Aπαρχαιωμένα είναι τα δίκτυα ύδρευσης σε πολλά χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Κατά καιρούς η εφημερίδα μας λαβαίνει καταγγελίες και διαμαρτυρίες που έχουν σχέση με το πρωτεύον αγαθό, αυτό του πόσιμου νερού.
Πρόσφατα στο χωριό Αβγαριά του Δήμου Ιστιαίας γίναμε με αυτόπτες μάρτυρες της ποιότητας του νερού που πίνουν οι κάτοικοι του χωριού.
Το φετινό καλοκαίρι είχε πολλά μπουρίνια. Μετά από κάθε τέτοιο «μπουρίνι» το νερό ήταν θολωμένο με πολλά αιωρούμενα σωματίδια. Αυτό σημαίνει ότι κάπου στο δίκτυο υπάρχει βλάβη, έχει σπάσει κεντρική σωλήνα με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά της βροχής! Το πρόβλημα φυσικά δεν έχει λυθεί ακόμα και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση του από την νέα Δημοτική αρχή.
Από τις διάφορες του τόπου επισκέψεις που κάναμε και σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν προκύπτουν τα εξής:
1. Πολλές δεξαμενές δεν είναι ασφαλισμένες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τρελός μπορεί να δηλητηριάσει ολόκληρο οικισμό.
2. Πολλά δίκτυα είναι με σωλήνες αμίαντου, υλικό που είναι άκρως καρκινογόνο και ενθαρρύνει τις επιπτώσεις άμεσα σε άτομα που έχουν κληρονομικό παρελθόν.
3. Πολλά δίκτυα δεν χλωριώνονται ούτε μια φορά τον χρόνο.
4. Πολλά δίκτυα περνούν δίπλα από σωλήνες αποχέτευσης.
Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους νέους Δημάρχους ότι μπορεί τώρα να μην έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας όμως τα επόμενα χρόνια μπορεί να χρειαστεί να ψάχνουμε για νερό. Γι' αυτό ας μην επαναπαύονται. Σε μερικά χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της θέσης που κτίσθηκε το χωριό άλλα σπίτια έχουν νερό και άλλα δεν έχουν και συγχρόνως σπαταλιέται σε ποτίσματα κήπων. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εύκολα με την τοποθέτηση υδρομετρητών. Δε σημαίνει όμως ότι πρέπει ο κάθε φτωχός να πληρώνει τα «δάνεια της Αγγλίας» για να έχει νερό.
Υπάρχουν τρόποι να λυθεί αυτό το καυτό πρόβλημα που μας υφησυχάζει όταν δεν έχουμε λειψυδρία. Οι νέοι δήμαρχοι ας δώσουν προτεραιότητα.
|