Μεγαλόπρεπη και αναμενόμενη η αφιέρωση στα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά. Η Λίμνη άλλη μια φορά, σε μια χρονιάρα μέρα, όπως αυτή της 25ης Μάρτη, πανηγυρική και εθνική, απόλαυσε το γλαφυρό λόγο του γέρου αγωνιστή της αντίστασης, που με το βάθος που έχουν οι ρίζες της σκέψης, του "Μπάρμπα Νίκου" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελυμνίων κύριος Γιάννης Στεργίου, έδωσε το χρώμα και το τόνο που ταίριαζαν, σ` αυτές τις απαράδεχτες συνθήκες που κατρακύλησαν την ανθρωπότητα, οι αχαλίνωτες και κτηνώδεις πράξεις των αδίστακτων εκπροσώπων της παγκοσμιοποιημένης θηριωδίας του ιμπερεαλισμού. Επίκαιρος πάντα ο Κωστής Παλαμάς με την διαχρονικότητα του ποιητικού λόγου αλλά και της ζωής του ποιητή, του τόπου και του λάου του, ζωντάνεψε τα γεγονότα και την κατατρεγμένη ζωή που του υπέβαλαν η τάξη της οκνηρής ολιγαρχίας, για να αναδειχτεί μέσα από μια εμπεριστατωμένη ανάλυση και ζωντανή παρουσία του έργου του, βασιζόμενος ο Νίκος Καλλίτσης όπως πάντα, σε μια γερή σύγχρονη διαλεκτική σκέψη, παντρεμένη στις σύγχρονες εμπειρίες, κατόρθωσε να κρατήσει σε μια διαρκή συγκίνηση τους εκλεκτούς ακροατές του.
Η εκδήλωση ήταν πλαισιωμένη από μια εξίσου θαυμάσια παρουσίαση από τον Γιάννη Στεργίου πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κι εκπρόσωπο του πνευματικού κέντρου του Δήμου, από την παρουσία και την αξιόλογη παρέμβαση του κυρίου Δημήτρη Κουτζουμάνη Γραμματέα της Ένωσης Λιμνιωτών της Αθήνας, καθώς και τις απαγγελίες του Λιμνιώτη Γιώργη Τσούτσικα, άφησαν ανεπανάληπτες στιγμές στο κόσμο που συμμετείχε στην πιο θαυμάσια πολιτιστική εκδήλωση που έγινε ποτέ στη Λίμνη. Σταθερός και προσηλωμένος ο ομιλητής στην τραγικότητα του καιρού που διέρχεται η ανθρωπότητα ξετύλιξε τη σκέψη του από την πρώτη λέξη του χωρίς να παραλείψει να αναφέρει τις συνέπειες του πολέμου, που ο Παλαμάς με το λόγο του, είναι τόσο επίκαιρος και τόσο δεμένος με τις ρίζες που είχε ανακαλύψει, στην ηθική παράδοση του Ελληνισμού που το ακουσμά του, το άκουγε στο βάθος την επιταγή ενός οικουμενικού ανθρωπισμού: "ότι από την Ελλάδα μ`εμποδίζει να σκέφτομαι τον Ελληνισμό, ας καταστραφεί". Για να καταλήξει στη σύνοδο του Βυζαντινολογικού Συνεδρίου στην Αθήνα με θέμα: Η Βυζαντινή κληρονομιά στη νέα Ελληνική ποίηση "Με την ίδια επωδό καταλήγω πόσο επίκαιρη στις μέρες μας, που τα φιλειρηνικά ιδεώδη αγωνίζονται να συνταιριάσουν τους λαούς, σ' ένα τραγούδι αγάπης."
"Αγάπη είναι η ζωή κι αγάπη μόνο."
Ο Παλαμάς δεν επιλέχθηκε στην σημερινή μας - συνέχισε ο ομιλητής - σαν ο μεγαλύτερος ποιητής, αλλά σαν ο ποιητής του καιρού του, ο ποιητής του τόπου του μα να το πούμε πιο παστρικά σαν ο ποιητής της Ιστορίας ενός μεγάλου λαού.
Η αναφορά στη ζωή και στο έργο του Παλαμά, ήταν μια σοβαρή δουλειά του ομιλητή, δικαίωσε τον τίτλο του Εθνικού ποιητή και κατέληξε ότι η ζωή και ο χρόνος δεν τον αγνόησαν. Με διακριτικότητα ο λαός μας τον ανέβασε στις ψηλότερες κορφές του Ελληνικού πνεύματος.
Σύσσωμο το έθνος μας μετέτρεψε το πανελλήνιο πένθος σε ιαχές και κατάρες κατά των επιδρομέων. Ο Παλαμάς δεν στάθηκε τυχερό να χαρεί την απελευθέρωση. Πέθανε στις 27 του Φλεβάρη 1943.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν με επιστολή τους προς το Πνευματικό κέντρο Λίμνης ο Δεσπότης μας και η Μαρία Καραγιώργη.