Μεγάλο κενό εξουσίας παρατηρείται στους Δήμους και στη Νομαρχία και συγκεκριμένα από τη μέρα των εκλογών έως την ορκωμοσία των νέων Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων.
Το κενό αυτό επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που επικρατούσε.
Δυστυχώς σ' αυτό το διάστημα στους περισσότερους Δήμους δε γίνονται Δημοτικά Συμβούλια, ούτε Νομαρχιακά με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται.
Το πρόβλημα του αποσυντονισμού ξεκινά αρκετό διάστημα πριν τις εκλογές. Οι κινήσεις των Δημάρχων, Νομάρχου, χαρακτηρίζονταν από την επίτευξη του εκλογικού στόχου.
Σε πολλούς Δήμους είχαμε ανάθεση έργων με τη μορφή του κατεπείγοντος και χωρίς αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, διευκολύνσεις ημέτερων και «πασαλείμματα».
Το τρίμηνο κενό που υπάρχει μετά τις εκλογές το πληρώνουν τα «απλήρωτα» εντάλματα των ιδιωτών, δε γίνεται προγραμματισμός για τη νέα χρονιά προς χάριν της «ανημέρωτης» ενημέρωσης των νέων αρχόντων.
Μήπως θα έπρεπε όμως οι υποψήφιοι να ενημερώνονται προεκλογικά έτσι ώστε να γνωρίζουν τι κατάσταση επικρατεί και τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν;
Οι ίδιοι (οι υποψήφιοι) θα αγόραζαν μαγαζί που δεν ήξεραν σε τι κατάσταση βρίσκεται;
Αραγε τι λόγο ύπαρξης έχουν οι προεκλογικές ομιλίες όταν οι ίδιοι οι υποψήφιοι είναι ανημέρωτοι; Πώς συντάσσουν άραγε το πρόγραμμά τους;
Κατά τη γνώμη μας λοιπόν ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων εσφαλμένα προβλέπει αυτό το κενό.
Τα νέα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια θα έπρεπε να ορκίζονται και να αναλαμβάνουν εντός μιας εβδομάδας. Η ενημέρωση θα έπρεπε να γίνεται στο διάστημα των επτά ημερών.
Αν ήταν έτσι θα αποφεύγαμε τις άσκοπες προεκλογικές κινήσεις των Δημάρχων. Το τρίμηνο κενό που υπάρχει σήμερα, όπως το ορίζει ο Κ.Δ.Κ. το χρησιμοποιούν οι «χαμένοι» Δήμαρχοι και Νομάρχες για να «κλείσουν» τις επιπόλαιες προεκλογικές κινήσεις τους.
|