...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Η Αιδηψός στο Διαδίκτυο - 5

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Μάιος 2003
 


- -


Αυτόν το μήνα, στις ηλεκτρονικές σελίδες βρήκαμε τον φωτογράφο Μανώλη Μπαμπούση, το βιβλίο της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, τον δικτυακό Τόπο του Κλασικού Λεξικού της Οξφόρδης και το "ημερολόγιο" από το ταξίδι ενός μηχανόβιου στην Αιδηψό.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (www.culture.gr) υπάρχει εκτενής αναφορά στην έκθεση φωτογραφίας που έγινε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαρτίου 1997, με τίτλο "Εικόνα και Είδωλο - Η Νέα Ελληνική Φωτογραφία, 1975-1995". Εκεί βρήκαμε και τη δουλειά του Μανώλη Μπαμπούση, με φωτογραφίες από την Αιδηψό του 1984. Η κριτική που γίνεται στο site αναφέρει ότι ο καλλιτέχνης είχε "σαρκαστική διάθεση" τραβώντας τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Ο Μανώλης Μπαμπούσης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στην Ιταλία, από το 1968 έως το 1975.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1981, Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών
1985, Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών
1986, Γκαλερί Φωτοχώρος, Αθήνα
1987, Σπίτι της Κύπρου, 1ος Διεθνής μήνας Φωτογραφίας, Αθήνα 1995,
Αίθουσα Τέχνης Αντωνία Χαβάνη, Κέρκυρα 1996, Ιλεάνα Τούντα, Αθήνα

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1975, Galerie Zona, Φλωρεντία, Ιταλία
1976, Galerie St Petri, Στοκχόλμη, Σουηδία
Galerie Media, Montreal, Kαναδάς
1981, Σύνδεση Eλλάδα-EOK, Centre Pompidou, Παρίσι, Γαλλία
1982, Jeune photographie grecque, Musee de la Photographie, Charleroi,
Βέλγιο
1989, Camera Focus on Greece, 2ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας, Αθήνα
1996, η επινόηση του τοπίου, Βαφοπούλειο Κέντρο, 9η Φωτογραφική Συγκυρία,Θεσσαλονίκη

****

- Στο site των εκδόσεων "Μέλισσα" υπάρχουν και τα δύο βιβλία της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Ο πρώτος τόμος, που έχει τίτλο "Οι Φορεσιές με το Σιγκούνι", υπάρχουν εκατοντάδες έγχρωμες και ασπρόμαυρες παλιές φωτογραφίες και σχέδια (πατρόν), σε 400 σελίδες, με πανόδετη βιβλιοδεσία και έγχρωμη κουβερτούρα, 30x25εκ. Ο συγκεκριμένος τόμος περιλαμβάνει τις φορεσιές της Αιδηψού, της Αττικής, της Ελευσίνας, της Τανάγρας, της Αταλάντης, της Αράχωβας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας, του Αργους, της Αγιάννας, των Χασιών, της Παραμυθιάς, του Σουλίου, του Πωγωνιού, της Δρόπολης, της Γαρίτσας, της Φλώρινας και των Σαρακατσάνων. Η πρωτότυπη αυτή έκδοση κυκλοφόρησε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η γνωστή λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη αφιέρωσε τη ζωή της στην προσπάθεια να περισυλλέξει, να περισώσει, αλλά και να αναβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερα δημιουργήματα της λαϊκής μας τέχνης. Γι' αυτό άφησε πλήρεις περιγραφές και σχέδια για φορεσιές, εξαντλητικές λεπτομέρειες για την κατασκευή τους, τα είδη υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν, τα νήματα, τη βαφή και την τεχνική του κεντήματος που τις διακοσμούσε.

****

- Στον δικτυακό τόπο "The FZR 1000" υπάρχει το "ημερολόγιο" του Ρένου, ενός μηχανόβιου που κάνει συχνά ταξίδια στην Αιδηψό, νιώθοντας την "απόλυτη ευτυχία", όπως γράφει ο ίδιος. Σημειώνουμε μόνο τα σημεία του "ημερολογίου" που αναφέρονται στην Αιδηψό:
Απρίλιος '98
20/ Κέρκυρα-Αιδηψός, 473 χλμ, 3 αλλαγές Φέρι Μπόουτ και ενδιάμεσα κάποια χιλιόμετρα άθλιων δρόμων. 22/ Αιδηψός-Αθήνα, 200 χλμ. σε 2 ώρες και 40'. Καιρός για ένα καλό σέρβις...
Ιούλιος '98
25/ 200 χλμ. για την Αιδηψό.
29/ 200 χλμ πίσω στην Αθήνα μέσα στα μεσάνυχτα. Πολύ καλά.

Αύγουστος '98
7/ 200 χλμ. Για την Αιδηψό, 22.00 - 02.00 με πανσέληνο και χωρίς φώτα.
Η μηχανή έπιασε τα 258 χλμ. και το ρεζερβουάρ δεν ήταν εντελώς γεμάτο.
Το απόλυτο ρεκόρ! 25/ Πίσω στην Αθήνα 03.00-06.00

Απρίλιος '99
9/ Ταξίδι στην Αιδηψό - Η απόλυτη ευτυχία.

****

- Στο site του Κλασικού Λεξικού της Οξφόρδης (Oxford Classical Dictionary) βρίσκουμε και την Αιδηψό. Το Oxford Classical Dictionary (OCD) θεωρείται ένα από τα καλύτερα λεξικά για την αρχαιότητα. Μετά την πρώτη (1949) και τη
δεύτερη έκδοση (1970), τώρα έχουμε την τρίτη έκδοση, με 1640 σελίδες, 30% μεγαλύτερη από τις προηγούμενες και 6250 άρθρα (συμπεριλαμβανομένων 780 νέων). Η Αιδηψός, η Καλαβρία, η Καλλίπολις
και πολλές άλλες πόλεις αναφέρονται στο νέο OCD. Τα άρθρα, όμως, για αυτές τις τοποθεσίες είναι αρκετά μικρά και δεν συνοδεύονται από χάρτη.

****

- Αυτή ήταν η τελευταία περιήγηση στις "λεωφόρους" του Ίντερνετ με αποκλειστικό "προορισμό" την Αιδηψό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτή τη σειρά των άρθρων δεν ασχοληθήκαμε με ιστοσελίδες που είχαν διαφημιστικό περιεχόμενο, αναφορές, καταχωρίσεις, γράμματα ή e-mails από την Αιδηψό σε site αθηναϊκών ΜΜΕ, ούτε ανακοινώσεις ή άλλες δραστηριότητες του Δήμου Λ. Αιδηψού που "βγήκαν" στο Ίντερνετ. Ίσως στο μέλλον να γίνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σ' αυτές τις ηλεκτρονικές σελίδες.

Από τον Πάνο Δ. Γκελεμέρη
(email:
[email protected])

 
  Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης  
Δημοφιλέστερα της έκδοσης Εμφάνιση όλων των εκδόσεων