Κάποιοι που νομίζουν ότι Πολιτική είναι οι φωνές και η κινδυνολογία και όχι οι τεκμηριωμένες προτάσεις και τα επιχειρήματα, διαδίδουν και πανικοβάλουν ενσυνείδητα(;) τους ανθρώπους που δουλεύουν στο δάσος, ότι επέρχεται η οικονομική τους εξόντωση, συκοφαντώντας ασύστολα ότι, «κάποιοι... υπηρέτες ντόπιων και ξένων συμφερόντων, σε συνεργασία με τη κεντρική διοίκηση, σκοπεύουν να ξεπουλήσουν το δασικό πλούτο του Κανδηλίου στους εναπομείναντες τσιφλικάδες και στα μεγάλα συμφέροντα...»
Αιτία της νέας κινδυνολογίας είναι ο καιροσκοπισμός και η πλήρης άγνοια που συνήθως χαρακτηρίζει τους αυτόκλητους προστάτες μας, οι χρόνιες φοβίες που τους διακατέχουν για κάθε τι που σχετίζεται με τις λέξεις, Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, καθώς και η δυσπιστία τους απέναντι σε κάθε καινούργια σκέψη που δεν είναι της αρεσκείας τους.
Αφορμή όμως της νέας τους υστερίας είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) «Όρους Κανδήλι - Κοιλάδας Προκοπίου - Δέλτα Κηρέα και Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς» που εκπονεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η Α΄ Φάση της οποίας παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Σε γενικές γραμμές, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) είναι, εκ του νόμου, η βασική προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε, μια περιοχή με αξιόλογο φυσικό περιβάλλον. Είναι η μελέτη που ανοίγει νέους δρόμους και προτείνει νέες δράσεις ανάπτυξης της περιοχής που εξετάζει. Μια μελέτη που δεν έρχεται να απαγορεύσει καμιά επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά αντίθετα, σκοπεύει να οργανώσει τις υφιστάμενες, να προτείνει και να εντάξει καινούργιες δραστηριότητες στην περιοχή μελέτης.
Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) «Όρους Κανδήλι - Κοιλάδας Προκοπίου - Δέλτα Κηρέα και Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς» προκηρύχθηκε εσπευσμένα το 1998 διότι, από τότε, έχουν εγκριθεί εξακόσια εκατομμύρια (600.000.000) δρχ από το Β΄ΚΠΣ για το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς και τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένη ΕΠΜ όπως προβλέπει ο νόμος και οι απαιτήσεις της ΕΕ. Τότε, η Νομαρχία Ευβοίας θεώρησε σκόπιμο, η ΕΠΜ, εκτός της Κερασιάς να περιλαμβάνει και το Κανδήλι, ώστε να αποφευχθούν παραπλήσια προβλήματα σε περίπτωση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του Κανδηλίου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία τους είναι γνωστή, ασχέτως αν δεν θέλουν να τη δεχθούν. Δυστυχώς όμως, χάρη και στους κινδυνολόγους, η ΕΠΜ δεν έχει ακόμη εγκριθεί, ούτε καν ολοκληρωθεί η Β' Φάση και τα 600.000.000 δρχ κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν έχουν ακόμη χαθεί.
Όσον αφορά το Πρόγραμμα NATURA 2000 (ΦΥΣΗ 2000) το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με την όλη ιστορία (το όρος Κανδήλι ανήκει, δυστυχώς, μόνο στον Επιστημονικό και όχι στον Εθνικό κατάλογο του NATURA), είναι ένα ακόμη αγαπημένο τους, κατασυκοφαντημένο θέμα. Εκμεταλλευόμενοι τον απόηχο κάποιων λανθασμένων κινήσεων εφαρμογής του προγράμματος NATURA στην Κάρυστο, το περιφέρουν σαν μπαμπούλα και στην περιοχή μας, κινδυνολογώντας ότι «θα κάνουν το Κανδήλι NATURA, θα απαγορεύσουν τη βόσκηση, θα απαγορεύσουν την ρητίνευση, θα απαγορεύσουν τη ξύλευση, θα απαγορεύσουν, θα απαγορεύσουν..».
Κάποιοι άλλοι βέβαια, ακούν Κανδήλι και ο νους τους τρέχει στον... Δρόμο. Γι' αυτούς τους άλλους, κάθε διαφορετική πρόταση αξιοποίησης και προστασίας του βουνού είναι εκ του πονηρού, ίσως επειδή διακατέχονται από σύνδρομα καταδίωξης αφού γι αυτούς, μόνο εχθροί του δρόμου και της πόλης τους μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς. Λες και αυτοί έχουν έτοιμες τις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ και ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ (οδοποιίας, χωροθέτησης και περιβάλλοντος), έχουν ήδη ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ήρθε... υστερόβουλα το NATURA να απαγορεύσει την κατασκευή του δρόμου!
Τελικά, για όλους τους αυτόκλητους προστάτες μας, προστασία του Κανδηλίου είναι να το αφήσουν όπως είναι σήμερα. Έρμαιο και απροστάτευτο από τους κάθε λογής καταπατητές και εμπρηστές. Αντικείμενο ολίγων και περιορισμένων παραδοσιακών δραστηριοτήτων που απέδειξαν ότι οικονομικά δεν αποδίδουν. Γιατί αν απέδιδαν, τα χωριά μας θα ήταν παραγωγικά, γεμάτα με νέους ανθρώπους, αντί να ρημάζουν σήμερα, με μόνους εναπομείναντες, κάποιους ηλικιωμένους (στην πλειοψηφία τους) κτηνοτρόφους.
Αυτοί όμως που σήμερα κινδυνολογούν και συκοφαντούν, φαίνεται ότι δεν έχουν ιδέα και ούτε θέλουν να μάθουν, για την οικοτουριστική ανάπτυξη περιοχών όπως η Λίμνη Πλαστήρα, οι Πρέσπες, το Δάσος της Δαδιάς, η περιοχή του Αμβρακικού και τόσων άλλων τόπων, που εφάρμοσαν είτε το NATURA είτε άλλα πρωτοποριακά Προγράμματα περιβαλλοντικής ανάπτυξης και ξέφυγαν από την οικονομική ανέχεια, αξιοποιώντας και προστατεύοντας ταυτόχρονα το φυσικό τους περιβάλλον.
Για τους αυτόκλητους προστάτες μας, κάθε άλλη σκέψη ανάπτυξης της περιοχής μας, με σήμανση και χάραξη μονοπατιών για ορεινή πεζοπορία, ποδηλασία και αναρρίχηση και γενικά την ανάπτυξη μιας ήπιας μορφής ορεινού τουρισμού και την μετατροπή των χωριών μας και του Κανδηλίου σε πόλο έλξης χιλιάδων φίλων του δάσους, ανοιχτό και ελεγχόμενο στην επιστημονική κοινότητα, είναι εκ του πονηρού.
Γιατί άραγε; Επειδή δεν μπορούν να δουν μπροστά τους ή μήπως επειδή μια οποιαδήποτε διαφορετική εκμετάλλευση αποκαλύπτει το πολιτικό τους έλλειμμα και ενδεχομένως θίγει τα δικά τους μικροσυμφέροντα που τα ευνοεί η σημερινή κατάσταση;
Και σε τελική ανάλυση ποιοι είναι αυτοί που θα υποθηκεύσουν το δικό μας μέλλον, στερώντας μας το δικαίωμα της δοκιμής και της επιλογής μιας διαφορετικής, εναλλακτικής πρότασης; Ποιοι είναι αυτοί που απαιτούν από εμάς να παραμείνουμε στην σημερινή μιζέρια για να βασιλεύουν οι μονόφθαλμοι;
|