά και... βιτρίνας. Η ανάπλαση που είναι στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης αποτελεί την βιτρίνα της κοσμοπολίτικης πλαζ. Οι επαγγελματίες όμως ανησυχούν για την τουριστική σαιζόν. Θα έχει τελειώσει ή θα υπομένουν τα σκαφτικά μηχανήματα και την σκόνη;
Δήμαρχε υπάρχει μια έντονη ανησυχία στους επαγγελματίες της Παραλίας Αγίας Αννης (Αγκάλης), αν θα τελειώσει η ανάπλαση πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. - Οριστικά το έργο θα τελειώσει 31 Ιουλίου.
Μα Δήμαρχε τότε θα έχει τελειώσει και το καλοκαίρι. - Γι' αυτό, επειδή η έναρξη της θερινής περιόδου αρχίζει με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στόχος μας είναι να τελειώσει η πλακόστρωση, να καθαριστεί και να απομείνουν μικρές εργασίες που δεν θα εμποδίζουν την καλοκαιρινή κίνηση. Δηλαδή τους λουόμενους και τους παραθεριστές.
Ποιο ήταν το αιτιολογικό, η σκέψη σας για να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο έργο; - Αποφασίσαμε να κάνουμε μια τέτοια ανάπλαση γιατί η φυσική της ομορφιά είναι ασύγκριτη, και θεωρούμε ότι η παραλία της Αγίας Αννας είναι η καρδιά του Δήμου Νηλέως. Με την ανάπτυξή της απασχολούνται πολλά επαγγέλματα όπως οικοδόμοι, τουριστικές δραστηριότητες, έμποροι κλπ. Από δω ελπίζουμε ότι θα πάρουμε έσοδα, και είμαστε της λογικής ότι δεν μπορεί κανείς να βάζει φόρους στους κατοίκους των χωριών που έχουν μικρά εισοδήματα. Ο Δήμος για να σταθεί - γιατί είμαστε μικρός Δήμος - θα δώσει βάρος στην ανάπτυξη των παραλιών του, που αποφέρουν εισοδήματα. Πρώτα στην παραλία της Αγίας Αννας που είναι και η μεγαλύτερη, στην συνέχεια του Αχλαδίου, του Κοτσικιά και των Παπάδων.
Δηλαδή σκέφτεστε να κάνετε ανάλογες αναπλάσεις και στις άλλες παραλίες του Δήμου; - Βεβαίως. Μετά την Παραλία της Αγίας Αννας, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε έργα ανάπλασης και στις άλλες παραλίες.
Τοποθετείστε τόσο εύκολα ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά. Είναι τόσο απλά; Από την πείρα μου γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι ακατόρθωτο!!! - Θεωρούνται δύσκολα έργα, όμως αν τα πάρει πολύ ζεστά η Δημοτική Αρχή και τα βάλει σε προτεραιότητα, και προσπαθήσει με ανθρώπους τεχνογνωσίας να συμπληρώσει τους φακέλους, τα τεχνικά δελτία και να πιέσει ώστε να ενταχθεί το έργο σε κάποια χρηματοδότηση, τότε ο στόχος επιτυγχάνεται. Είναι ευκαιρία τώρα που είναι σε εξέλιξη το Γ ΚΠΣ να ενταχθούν έργα έως το 2006. Αν ενταχθεί το έργο, δεσμευτεί η πίστωση και η χρηματοδότηση, από κει και πέρα η ολοκλήρωση του έργου είναι μια άλλη υπόθεση, σίγουρα όμως ολοκληρώνονται.
Σας βάζω πάλι το θέμα της ανησυχίας των επαγγελματιών. Αυτοί έχουν προσαρμόσει τα οικονομικά τους πλάνα με βάση το καλοκαίρι. - Σίγουρα υπάρχει αυτή η ανησυχία και είναι κατανοητή. Όμως τα μεγάλα έργα θέλουν την συμβολή και την υπομονή των πολιτών. Αρκεί να κατανοήσουν, ότι η υπεραξία που παίρνουν τώρα είναι μεγάλη. Η επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα πλέον αναβαθμίζεται. Το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί στα μέσα του Φλεβάρη του 2004. υπάρχει μια τετράμηνη καθυστέρηση. Βλέπουμε όμως ότι και σε έργα όπως η Ολυμπιακή προετοιμασία υπάρχουν καθυστερήσεις και πολλά γίνονται στο παρά πέντε. Θέλω να πω τούτο. Ότι επειδή οι μελέτες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι στην θεωρία συνταγμένες, στην πράξη προκύπτουν προβλήματα που επιβάλουν καθυστερήσεις των έργων. Πόσο μάλιστα και σε Δήμους μικρούς όπως ο δικός μας. Εδώ σπίτι φτιάχνεις και καθυστερείς για διάφορους λόγους, σκεφτείτε λοιπόν την δυσκολία που υπάρχει σε έργα της τάξεως των 400 εκ.
Δήμαρχε ο μελετητής έχει λάβει υπόψιν το ζήτημα της θαλασσοταραχής; Μήπως του χρόνου η άμμος καλύψει την ανάπλαση; - Επειδή μ' αρέσει ως Δήμαρχος να ανακατεύουμε εκεί που έχω ειδική γνώση, και σε αυτό το θέμα δεν έχω τέτοια γνώση, σε τέτοια είδους θέματα λαμβάνουμε υπόψιν τις επιστημονικές προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ανησυχία σε αυτούς που ανακατεύονται επιστημονικά με το έργο. Και το μελετητικό γραφείο και οι άλλοι επιστήμονες Πολιτικοί Μηχανικοί και τοπογράφοι, με βάση τα υψομετρικά στην παραλία, με βάση τα σημερινά, αλλά και τα δεδομένα των προηγούμενων 30 ετών, δεν εμπνέει καμία τέτοια ανησυχία να πάθει καταστροφή από μια τέτοια θεομηνία.
Η ανάπλαση, είναι η βιτρίνα της παραλίας. Στους τομείς της υποδομής που έχει να κάνει με το απώτερο μέλλον, τι γίνεται; - Πριν δυο χρόνια βάλαμε σε χρήση την ύδρευση ύψους 230 εκ., με 25 - 30 χλμ εσωτερικό δίκτυο. Μετά την ανάπλαση σειρά θα έχει το αποχετευτικό και ο Βιολογικός Καθαρισμός. Έχουμε ασφαλτοστρώσει δρόμους μέσα στον οικισμό και στον κεντρικό δρόμο. Για το αποχετευτικό μας έχει παραδοθεί η προμελέτη και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το έργο σε κάποια δράση που θα προκηρύξει η περιφέρεια για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Για τον βιολογικό που και αυτός βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, έχουμε συμφωνήσει με τον όμορο Δήμο Κηρέως και έχει παρθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου γιαυτό, να δεχτούν τα λύματα της παραλίας, ώστε να κατεβεί και το λειτουργικό κόστος αφού θα συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες. Απομένει μια δράση, και το έχουμε ως στόχο για το επόμενο τρίμηνο, να αρχίσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες σχετικά με την προέκταση του οικισμού. Θα πάρουμε λοιπόν απόφαση σχεδίου πόλεως και θα αναθέσουμε την εκπόνησή του σε μελετητικό γραφείο. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης, με ορίζοντα 30ετίας για τους κατοίκους της περιοχής.
Πάντως η απορία μας είναι ότι παρά το μέγεθος του Δήμου εκτελείτε ταυτοχρόνως το Δασικό χωριό και το Δημοτικό Μέγαρο. Πόσο εύκολο είναι αυτό. - Και οι μικροί Δήμοι και οι μεγάλοι Δήμοι, δεν εμποδίζονται από τίποτα, ούτε μπαίνει φρένο σε χρηματοδοτήσεις αρκεί να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους με την κατάλληλη τεχνογνωσία για την ωρίμανση των έργων και την πίεση μετά, προς την κάθε πολιτική ηγεσία προκειμένου να ενταχθούν τα έργα και να υλοποιηθούν. Η δυσκολία για μας είναι ότι έχουμε πολύ λίγους υπαλλήλους, με μικρές επιχορηγήσεις από τα τακτικά έσοδα γιατί είμαστε μικρός Δήμος. Τον τρόπο και την διαδικασία την γνωρίζουμε. Ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, θα πω ότι έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, με πολύ χρόνο και ψυχοφθόρα για μένα και τους συνεργάτες μου, και το προσωπικό του Δήμου.
|