Συμπτωματικά δεν θρηνήσαμε θύματα στις 16 Γενάρη, το πρωί στο Λύκειο Λίμνης Ευβοίας. Τεράστιο κομμάτι σοβά έπεσε στην δυτική περιοχή πάνω από το κλιμακοστάσιο και ευτυχώς αν και μόλις είχε χτυπήσει το κουδούνι κανένας μαθητής ή καθηγητής δεν βρισκόταν από κάτω για να τραυματιστεί σοβαρά.
Μετά τον πανικό που ακολούθησε αποφασίστηκε το κλείσιμο τόσο του Λυκείου όσο και του Γυμνασίου Λίμνης που συστεγάζονται στο κτίριο με απόφαση των Διευθυντών τους, Ιωάννη Μανούσου και Φίλιππου Αυγέρου, και κατεπείγουσα επιθεώρηση από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας. Τον χώρο επιθεώρησαν ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων.
Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας πάλι ευτυχώς χωρίς θύματα, χωρίς όμως όπως φαίνεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα.
Το σχολείο έχει παρουσιάσει στην ίδια πλευρά με την σημερινή κατακρήμνιση, σοβαρές ρωγμές στην τοιχοποιία λόγω καθίζησης του εδάφους, και έχει γίνει αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης λόγω κακοτεχνιών στο παρελθόν. Το έχει επισκεφθεί για αυτό το λόγο και ο Νομάρχης Εύβοιας κος Νίκος Παπανδρέου πριν δύο χρόνια, έγιναν επί δημαρχίας Δημήτρη Κατσίνη Γεωτρήσεις για έλεγχο της στατικότητας του υπεδάφους του αλλά από τότε ουδέν...
Δεν διατέθηκε ούτε δραχμή για επιδιόρθωση των κακοτεχνιών ή για παραπέρα ελέγχους σε αυτό το τόσο διάτρητο από όρους ασφάλειας για τα παιδιά και του διδάσκοντες σχολείο, που ακόμα δεν έχει παραλειφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια.!
Στις 17 Γενάρη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των καθηγητών με προσκαλεσμένους τόσο τις τεχνικές υπηρεσίες όσο και τους γονείς και την τοπική αυτοδιοίκηση του Ελυμνίου. Το αποτέλεσμα ήταν να αναληφθούν μια σειρά πρωτοβουλίες για την προώθηση της αποκατάστασης των βλαβών και την επαναλειτουργία του σχολείου.
Την Κυριακή 21 Γενάρη, επισκέφθηκε το κτίριο ο Αντινομάρχης κ. Γκάβαλης ενώ την Παρασκευή μηχανικοί του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και αναμένεται πόρισμά τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο
Ο χαρτοέλεγχος και η απόδοση ευθυνών όμως δεν αρκούν να σταματούν το κακό. Πρέπει κατεπειγόντως να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πριν το "αμαρτωλό" σχολείο κοντράρει την τύχη μας και θρηνήσουμε θύματα...
Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λίμνη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Δήμος Ελυμνίων στις 31 Ιανουαρίου. Προκειμένου να διαδηλώσει για την επικινδυνότητα του Γυμνασίου Λυκείου Λίμνης.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατασκευής του Λυκείου, χωρίς όμως να επιρρίψει ευθύνες, ενώ πρόβαλε το αίτημα για κατασκευή νέου διδακτηρίου αφού το συγκεκριμένο δεν επισκευάζεται. Στο ίδιο κλίμα μίλησαν επίσης οι Διευθυντές του Γυμνασίου και Λυκείου κ.κ Φίλιππος Αυγέρος και Γιάννης Μανούσος.
Ο Νομάρχης, σε επιστολή του που διαβάστηκε, πρότεινε στον Δήμο να προχωρήσει στην εξεύρεση χώρου για την κατασκευή νέου Σχολείου.
Ο πρόεδρος του 15μελους Συμβουλίου Γιάννης Χρυσάνθης εξέφρασε την αγωνία των μαθητών για την όποια επικινδυνότητα του κτηρίου.
Παρόλα αυτά όμως, τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά ενώ παράλληλα τα Σαββατοκύριακα αφαιρούνται σοβάδες, από εργάτες του Δήμου, για να μην πέσουν σε κανενός το κεφάλι.
Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατασκευή υπήρξε για πολλά χρόνια το μήλον της έριδος για την τοπική κοινωνία. Ενώ παρουσίαζε προβλήματα από την αρχή της κατασκευής του. Ο εργολάβος κατασκευαστής κηρύχθηκε έκπτωτος και την αποπεράτωση του έργου ανέλαβαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας (οι ίδιες υπηρεσίες που καλούνται σήμερα να κρίνουν την καταλληλότητά του!!!).
Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στον Κο Πετσάλνικο Παράσταση στον υφυπουργό Παιδείας κο Πετσάλνικο πραγματοποίησαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου Λίμνης. Ο Υφυπουργός έδειξε ενημερωμένος για το θέμα και υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια εκ μέρους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων 60.000.000 δρχ. στην Νομαρχία Εύβοιας για αποκατάσταση των βλαβών.
Επερωτήσεις διαμαρτυρίες βουλευτών για το θέμα Μηνυτήρια αναφορά για το ζήτημα του κτιρίου του Γυμνασίου- Λυκείου Λίμνης, που καταρρέει, κατέθεσε προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα ο Βουλευτής Εύβοιας Λευτέρης Ν. Παπαγεωργόπουλος και ζητά την διερεύνηση και καταλογισμό των πάσης φύσεως ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.
Ο Βουλευτής επισυνάπτει τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών στις επανειλημμένες ερωτήσεις και αναφορές του για το θέμα από το έτος 1993 καθώς και την από 2/4/1997 Έκθεση Έκτακτης Επιθεώρησης του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων η οποία επιτάσσει την Προϊσταμένη Αρχή του Έργου να ορίσει Διοικητικό Ανακριτή προκειμένου να επιληφθεί των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν και ζητά την διερεύνηση των ευθυνών όσων κρατικών Λειτουργών από το έτος 1993 μέχρι σήμερα προστατεύουν τους υπευθύνους και συγκαλύπτουν την υπόθεση με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος παραγραφής.
Ερώτηση για τις κακοτεχνίες στο Λύκειο Λίμνης κατέθεσε ο βουλευτής Συνασπισμού κ. Αμπατζόγλου στους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα: «Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί με τέτοιους όρους ένα σχολείο με καθημερινή παρουσία μαθητών και διδασκόντων; Με ποιου άδεια λειτουργούσε το σχολείο αφού η Τ.Α. του Ελυμνίου δεν το έχει παραλάβει παρά το ότι λειτουργεί μια 5ετία; Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν και που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια όλων; Αν προτίθενται να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την ασφαλή στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου Λίμνης;».
Δεν υπάρχει κίνδυνος για το σχολικό κτίριο Λίμνης σύμφωνα την αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών Σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Καϊσερλή σε ερώτηση του Δημήτρη Πιπεργιά για την καταλληλότητα του σχολικού κτιρίου Λίμνης, τα θέματα που αφορούν τα υποστυλώματα αιθουσών, τριχοειδείς ρωγμές κ.λ.π. θα ελεγχθούν στα πλαίσια εκπόνησης μελέτης στατικότητας του κτιρίου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης προς ανάδειξη μελετητή και χρηματοδοτείται από τη Ν.Α. Ευβοίας. Αναλύσεις του ΚΕΔΕ έδειξαν ότι δεν υφίσταται κανένα εδαφολογικό πρόβλημα. Επισημάνθηκε επίσης ότι έγιναν οι εργασίες καθαίρεσης επιχρισμάτων των αιθουσών του τρίτου ορόφου και των χώρων που έχουν βατά δωμάτια πάνω από αυτά και έτσι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους μαθητές.
|