Μετά τις συναυλίες είπαν κάτοικοι του Προκοπίου και της Βλαχιάς:
- Αυτά τα τραγούδια που άκουσα από τις Χορωδίες, που όμοια δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα, μου άρεσαν πάρα πολύ! Όμως δε γνωρίζω γιατί...
- Ήταν για μένα ένα μυστήριο, κάτι άλλο, κάτι σαν θαύμα!
- Ήταν ένα άκουσμα πέρα από αυτά που γνώριζα μέχρι σήμερα. Αλήθεια πόσα εξαιρετικά πράγματα υπάρχουν περισσότερα απ' ότι γνωρίζουμε!
Είναι γνωστή η προσπάθεια του καθηγητή και συνθέτη Βασίλη Μακρίδη, για την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του Λαού, για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής και κυρίως για την πολιτιστική προσέγγιση των νέων μας. (Δεν είναι λίγα 40 χρόνια προσφοράς στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στους φοιτητές και συγχρόνως σε παιδιά και νέους όλης της ιεραρχίας της εκπαίδευσης, ως Διευθυντής Ωδείων).
Τα τελευταία χρόνια τον γνωρίσαμε να δραστηριοποιείται στη Βορειοκεντρική Εύβοια, στο Δήμο Κηρέως και πιο συγκεκριμένα στη Βλαχιά και στο Προκόπι (όπου το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου), με εντυπωσιακές παρεμβάσεις για την παιδεία και τον πολιτισμό.
Έχει στο πλευρό του, πρόθυμους φίλους της Τέχνης και της Επιστήμης να του συμπαρασταθούν, καλλιτέχνες και επιστήμονες υψηλής αισθητικής και επιστημονικής κατάρτισης.
Τον Β.Μ. παρακολουθήσαμε να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, για τα παιδιά της Βλαχιάς, να αίρει παγιωμένες αντιθέσεις ενώνοντας τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας. Μέσα στους καιρούς της τεχνολογικής ανάπτυξης, της μεγάλης ταχύτητας να γίνεται υπερβατικός φίλος και σχετίζεται με τον υπεραισθητό κόσμο, που βρίσκεται έξω από τα όρια της εμπειρικής γνώσης ή των ερεθισμάτων των αισθήσεων και γίνεται αντιληπτός μόνο με τη διαίσθηση. Φαίνεται η πρόθεσή του να μεταλαμπαδεύσει την ανάγκη της υπέρβασης, τα μεγάλα βήματα.
Το γεγονός. Οι συναυλίες Στις 23 του Οκτώβρη, μέσα στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και με την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου, και ύστερα από ένα θερμό και εμπνευσμένο χαιρετισμό - πρόλογο και παρουσίαση από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Βερνέζο, δύο Ρουμανικές Χορωδίες σε μία συναυλία, ερμήνευσαν καθαρώς χορωδιακά τραγούδια από τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση της Ρουμανίας αλλά και συνθέσεις σε ελληνική γλώσσα, του δικού μας συνθέτη Βασίλη Μακρίδη.
Οι δυο χορωδίες ήταν: Η Τρίφωνη γυναικεία χορωδία «MELOS» του Λυκείου 'Andrei Muresaun' με διευθύντρια την Καθηγήτρια Elena Criveanu και η μικτή χορωδία «ORFEAS» της Ελληνικής Κοινότητας του Brasov Ρουμανίας με διευθύντρια την κυρία Alina Lazar.
Τα τρία μέρη από τα οποία αποτελούνταν η Συναυλία είχαν ως εξής:
Στο πρώτο μέρος και οι δύο Χορωδίες «Melos» και «Orfeas» με διευθυντή το συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Μακρίδη ερμήνευσαν:
- Το τροπάριο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου,
- Τη Φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομου (μονόφωνο - δίφωνο και τρίφωνο)
- Το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου και έκλεισε με το Χερουβικό σε ήχο πλ. του δ΄.
Στο δεύτερο μέρος η Χορωδία «ΟΡΦΕΑΣ» με διευθύντρια την κυρία Alina Lazar, ερμήνευσε έργα των συνθετών: Λούγκου, Φίρκα και Μακρίδη.
Στο πιάνο συνόδευσε η Σιμόνα Γκίτσα και τα σολιστικά μέρη απέδωσαν οι Μακάριε Μόνικα και Τόμα Τζίνα.
Στο τρίτο μέρος η Χορωδία «MELOS» με διευθύντρια την καθ. Elena Criveanu, ερμήνευσε έργα των συνθετών: Ντραγούσιν, Γκεόργκε Κούκου, Βυζαντινές Ψαλμωδίες, Ιον Κριβεάνου και Μακρίδη.
Στο πιάνο συνόδευσαν οι Ιον Κριβεάνου και Αντα Ονου και τα σολιστικά μέρη απέδωσαν οι Μαριάνα Λαζάρε και Κορίνα Ζοσίμ.
Κριτική: Η με εμπειρία βαθειά γνώση και ιδιαίτερη τεχνική διεύθυνσης των χορωδιών και από τους τρεις μαέστρους έδωσαν ερμηνείες υψηλής αισθητικής και ποιοτικής φωνητικής χορωδιακής απόδοσης. Οι χορωδίες με θετική και σωστή διδασκαλία φωνητική απόδοση έκφραση, με χρωματισμούς και σημεία αισθητικής απόδοσης με την καταπληκτική και λεπτομερείς κινήσεις των διευθυντών (μαέστρων), οδήγησαν τις χορωδίες, στα σημεία προσοχής: Την υπερπήδηση των τεχνικών δυσκολιών, τεχνική υποδομή, όπως ρυθμός, άρθρωση, ήχος και φυσικά το βαθμό δυσκολίας των έργων. Την τονική ακρίβεια. Την ερμηνεία, ως τέλεια καλλιτεχνική εκτέλεση και τέλος την υφολογική πιστότητα.
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002, ώρα 7 μ.μ. στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΙΑ
Οι Χορωδίες επανέλαβαν το πρόγραμμά τους την επομένη στο «Κέντρο Πολιτισμού και Μουσικής Τέχνης» στη Βλαχιά, στο αίθριο (βλ. αυλή, ειδικά διαμορφωμένη) της οικίας του Β. Μακρίδη, προσθέτοντας και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου.
Πρέπει να σημειώσουμε τα λόγια του κ. Μακρίδη ότι στο ακροατήριο που έσπευσε να παρακολουθήσει τη συναυλία, ήταν και το απέραντο Αιγαίο, ο υπερήφανος Πυξαριάς, τα πανύψηλα δέντρα του Δάσους και τα άγρια βράχια. Ένα απίθανο ακροατήριο που ενθουσίασε τους μαέστρους και τα μέλη των δύο χορωδιών.
Η Συναυλία της Βλαχιάς ήταν υπό την αιγίδα του Πρωτοπρεσβύτερου π. Ιωάννη Βερνέζου, Ιερ. Προϊσταμένου του Ι. Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο νέος Δήμαρχος από 1ης Ιανουαρίου του 2003 κ. Γεώργιος Τριάντης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλειος Μπασδέκης, διευθυντής της ΕΤΕ Μαντουδίου, Αναστάσιος Βούλγαρης, Νικόλαος Θωμάς, Κώστας Μύταλας, και Α. Λεοντής. Ο άλλοτε ιερέας της Βλαχιάς π. Ανέστης Ζησίμου, το ζεύγος Αννα και Μιχάλης Μαρίνου, ο τ. Πρόεδρος Πηλίου κ. Βασίλειος Κυριάκου με τη σύζυγό του, ο κ. Δημήτρης Μπαλατίνος, ο φιλόλογος κ. Δημ. Μπαρσάκης με φίλους και μαθητές από τα Ψαχνά, η κ. Κατερίνα Στεφανίδου-Μανάρα χειρίστρια Η/Υ των Γραφικών Τεχνών Περγάμαλη, από τη Χαλκίδα, πολλοί κάτοικοι της Βλαχιάς, οικιστές Βλαχιάς, Καστρίου και Σαρακίνικου και πολλοί άλλοι.
Επειδή, ως γνωστόν, τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την οικονομική στήριξη κάποιου φορέα, γι' αυτό το λόγο με χαρά και ενθουσιασμό ο κ. Μακρίδης χαιρέτησε, ευχαρίστησε αλλά και επαίνεσε θερμά τους χορηγούς για την επίτευξη των συναυλιών για την κάθοδο, τις διανυκτερεύσεις και τη διατροφή των μελών των χορωδιών από τη Ρουμανία.
|