Στις 24/9/2000, αντιγράψαμε από τη στήλη "Αγαπητέ μας "Ρίζο",της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", το γράμμα του Δημήτριου Παναταζώνα, από την Καλλιθέα της Αθήνας, με τίτλο "Στο στόχαστρο των πολυεθνικών":
"Αυτό που μας απέμεινε πλέον ελεύθερο, εμάς του λαού, και δεν έχει ξεπουληθεί ακόμα στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Οι χαρισματικοί κυβερνώντες μας φρόντισαν και φροντίζουν συνέχεια, να περνά στα χέρια της πλουτοκρατίας ό,τι είναι επίγειο, όπως Ολυμπιακή, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, λιμάνια, δρόμοι κλπ κλπ, άλλα και ό,τι είναι κάτω από τη γη μας όπως λιγνίτης, χρυσός και άλλα πολλά ορυκτά. Ομως τα πράγματα δε σταματούν η εδώ, "τρώγοντας έρχεται η όρεξη" λέει η λαϊκή μας παροιμία. Τώρα έρχεται και η σειρά των ιαματικών πηγών και λουτρών της χώρας μας. Κυλλήνη, Υπάτη, Απολλώνιο, Λουτράκι, Αιδηψός, Καμμένα Βούρλα κλπ, έχουν μπει στο πρόγραμμα και περιμένουν... τη σειρά τους! Παίρνουν τα ιαματικά νερά τα μεγάλα Ξενοδοχεία, για να αυξάνουν το εισιτήριο του λουτρού 50%, όπως είναι η περίπτωση των Καμμένων Βούρλων. Οι άλλες ιαματικές πηγές που ανήκαν στους δήμους ή και ο ΟΤΕ, παραχωρούνται σε πολυεθνικές ανώνυμες εταιρίες, περιμένοντας ανάπτυξη από το παμφάγο κεφάλαιο, που από 100 δραχμές την κάρτα παρουσίας, την έκαναν 1.000 δρχ.
Η ΑΕ που πήρε τα Λουτρά Υπάτης, έκρινε ασύμφορη τη λειτουργία τους και σκέφτηκε να τα κλείσει. Έτσι ανέλαβε τον έλεγχο της λειτουργίας τους μια άσχετη δημοτική επιχείρηση, χωρίς στελέχη και όραμα. Οπότε, με Μαθηματική ακρίβεια, η φθίνουσα πορεία των Λουτρών θα οδηγήσει, τελικά, στο οριστικό τους κλείσιμο. Και να σκεφθεί κανείς πως τα ιαματικά Λουτρά Υπάτης, είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Κρίμα!"
Στις 7/9/1997, διαβάσαμε το άρθρο του Τάσου Βακαλόπουλου στην εφημερίδα "Αυγή": "Το έχουν χαρακτηρίσει το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα στη χώρα μας. Οι εκπλήξεις είναι συχνότατες, ενώ και το ποδόσφαιρο που παίζεται είναι πολλές φορές υψηλής ποιότητας. Η λογική των φαβορί ανατρέπεται εύκολα αφού τα πάντα αλλάζουν από αγώνα σε αγώνα και οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται στη κορυφή και στην... ουρά της κατάταξης. Η Β' Εθνική λοιπόν, που έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φίλων του ποδοσφαίρου, ξεκινά σήμερα με τους 18 "μονομάχους" να είναι έτοιμοι για το καλύτερο... Αναλυτικά οι 18 ομάδες της Β' Εθνικής απέκτησαν τους ακόλουθους παίκτες:
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Φακίτσας (Αιδηψός), Φράνκε (Βιλανόβα Βραζ.), Ταμπούκου,Μπλέιζ (Ζαΐρ), Καμινιώτης (Παναχαϊκή), Φειδάνης (Καστοριά), Πόδας (Πιερικός), Σπ.Γκουλής (Θήβα), Πετούρης (Μαρκό), Θεοχάρης (Λαμία), Κατσάι (Αλβανία), Ράπτης (Φωστήρας), Ασλανίδης (Ηρακλής Πτ.), Καλαθάς (Αχιλλέας Τρ.), Σωτήρχος (Κιθαιρώνας Καπ.), Τζαναβέλης (Παρνασσός Αμφ.), Λυμπερόπουλος (Παναρκαδικός), Μεθενίτης (Λήλας), Μεγάλος (Παναλίαρτος), Πιτσιδήμος (ερασ. Λεβαδειακός).
Στις 8/8/2001 διαβάσαμε στην "Ελευθεροτυπία" το άρθρο της Αννας Στεργίου, με τίτλο "Να σωθεί το Κιόσκι του Παλαμά":
"Το ιστορικό "Κιόσκι", το αραξοβόλι του Κωστή Παλαμά, μια λιτή και απέριττη ξύλινη κεραμοσκεπή στη γραφική λουτρόπολη της Αιδηψού, θα παραμείνει...καφέ-μπαρ; Μ' αυτό το ερώτημα, ο Γιάννης Καραντζής, που διετέλεσε δήμαρχος Αιδηψού για 20 ολόκληρα χρόνια (1978-98), διερωτάται για την κατάντια, όπως λέει, στην οποία έχει περιπέσει το κιόσκι στο οποίο έγραφε τα ποιήματά του ο καταξιωμένος Έλληνας ποιητής από το ξενοδοχειακό συγκρότημα "Θερμέ- Σίλα". Σύμφωνα με έγγραφο, που ήρθε στα χέρια της "Ε" από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (31/7/2001), ύστερα από αυτοψία που διενεργήθηκε εντός της Χερσαίας Ζώνης Λυμένος Αιδηψού διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες, και προκειμένου να αποφευχθούν οι κατά νόμου συνέπειες παρακαλείται το ξενοδοχειακό συγκρότημα "Θερμέ-Σίλα" να αποκαταστήσει το χώρο εντός 15 ημερών. Η όλη αυθαίρετη κατασκευή, όπως καταγγέλλει ο πρώην δήμαρχος Αιδηψού, έγινε στις 23 Μαΐου 2000. Τότε η εταιρεία ΑΝΚΑΡ, με πρόεδρο τον Θανάση Καράτζιο, παρουσίασε το παλιό παραδοσιακό κιόσκι μπροστά από το ξενοδοχείο"Θέρμαι-Σύλλα" επενδυμένο με ξύλο και στις 8 πλευρές του, με προφανή σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως υπαίθρια καφετέρια-μπαρ. Η εταιρεία ΑΝΚΑΡ, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καραντζής, ζήτησε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που στην Αιδηψό την εκπροσωπεί το ΛιμενικόΤαμείο,να νομιμοποιήσει την κατασκευή. Αντ' αυτού, το Λιμενικό Ταμείο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας να το χρησιμοποιήσει ως μπαρ και ζητούσε να το επαναφέρει στην πρότερη εικόνα. Το ίδιο αίτημα, υποστηρίζει ο κ. Καραντζής, υπέβαλε η εταιρεία ΑΝΚΑΡ διά του εκπροσώπου της Γ. Αναστασόπουλου και προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οπότε ο πλοίαρχος Απόστολος Καμαρινάκης ενέκρινε την κατασκευή. Από την πλευρά του, ο Θανάσης Καράντζιος, εκ των ιδιοκτητών του "Θέρμαι-Σύλλα", υποστηρίζει ότι όλες οι κατασκευές έγιναν με απολύτως νόμιμο τρόπο και με αποφάσεις των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας. "Για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, -τονίζει ο κ. Καράντζιος- υπέγραψε παμψηφεί το δημοτικό συμβούλιο -ακόμη και ο κ. Καραντζής- με την παρουσίαση μακέτας, σχεδίων και φωτογραφιών, που πήγαν στην Περιφέρεια και μας έδωσε την οριστική άδεια. Η όλη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου μάς κόστισε περί τα 70 εκατομμύρια δραχμές".Ο ίδιος ο κ. Καράντζιος παραδέχτηκε ότι ο χώρος λειτουργεί ως καφετέρια
μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ως χώρος εξυπηρέτησης του εσωτερικού μπαρ του ξενοδοχείου. "Μέχρι πρότινος", υπογραμμίζει ο κ. Καράντζιος, "η Αιδηψός είχε χαρακτηριστεί τόπος γερόντων, αλλά εμείς κατορθώσαμε να δώσουμε νέα πνοή στην περιοχή. Διαθέσαμε 5,5-6 δισ. για να την αναβαθμίσουμε. Διαμορφώσαμε το χώρο, που ήταν σε κακό χάλι, και εντός του ξενοδοχείου εργάζονται 200 οικογένειες. Ο χώρος αυτός δεν ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Κι αν νομίζουν ότι οι κατασκευές είναι αυθαίρετες -τότε ας έρθουν να τις γκρεμίσουν...".
"Πράγματι", τονίζει ο πρώην δήμαρχος Αιδηψού, κ. Καραντζής, "έβαλα κι εγώ την υπογραφή μου για να γίνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα, όχι όμως για να καταστραφούν όλοι οι περιβάλλοντες χώροι και να μετατραπεί το "Κιόσκι"του Παλαμά σε καφετέρια-μπαρ του ξενοδοχείου. Ο χώρος ήταν ελεύθερος και τώρα χρειάζεται να πληρώσεις αδρά για να καθίσεις!". "Εμείς δεν είχαμε αντίρρηση εξ αρχής να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος", σημειώνει ο δήμαρχος, Πολυχρόνης Ματάκιας, "στο βαθμό που το "Θέρμαι-Σύλλα" έχει όλες τις προβλεπόμενες άδειες. Γνωρίζουμε ότι έχει γίνει παραχώρηση, αλλά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προβλέπεται για τις κατασκευές. Ως τώρα, η δημοτική αρχή δεν είχε αρμοδιότητα επί του θέματος, αφού ο χώρος δεν ελεγχόταν από εμάς, αλλά από το Λιμενικό Ταμείο. Μετά την υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες, και τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία περιέρχονται στους δήμους, θα δούμε αν υπάρχουν οι προβλεπόμενες άδειες και αναλόγως θα πράξουμε...".
ΠΑΝΟΣ Δ. ΓΚΕΛΕΜΕΡΗΣ
([email protected])