Πραγματοποιήθηκε στις 12 Απρίλη εκδήλωση για τους Μαρμαρινούς της Λίμνης στο κινηματοθέατρο ΕΛΥΜΝΙΟ στην Λίμνη.Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γ.Α.Κ. -τοπικό αρχείο Λίμνης (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων) με τον προϊστάμενό του Βασίλη Δούκουρη. Στην εκδήλωση που έγινε και η έναρξη της έκθεσης αφιερωμένης στους Μαρμαρινούς της Λίμνης παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος, τοπικοί φορείς κα αρχές. Στο τέλος της εκδήλωσης η Ευαγγελία Μπέϊκα δώρισε στο λαογραφικό μουσείο αυθεντικό ναργιλέ και φωτογραφίες από τα οικογενειακά της κειμήλια.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 12 Απριλίου -30 Μαΐου 2003 στο χώρο του αναγνωστήριου του Τοπικού Αρχείου Λίμνης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχολεία της περιοχής που καλούνται να την επισκεφθούν (πληροφοριες: Βασίλης Ν. Δούκουρης: 22270-31124)
ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ έχει κάθε λόγο να θυμάται την πιο βαθιά τομή της νεοελληνικής ιστορίας, καθώς στα εδάφη της φιλοξενήθηκαν, μεταξύ 15 Οκτωβρίου 1922 και 31 Ιουλίου 1924, 300 οικογένειες προσφύγων από το Μαρμαρά. Απ' αυτές, 40 περίπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί, ενώ οι υπόλοιπες αναχώρησαν με προορισμό τη Χαλκιδική, τη Χαλκίδα, την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο κ. ά.
Με δεδομένη την ιστορική και διδακτική χρησιμότητα των επετείων, το προσωπικό του Τοπικού Αρχείου Λίμνης προχώρησε στη συγκέντρωση και στην έκθεση φωτογραφιών*, αρχειακών εγγράφων, δημοσιευμάτων του τύπου της εποχής και μελετών, που συνθέτουν το φάσμα των πηγών για μία από τις κρισιμότερες φάσεις της διαδρομής της Λιμνιώτικης κοινωνίας. Με την παρούσα Έκθεση δε φιλοδοξούμε βέβαια να καλύψουμε κάποιο ιστορικό κενό. Ούτε καυχόμαστε ότι τεκμηριώνουμε με σχετική πληρότητα την κρίσιμη αυτή περίοδο. Απλά αποδεικνύουμε ότι βασική υποχρέωσή μας προς την ιστορία του τόπου και των κατοίκων του είναι η διάσωση και η προβολή αυτών των τεκμηρίων, ώστε να ανακτηθεί με αντικειμενικότητα το παρελθόν που μας ανήκει και κινδυνεύει από την αμηχανία του λόγου και την ενσυνείδητη μυθολογική επικάλυψη.
Ο επισκέπτης της Έκθεσης θα έλθει καταπρόσωπο αντιμέτωπος με το επώνυμο ή ανώνυμο ανθρώπινο δυναμικό της ιστορίας (Μαρμαρινοί πρόσφυγες), με σκηνές της ζωής του, με τη βίαιη αποκοπή του από τον ιστορικό του χώρο και τέλος με τις προσπάθειες που κατέβαλε για να αποκτήσει "ρίζες" στο νέο τόπο εγκατάστασής του.
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Η Έκθεση αποτελείται από πέντε ενότητες, με δέκα συνολικά πίνακες.
Στους τρεις πίνακες (1-3) της πρώτης ενότητας εκτίθενται χάρτες, γκραβούρες και φωτογραφίες του Μαρμαρά, καθώς και όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων του.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει έναν πίνακα (4) με φωτογραφίες και δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με τον εκπατρισμό των Μαρμαρινών.
Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τρεις πίνακες (5-8), στους οποίους εκτίθενται φωτογραφίες από την άφιξη και την εγκατάσταση των Μαρμαρινών στη Λίμνη, αρχειακά τεκμήρια και δημοσιεύματα του τύπου που αφορούν σε προσωπογραφικά τους στοιχεία (απογραφικοί πίνακες, ταυτότητες) και σε ζητήματα, όπως: η στέγαση, η σίτιση, η υγειονομική περίθαλψη, η διοικητική και εκκλησιαστική οργάνωσή τους κ.ά.
Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει δύο πίνακες (9-10) με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, το οποίο καταγράφει τις προσπάθειες των Μαρμαρινών να ενταχθούν στη Λιμνιώτικη κοινωνία και να συμπορευτούν δημιουργικά στο μέλλον.
Τέλος η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει τα ιστορικά συγγράμματα, τα οποία αναφέρονται στην τραγική εμπειρία των Μαρμαρινών. Φωτογραφικό υλικό παραχώρησαν οι: Ιωάννης Κυπαρισσίδης, Αγγελής Μαραγκάκης, Λίτσα Μαραγκάκη, Ευστρατία Συγκουρλή, Κωνσταντίνος Τσιφόρος, Γιάννης Φαφούτης. Τους οποίους το τοπικό αρχείο ευχαριστεί θερμά.