Τα αίτια, οι ευθύνες και η ανυπαρξία μας
Τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στο οδικό δίκτυο της Β.Εύβοιας. Πριν συζητούσαμε και απαιτούσαμε στα πολίτες αυτού του τόπου μια γρήγορη και ασφαλή δίοδο για την Χαλκίδα. Ο Δρόμος Λ. Αιδηψού- Ροβιών, ο Αγιος με τις πολυάριθμες στροφές και τα χιόνια τον χειμώνα ο εγκαταλελειμμένος δρόμος Βουτά- Ροβιών. Τι θέλαμε δηλαδή μια εύκολη, ασφαλή και γρήγορη διαδρομή για την Χαλκίδα. Μια κοινωνία 50.000 ανθρώπων, πολιτών αυτής τη χώρας, ευρωπαίοι πολίτες!!! Απαιτούσαμε επίσης το Λιμάνι στο Μαντούδι, Λιμάνι στο Πευκί και σύνδεση με Βόλο- Β. Σποράδες. Οι πιο αιθεροβάμονες αεροδρόμιο τσάρτερ, τον δρόμο από το Καντήλι.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
Η φετινή κακοκαιρία με τις άνευ προηγουμένου ζημιές που δεν μπορούν να συγκριθούν με καμιά άλλη περιοχή της χώρας μας φέρνει καθολική οπισθοδρόμηση.
Η μόνη ασφαλής διαδρομή που μας έμεινε είναι αυτή που είχανε έως το 1985: Ιστιαία- Πευκί- Στροφυλιά- Χαλκίδα, έχοντας και αυτή η πρόσβαση πρόβλημα στην Αγ. Αννα.
Αν λαβαίναμε υπόψιν την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι ο δρόμος Αιδηψού- Ροβιών είναι κλειστός, η με την ίδια ευθύνη, παίρνοντας κάθε φορά το ρίσκο να τον διαβεί ο καθένας μας. Τότε από Ιστιαία για Χαλκίδα η απόσταση από Πευκί- Αγ. Αννα έχει μεγαλώσει κατά 50 χλμ!!! Σκεφτείτε όμως ότι 50 χλμ. πλάτος έχουν σχεδόν σε περισσότεροι νομοί της Ελλάδας!!!
Η άλλη λύση είναι ο δρόμος: Ιστιαία- Μηλιές- Μακρολίβαδο- όσιος Δαυίδ- Ροβιές- Χαλκίδα. Η Διαδρομή αυτή είναι η αγαπημένη των τουριστικών Γραφείων της Αιδηψού για να καλύψουν μια μέρα ξενάγησης για τους Τουρίστες!!!
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι αυτό που ρώτησε αγρότης από τα καμάρια που ρητινεύει στην περιοχή του χωριού Μαρούλι. Πως θα πηγαίνω κάθε μέρα στα πεύκα μου; Δύο λύσεις έχω. Ή από Λουτρά- Ροβιές- Μαρούλι ή Μονοκαρυά- Κρυονερίτη- όσιο Δαυίδ- Ροβιές- Μαρούλι!!! Αυτά που γράφουμε δεν τα γράφουμε με σκοπό να διογκώσουμε το πρόβλημα. Έτσι ακριβώς συμβαίνει.
ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η "Β.Ε." είχε γίνει γραφική με το να επισημαίνει στα άρθρα της ότι η κακοκαιρία δεν είναι μόνο αυτή που φταίει γι' αυτήν την κατάσταση. Υπάρχουν οι αιτίες, οι ευθύνες, υπάρχει προϊστορία. Στην διάρκεια της προηγούμενης Νομαρχίας όλοι οι Δρόμοι είχαν μείνει ασυντήρητοι. Ρείθρα μπαζωμένα, τεχνικά βουλωμένα με αποτέλεσμα το νερό να επιβαρύνει το υπόστρωμα του οδοστρώματος. Οι λανθασμένες μελέτες στην χάραξη του δρόμου, οι προχειροδουλειές στις κατασκευές ή εθελοτυφλία των υπηρεσιών που παραλάμβαναν τα έργα, οι φτωχές μελέτες... Τόσοι παράγοντες που μπορούμε να αναφέρουμε σ' αυτούς που σήμερα σχίζουν τα ματιά τους και μεταθέτουν το πρόβλημα στην κακοκαιρία. Γιατί το Τμήμα του δρόμου μεταξύ παπάδων- βασιλικών δεν έχει παρουσιάσει πότε καταπτώσεις; Η κλίση του πρανούς εκεί δεν είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν των Ήλιων; Μήπως η ΜΟΜΑ εκεί διέθετε μελέτες; Μήπως επέβλεπαν καλύτεροι μηχανικοί; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν θα έπρεπε οι μελετητές του Δρόμου Βουτά -Ροβιών να είχαν λάβει υπόψιν τις συμβουλές όλων των κατοίκων των γύρω χωριών ότι από 'δω δρόμος δεν πρόκειται να σταθεί; Δεν θα έπρεπε να ακούν το ιστορικό της κάθε περιοχής; Την ζημιά τώρα θα την πληρώσουν αυτοί;
ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
Ο Νομάρχης Ευβοίας Θανάσης Μπουραντάς, με τους Αντινομάρχες κ.κ. Κορόζη και Αγδινιώτη, τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Λέκκα Μηχανικούς της Νομαρχίας επισκέφτηκε όλους τους δρόμους, κατέγραψαν τις ζημιές και ενημέρωσαν το υπουργείο εσωτερικών και την περιφέρεια Στερεά Ελλάδας για την κατάσταση που επικρατεί. Τα φαινόμενα όμως συνεχίστηκαν. Δηλαδή την συγκεκριμένη στιγμή ο Νομάρχης με το κλιμάκιο πέρασε από Ροβιές για Βουτά. Σήμερα περνά μόνο με ελικόπτερο.
Στην συνέχεια προέκυψε το πρόβλημα ότι τα γύρω χωριά με το τέλος της κακοκαιρίας θα έπρεπε να πάνε στις δουλειές τους. Έτσι ο Αντινομάρχης κ. Αγδινιώτης με Μηχανικούς της Νομαρχίας προσπάθησε να βρει εναλλακτικές λύσεις για προσωρινή πρόσβαση. Τα αποτελέσματα ήταν όμως αποθαρρυντικά. Η περιοχή γύρω από τον δρόμο δύσβατη και βαλτώδης.
Με την κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νομαρχία κινήθηκε έγκαιρα για την σύσταση αναλόγων επιτρόπων που προβλέπονται καταθέτοντας συγχρόνως και τα αποτελέσματα των αυτοψιών στα αρμόδια υπουργεία, κάτι που δεν έγινε τον προηγούμενο χειμώνα με αποτέλεσμα η φετινή Νομαρχία να έχει "φορτωθεί" και όλες τις περσινές αποκαταστάσεις και εκχιονισμούς. Όλη αυτή η προσπάθεια απέφερε καρπούς φέρνοντας στον Νομό αξιόλογα κονδύλια για τον σκοπό αυτό. Η Νομαρχία έχει δεσμευτεί για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, δίνοντας ταυτόχρονα και τις προσβάσεις απ' όπου κρίνονται ικανές.
Όμως. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών που επισκέφτηκαν το δρόμο Ροβιών- Βουτά είναι αδύνατον ο δρόμος να επισκευαστεί και να δοθεί με ασφάλεια στην κυκλοφορία. Κρίνουν ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί πλήρως και να χαραχθεί νέος δρόμος. ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ.
Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους κατοίκους, τον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής Ιστιαίας- Λίμνης- Αγίας Αννας που εξυπηρετεί το απ' αυτόν τον δρόμο. Πέραν της θέλησης της Νομαρχίας και της πολιτικής βούλησης υπάρχουν τα ανάλογα κονδύλια για να γίνει ένα τέτοιο έργο;
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Παντελής Αγγέλου ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας να συζητήσει προημερησίας διάταξης το θέμα και να παρθούν αποφάσεις για ανάλογες ενέργειες.
Η πρόταση του κ. Αγγέλου είναι να συνταχθεί φήμισμα από τους Δήμους που εμπλέκονται άμεσα γι' αυτόν τον δρόμο να το συνυπογράψουν όλοι οι φορείς του τόπου. Στην Συνέχεια να ζητήσουν με αντιπροσωπεία στον Νομαρχιακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα της γρήγορης αποκατάστασης με παρόντες και τους βουλευτές του Νομού. Πρέπει να γίνει σαφές το μήνυμα της αναγκαιότητας αυτού του δρόμου. Πρέπει να αποσταλεί στην συνέχεια στο ΥΠΕΧΩΔΕ στον υφυπουργό εσωτερικών, στην περιφέρεια και να δοθεί προτεραιότητα μεταξύ των άλλων προβλημάτων του Νομού σ' αυτό τον δρόμο. Βέβαια θα πρέπει να καταλάβουν ότι ακόμη κι αν γίνει γρήγορα αυτός ο δρόμος δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, ούτε να είμαστε ικανοποιημένοι. Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό που ανέκυψε, ακόμη κι αν επιλυθεί πολύ γρήγορα δεν αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις των κατοίκων της Β. Εύβοιας. Αποτέλεσε τροχοπέδη σ' αυτά που διεκδικούσαμε για να ξεφύγουμε από την απομόνωσή μας. Ούτε μπορούμε να πιστέψουμε ότι η σημερινή Νομαρχία εκ των πραγμάτων θα λύσει όλα αυτά που μας απασχολούν. Δηλαδή πως μπορούμε να γελάμε για το Καντήλι όταν ακόμη κυλούν πέτρες στα Ήλια; Ήρθε καιρός όμως να ιεραρχήσουμε στόχους κοινούς να τους διαχωριστούμε σε μακροπρόθεσμους και σε βραχυπρόθεσμους με διάρκεια 10ετίας. Ας καθίσουν όλοι οι δήμαρχοι της Βόρειας Εύβοιας και να βρουν τα κοινά σημεία κι ας τα παλέψουν. Να ξέρουμε τουλάχιστον που βρισκόμαστε, τι ζητάμε και πώς θα τα πετύχουμε.