Η παρατεταμένη ανομβρία αρχίζει και ανησυχεί όλο και περισσότερο. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο ζεστός χειμώνας. Πληροφορίες λένε ότι το 1917 υπήρξαν ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες όμως αυτό δεν είναι σίγουρο. Τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι αν είναι κάτι το παροδικό ή αν πραγματικά έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες. Αν πραγματικά συμβαίνει το δεύτερο τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε πολύ γρήγορα για καταστάσεις που μόνο σε έργα επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε υπήρξαν καύσωνες που κατέστρεψαν καλλιέργειες, δεν μπορούσε κανείς να εκτεθεί στον ήλιο για δυο μέρες και ο αέρας που έκαιγε στέγνωνε τα πάντα.
Αν λοιπόν έχουμε φτάσει εκεί σύντομα θα δούμε ειδικές κατασκευές για καλλιέργειες υπό κάλυψη.
Φέτος στέρεψαν όλες οι επιφανειακές πηγές στα γύρω ορεινά (υπόρια Τελέθριου - Ξηρού όρους), ενώ οι καρτεσιανές έχασαν το 80% του όγκου του νερού. Ποτέ άλλοτε δε συνέβη το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με παλιότερους.
Τα κοπάδια των αιγοπροβάτων φέτος το φθινόπωρο περπατούσαν χιλιόμετρα για να βρουν σοβαρή ποσότητα νερού για να πιουν.
Επίσης ο υδροφόρος ορίζοντας της λεκάνης του κάμπου της Ιστιαίας ελαττώθηκε κατά το 1/3. Οι πομωνες που τραβούν από μεγάλο βάθος γειώθηκαν ενώ μερικές στέρεψαν τελείως.
Όλα αυτά τα φαινόμενα πρέπει να κατανοηθούν από τους υπευθύνους και να σκεφθούν αν θα πρέπει τι μέτρα θα πάρουν.
Τα χειμέρια νερά, οι πηγές πρέπει να αξιοποιούνται. Πρέπει να σκεφθούν ότι ο κάμπος της Ιστιαίας και του Μαντουδίου με τα πλούσια νερά θα υδρεύσουν στο μέλλον τους ορεινούς και άλλους οικισμούς που έχουν ανάγκη ύδρευσης. Κυρίως πρέπει να φανταζόμαστε ότι η Λίμνη, η Αγ. Αννα, τα Λουτρά Αιδηψού άλλοι ορεινότεροι οικισμοί θα αντλούν νερό από τους δυο πλούσιους αυτούς κάμπους.
Ο υδροφόρος ορίζοντας της Ιστιαίας βέβαια ταλαιπωρείται με υπεράντληση εδώ και 12 χρόνια από τις πομωνες των γεωτρήσεων που ανοίχτηκαν και τρέχουν τώρα στη θάλασσα. Οι υδροφόροι ορίζοντες σύμφωνα με το άρθρο επιστημονικής φαντασίας που γράφω θα πρέπει να φυλαχτούν ως αποθήκες πόσιμου νερού. Ενώ η γεωργική εκμετάλλευση θα πρέπει να γίνεται από την αποθήκευση των ομβρίων υδάτων: τεχνικές λίμνες, φράγματα, υδατοδεξαμενές. Μακάρι να διαψευστώ αλλά γιατί να μην έχουμε το νου μας;