Ο τρύγος στα Γιάλτρα ξεκίνησε στις 26/9/03 με κανονικούς ρυθμούς και τελείωσε στις 3/10/03 (διάρκεια 8 ημέρες). Η φετινή χρονιά ήταν ιδανική για την αμπελοκαλλιέργεια στα Γιάλτρα και ίσως η καλύτερη εδώ και 30 χρόνια (έτσι λένε οι παλιοί αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής), οι αρκετές βροχές του περσινού χειμώνα και της άνοιξης, το ήπιο ζεστό καλοκαίρι σε συνδυασμό με το ξερικό αμμοαργιλώδες και επικλινές έδαφος της περιοχής, την γειτνίαση με την θάλασσα και ο συνεχής ανατολικομεσημβρινός προσανατολισμός των λιγοστών αμπελώνων που έχουν απομείνει, ωρίμασαν σε ικανοποιητικό βαθμό τα σταφύλια και ανέβασαν τα γράδα του μούστου σε 12,5 βαθμούς, γεγονός που ικανοποίησε όλους τους πελάτες που αγόρασαν μούστο από τον συνεταιρισμό.
Αυτό όμως που ήταν εξαιρετικό για την φετινή χρονιά, ήταν η ποιότητα των σταφυλιών. Η ποικιλία "Σαββατιανό", όπως και η ποικιλία "Ροδίτης" θα δώσουν φέτος εξαιρετικό λευκό και γλυκόπιοτο κρασί.
Οι ποσότητες των σταφυλιών ήταν ικανοποιητικές και η συνολική παραγωγή του Συνεταιρισμού ανήλθε σε 320 τόνους σταφύλια. Από αυτή τη ποσότητα σταφυλιών προήλθε μούστος 290 τόνοι, από τον οποίο μια μεγάλη ποσότητα θα πουληθεί σε πελάτες από περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η υπόλοιπη ποσότητα μούστου που θα μείνει θα οινοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου στα Γιάλτρα και θα δώσει αρκετή ποσότητα κρασιού, ώστε να καλύψει την ζήτηση των πελατών για όλο το χρόνο. Το νέο φετινό κρασί θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο 2003 οπότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε μορφή χύμα, αλλά και τυποποιημένο συσκευασμένο σε συσκευασίες τύπου "ασκός" (ασηπτική συσκευασία) σε ποσότητες 5,10 και 20 λίτρων.
Ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Γιάλτρων σας ανακοινώνει ότι ζητά συνεργάτη για την διακίνηση του Γιαλτρανού κρασιού. Πληροφορίες: 2226032287, 32288, κιν 6944694082
Κώστας Βρυνιώτης, Διευθυντής Ο.Σ Γιάλτρων