Ο Δήμαρχος Αιδηψού οργανώνοντας μια εντυπωσιακή λαϊκή συνέλευση στο κέντρο της Λουτρόπολης, που θύμιζε προεκλογική περίοδο, με "πύρινη" ομιλία καταφέρθηκε εναντίον της προηγούμενης Δημοτικής αρχής κατηγορώντας την για κακοδιαχείριση και φαυλότητα. Η συνταγή της "καμένης γης" ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας που σας την παραθέτουμε σχεδόν στο σύνολό της με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κακοδιαχείρισης:
"φίλοι και φίλες, πέντε μήνες ασφυκτιώ. Αγωνιώ και πνίγομαι με την κατάσταση που βρήκαμε στον Δήμο μας. μια κατάσταση πρωτόγνωρη, ανεξέλεγκτη, άναρχη, με όλα εκείνα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν: η φαυλότητα, η κακή διοίκηση και διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Όμως σήμερα πρέπει όλοι να μάθετε τι ακριβώς βρήκαμε ψάχνοντας μόνοι μας γιατί η προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν μας παρέδωσε ακόμη, και με την βοήθεια των υπαλλήλων που πρέπει να ενστερνιστούν επιτέλους ότι είναι υπάλληλοι του Δήμου και όχι του εκάστοτε δημάρχου και που προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνηθίσουν να εργάζονται.
Χρέη του Δήμου: Δάνεια από τον κ. Καραντζή (1992 - 1997): 82 εκ.
Δάνεια από την Δημαρχία Ματάκια: (1998 - 2002): 610 εκ.
Με εξόφληση έως το 2022 και με τόκους 550 εκ. περίπου.
Σύνολο χρεών για τα δάνεια: 1 δις 250 εκ.
Οφειλές προς τους προμηθευτές από το (1998 - 2002): 350 εκ.
Οφειλές προς εργολάβους: 520 εκ.
Σύνολο χρεών του Δήμου 2 δις 200 εκ. με ετήσιο τοκοχρεωλύσιο τα 80 εκ. και με μισθούς των υπαλλήλων ενέχυρο. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από τα 19 εκ. το μήνα της τακτικής επιχορήγησης για την πληρωμή των υπαλλήλων τα 14 εκ. παρακρατούνται για την αποπληρωμή των δανείων προκαταβολικά άρα και οι μισθοί των υπαλλήλων στα δάνεια.
Έργα: Ένας τυφλός αγωγός 50 εκ.: τι εξυπηρέτησε το έργο αυτό; ποιος το έφτιαξε; γιατί πληρώθηκε; και ποιες ανάγκες εξυπηρετούν;
Βιολογικός καθαρισμός: χτισμένος πάνω σε ρήγμα με ορατό τον κίνδυνο της ζημιάς δεν ελέγχθηκε.
Αποχέτευση Α φάση: κεντρικός αγωγός χρεώθηκε 1 δις συν 610 εκ. δάνεια, συν 500 εκ. τόκοι δανείων συν το υπόλοιπο στον εργολάβο 480 εκ. σύνολο 2,5 δις χωρίς έλεγχο με αποτέλεσμα εισροή υδάτων... έργο δηλαδή του 1 δις έφτασε τα 2,5 δις. Ποιος θα το πληρώσει; Συνδέσεις Α φάσης από τις 79 συνδέσεις έχουν γίνει οι μισές περίπου και κατά τρόπο παράνομο. Ο εργολάβος ζητά 50 εκ. Το έργο όμως, ισχυρίζεται η προηγούμενη Δημοτική αρχή ότι το έκανε η ίδια. Ποιος λοιπόν λέει την αλήθεια; Αποχέτευση Β φάση: έργο 1 δις δημοπρατήθηκε με 5% έκπτωση όταν άλλοι Δήμοι πετύχαιναν 45%.
Συνδέσεις Β φάσης: δεν έγιναν γιατί από το 1 δις μετετέθησαν κατά παράτυπο τρόπο για να τις κάνει δήθεν ο Δήμος. Με ποια τεχνογνωσία με ποια μέσα;
Έργα ανύπαρκτα χρεωνόντουσαν στο Δήμο, όπως τσιμεντοστρώσεις στα Γιάλτρα, στον Αγιο, στην Αιδηψό τέσσερις φορές έγινε διευθέτηση γηπέδου μπάσκετ, χωρίς καν να έχουν εκτελεστεί τα έργα αυτά οι εργολάβοι όμως πληρωνόντουσαν. Για τα ίδια έργα να διεκδικούν χρήματα πολλοί εργολάβοι όπως έργα στον Αγιο. Αλλος το έφτιαξε, άλλος το πληρώθηκε, άλλος διεκδικεί σήμερα 16 εκ.
Μηχανικοί που δεν εκτέλεσαν κανένα έργο έκοψαν τιμολόγια για έργα που δεν γνώριζαν κι όταν κλήθηκαν από μας αιφνιδιάστηκαν. Ανθρωπος που είναι άρρωστος έκοψε τιμολόγιο σαν εργολάβος από τα Γιάλτρα. Έργα όπως η μονόπετρα, άλλοι δούλεψαν, άλλοι πληρώθηκαν, άλλης ειδικότητας, άλλος έκοψε τα τιμολόγια σοφατζής στο επάγγελμα. Έργο όπως το ΚΕΠ 34.000, σήμερα έρχεται ο εργολάβος για να πληρωθεί και μεις ψάχνουμε να τα βρούμε που πήγαν.
50 εκ. από την ΣΑΤΑ του 2001 για τις συνδέσεις, δεν πήγαν στις συνδέσεις ψάχνουμε να τα βρούμε.
50 εκ. για την αποκατάσταση του δρόμου των Ηλίων. Όλοι γνωρίζετε πέτρες και χώματα είχαν πέσει κι όμως πληρώθηκαν εργολάβοι πίσσας και τσιμεντοστρώσεων.
Έργα που έγιναν με πέτρα Αιδηψού επί της 25ης Μαρτίου έχουν κόψει τιμολόγιο ότι έγιναν με τουβλέτες.
Έργα που εκτελέστηκαν εργολαβικά έδωσε ο Δήμος υλικά.
Έργα που φαίνεται ότι έφτιαξαν οι εργάτες του Δήμου δόθηκαν σε εργολάβους και πληρώθηκαν εργολαβίες.
Έργα πολλών εκατομμυρίων σε συγκεκριμένο εργολάβο από την Ιστιαία ψάχνουμε ακόμη να τα βρούμε γιατί ο εργολάβος δεν γνωρίζει τι να παραδώσει.
Έχουν τρεις εργολάβοι κόψει τιμολόγιο για τα ρείθρα της Μονής του Αγίου Γεωργίου.
Μελέτη παραλίας: ξοδεύτηκαν περίπου 100 εκ. και αυτή είναι στα συρτάρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Χαλκίδας, χωρίς την τελική έγκριση. Μελέτη άκαιρη, άσκοπη, μη πραγματοποιήσιμη στο σύνολό της και χρωστά ο Δήμος 40 εκ. στον μελετητή.
Μελέτη οδικής κυκλοφορίας, 17 εκ.: χωρίς εφαρμογή, άκαιρη, άσκοπη, μη πραγματοποιήσιμη στο σύνολό της.
Μηχανήματα του Δήμου βρισκόντουσαν σε κατάσταση εγκατάλειψης, ασυντήρητα, πεταγμένα, ο Δήμος έχει ακόμη μηχανικό εξοπλισμό του 1950. Υλικά δεν υπάρχουν, βυτία εξαφανισμένα, μηχανάκια στα σπίτια, όποιος έφτανε έπαιρνε. Κινητήρας του Νοσοκομειακού αυτοκινήτου, πουλήθηκε και βρίσκεται σε Ι.Χ αυτοκίνητο. Καύσιμα έβαζαν όλοι στα Ι.Χ και σας χρέωναν, χρέωναν τα παιδιά σας έως το 2022.
Πούλησαν παλαιά μηχανήματα και έκοψαν απόδειξη ότι άδειασαν βόθρο στο χωριό Μονοκαρυά Ιστιαίας.
Όλοι τους είχαν κινητά τηλέφωνα που τα πληρώνατε εσείς. Έτσι σας χρησιμοποίησαν, έτσι ήθελαν, αυτός ο τρόπος διαχείρισης γι΄ αυτούς ήταν ωφέλιμος.
Οι σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν μνημείο εγκατάλειψης, συντήρησης και παράδειγμα προς αποφυγήν χωρίς μηχανήματα υποστήριξης των παιδιών μας. Κι όμως χρήματα του παιδικού σταθμού 17.000 λείπουν, άγνωστο που χρησιμοποιήθηκαν, η Διευθύντρια ψάχνει ακόμη.
Αθλητικοί χώροι: γήπεδο ποδοσφαίρου εγκαταλειμμένο χωρίς χλοοτάπητα, χωρίς κερκίδες.
Αθλητικό κέντρο Λιβάδι: πάνε που πάνε οι λεύκες, μόνο μελέτη, χρεωμένη για δεύτερη φορά, τα χρήματα για την κατασκευή του κινδυνεύουν να χαθούν, γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή λέει έπρεπε να γίνει νέα μελέτη και να κατασκευαστεί στη Βαρβάρα.
Οι δεξαμενές ύδρευσης έτοιμες να πέσουν.. .τα Γιάλτρα χωρίς νερό 116 εκ. όμως συντήρησης του δικτύου, που πήγαν άραγε;
Οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, φωτισμός: ανύπαρκτα, ασυντήρητα και στα περισσότερα σημεία χωρίς καν τσιμέντο. Οι αγροτικοί δρόμοι χωρίς ένα κυβικό μέτρο χαλίκι, φωτισμός μηδέν. Σχέδιο πόλης ακόμη στο πουθενά, μόνο χρέος προς τον μηχανικό χωρίς να έχει γίνει η πρώτη ανάρτηση του σχεδίου. Ιατρική κάλυψη: πολιατρεία θα λέμε, ποιος όμως πήγε να δει τα αγροτικά ιατρεία στα Ηλια, στα Γιάλτρα, στον Αγιο; οι παραλίες εγκαταλειμμένες.
Λιμενικό ταμείο ανύπαρκτο μόνο για καταγγελίες είναι δημοτικά διαμερίσματα εγκαταλειμμένα, κτιριακές εγκαταστάσεις ασυντήρητες.
Η ΔΕΠΑΑ το μόνο που έκανε ήταν να δημιουργήσει με τον τρόπο συγκρότησης, λειτουργίας και εργασίας στίγμα κοινωνικό, στίγμα διοίκησης μεσαιωνικής εποχής. Όποιοι ήθελαν δούλευαν, όλοι όμως πληρωνόντουσαν.
Οι μέχρι τώρα Δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα η τελευταία είχε χωρίσει τους δημότες σε κατηγορίες. Σε αυτούς που δεν πλήρωναν και σε αυτούς που πλήρωναν. Σε αυτούς που διοικούσαν από τις πράσινες τσόχες και σε αυτούς που τράβαγαν τον αραμπά. Στους επιχειρηματίες τους δήθεν έξυπνους και στους κουτούς. Στους δικούς μας και στους άλλους. Με αποτέλεσμα σήμερα το σύστημα να μη θέλει να πληρώσει. Το σύστημα σήμερα υβρίζει, απειλεί γιατί τους λέμε πληρώστε όλοι. Δεν υπάρχουν για μας ομάδες εκλεκτών και δούλων. Υπάρχουν δημότες με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.
Οι άνθρωποι όμως αυτοί μέχρι και σήμερα δεν εννοούν ότι άλλαξε η ροή των πραγμάτων και τα γεγονότα πάνε κόντρα στον άνεμο της ασυδοσίας και της οπισθοδρόμησης και ρίχνουν προκηρύξεις, γράφουν σε εφημερίδες και δεν αντιλαμβάνονται ότι η λαβίδα της δικαιοσύνης πλησίασε και ρίχνουν τα βάρη ο ένας στον άλλον. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι παρατυπίες τους δεν μπορούν να καλυφθούν. Είμαστε ξεκάθαροι η δικαιοσύνη θα επιληφθεί γι΄ αυτούς που παρέβησαν τα καθήκοντά τους και θα επιληφθεί σύντομα.
|