Στην πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική, πολυεθνική ανεκτική σε όλα τα θρησκεύματα Ινδία η βασική θρησκεία είναι ο Ινδουισμός (79%). Ο βουδισμός δεν έπιασε στην Ινδία παρότι ο Βούδας ήταν ινδός πρίγκιπας (ο τόπος γέννησής του είναι στο Νεπάλ), ίσως γιατί επεβλήθη βίαια από τον αυτοκράτορα Ασόκα ή ίσως επειδή έπεφτε πού βαρύς για τους ινδούς.
Ο Ινδουισμός έχει εκατομμύρια θεούς μερικοί είναι οι πιο βασικοί (Σίβα, Βισνού, Κάλι, Κουμάρι κλπ) και πολλά ιερά μέρη πάντα δίπλα σε ποτάμια ή λίμνες (το νερό είναι βασικό συστατικό της θεολογίας του Ινδουισμού ή Βραχμανισμού0.Μια από τις πιο ιερές πόλεις (ίσως η πιο ιερή είναι το Μπεναρές όπως ελέγετο παλαιότερα Βαρανάσι όπως λέγεται σήμερα. Είναι χρέος ιερό κάθε ινδουιστή να περάσει έστω και μια φορά στη ζωή του από το Βαρανάσι και είναι βασική επιδίωξη αυτό.
Το Βαρανάσι είναι κτισμένο στην αριστερή όχθη του Γάγγη ποταμού, πόλη τεράστια με πανεπιστήμια, σχολές, χιλιάδες ναούς (Βραχμανικούς, Βουδιστικούς) αλλά και αρκετούς χριστιανικούς και ισλαμικά τεμένη.
Ο πληθυσμός ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους και άλλα τρία σε διερχόμενους προσκυνητές. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραποτάμια περιοχή με τα γκατ (μεγάλα σκαλιά για προσευχή ή αποτέφρωση νεκρών) όπου κάθε πρωί προσεύχονται και κάνουν το μπάνιο τους στα ιερά βρώμικα νερά του Γάγγη οι πιστοί. Είναι φοβερό το θέαμα, άλλοι προσεύχονται άλλοι επαιτούν, άλοι καίνε νεκρούς, άλλοι πουλάνε πραμάτειες μια συνεχής κίνηση ανθρώπων, ζώων αυτοκινήτων, ανατολίτικο παζάρι με τα όλα του.
Στις όχθες υπάρχουν εκατοντάδες πανβρώμικα ξενοδοχεία όπου πάνε αυτούς που πρόκειται να πεθάνουν. Περιμένουν οι συγγενείς τον θάνατο, μετά τους καίνε και ελεούν τους επαίτες.
Αυτά καθημερινά στο Βαρανάσι, στις μεγάλες γιορτές εισέρχονται 5-6-7 ή και 10 εκατομμύρια άνθρωποι, οπότε μπορεί κανείς να μαντέψει τι γίνεται στον ιερό ποταμό Γάγγη.
Ο Ταξιδιώτης χωρίς όνομα