Νόμισμα της αρχαίας Ιστιαίας βρέθηκε από μέλη της ερευνητικής ομάδας της «Βόρειας Εύβοιας», στα πλαίσια της έρευνας, αναζήτησης και καταγραφής ιστορικών, λαογραφικών, αρχαιολογικών στοιχείων που έχουν σχέση με την Βόρεια Εύβοια.
Το νόμισμα είναι πιθανόν οκτάβωλο και βρέθηκε στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή παλιότερα είχε βρεθεί αρχαία μυλόπετρα. Αυτή τη στιγμή εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Ωρεών.
Η μια πλευρά του νομίσματος έχει σε προφίλ την Νύμφη Ιστιαίας και από την άλλη κεφάλι βοός με τα αρχικά της πόλης.
Η χρονολόγηση του νομίσματος είναι στους ελληνιστικούς χρόνους. Στην περίοδο αυτή (4ος έως 1ος αιώνας) των διαδόχων του μεγάλου Αλεξάνδρου η Ιστιαία είχε κόψει τρία νομίσματα. Παρίσταναν δε τον Διόνυσο και το σταφύλι ενώ το άλλο κεφάλι Μαιάνδρας και ταύρο.
Το υλικό του νομίσματος είναι από «ήλεκτρον» ενώ έχει κοπεί συγχρόνως σε ασήμι και χαλκό.
Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί και άλλα νομίσματα ρωμαϊκών βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων πιστοποιώντας την ιστορική συνέχεια της περιοχής.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι κατά την πρώτη οθωμανική απογραφή το 1470 οι Μηλιές ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός στη Βόρεια Εύβοια.
Η έκδοση των νομισμάτων των Ελληνιστικών χρόνων γινόταν από τους Ωρεούς που ήταν εμπορικό και διοικητικό κέντρο της εποχής. Διατηρήθηκε το όνομα της Ιστιαίας ως περιοχή όμως σαν πόλη δεν υπήρχε μετά την καταστροφή της από τους Αθηναίους.
|