Υστερα από 4 χρόνια συνεπούς παρουσίας στην αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Θανάσης Μπουραντάς επαναδιεκδικεί το αξίωμα του νομάρχη τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να συγκρίνει και να ενημερωθεί για το τι έγινε τις τετραετίες 95-98 και 99-02.
Μιλάει στη «Βόρεια Εύβοια» για ότι κατάφερε, ότι δρομολόγησε και ότι δεν πρόλαβε να υλοποιήσει και κατηγορεί το σημερινό νομάρχη ότι επί τέσσερα χρόνια αδιαφόρησε για το νομό και πως τα μόνα έργα που ολοκλήρωσε ήταν αυτά που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του σημερινού νομάρχη τον οποίο χαρακτηρίζει απλό διεκπεραιωτή της προσπάθειας που έγινε την περίοδο 95-98 και τονίζει ότι καταρράκωσε το θεσμό της αυτοδιοίκησης στον οποίο εξελέγη χρησιμοποιώντας την ιατρική του ιδιότητα.
Ο πρώην νομάρχης μιλά με πάθος για την ανάπτυξη του νομού, για έναν αγώνα που έμεινε στη μέση και για το πισωγύρισμα της Εύβοιας.
Σήμερα δείχνει πιο έμπειρος και πιο ώριμος από την προηγούμενη νομαρχιακή του θητεία, αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος και υπογραμμίζει ότι «στις νομαρχιακής εκλογές δεν κρίνεται το μέλλον της χώρας αλλά του νομού». Αυτό το μέλλον που όπως λέει το φαντάζεται «πολύ πιο αισιόδοξο, πιο γόνιμο, πιο παραγωγικό και πιο δημοκρατικό από το παρόν».
Β.Ε.: Κύριε Μπουραντά για ποιο λόγο αποφασίσατε να επαναδιεκδικήσετε το αξίωμα του Νομάρχη; Θ.Μ.: Για εμάς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε σκαλοπάτι για να πάμε κάπου αλλού ούτε τυχοδιωκτική ενασχόληση. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους για το νομό και ασχολούμαστε με τα προβλήματα του γιατί αγαπάμε τον τόπο, ούτε περαστικοί είμαστε από την Εύβοια ούτε ζούμε αλλού. Μιλάω στον πληθυντικό γιατί αναφέρομαι σε όλο το συνδυασμό.
Δε μου είναι ευχάριστο να μιλάω για τον εαυτό μου και δεν το κάνω εύκολα. Είμαι όμως υποχρεωμένος να πω κάποια πράγματα καθώς σήμερα οι Ευβοείς καλούνται να συγκρίνουν τι έγινε επί θητείας μας, πως αντιμετωπίζαμε εμείς τα προβλήματα και τι ακολούθησε επί θητείας του σημερινού νομάρχη.
Εμείς όσο συνεπείς ήμασταν ως συμπολίτευση, θα θυμάστε ότι τότε ο κ. Παπανδρέου ούτε εμφανιζόταν στα νομαρχιακά συμβούλια, το ίδιο συνεπείς ήμασταν και ως αντιπολίτευση. Δε χάσαμε ούτε μια συνεδρίαση και ήμασταν οι μόνοι που καταθέταμε προτάσεις. Δυστυχώς η πλειοψηφία όχι μόνο δεν κατέθεσε κάποια σοβαρή πρόταση αλλά δεν άκουγε και τις δικές μας. Ίσως από υπεροψία, ίσως απλά και από άγνοια...
Το 2000 θα μπορούσα να βάλω υποψηφιότητα ως βουλευτής. Δεν το έκανα γιατί ήθελα να είμαι συνεπής σε αυτό που πιστεύω. Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό το λόγο επαναδιεκδικώ το αξίωμα του νομάρχη αν και για μένα δεν είναι αυτοσκοπός. Στις εσωκομματικές διαδικασίες είχα πει «αυτός είμαι, έχω την εμπειρία και τη γνώση. Αν βρεθεί κάποιος καταλληλότερος θα κάνω πίσω».
Β.Ε.: Ναι, αλλά στις εκλογές του 1998 ο ευβοϊκός λαός υπερψήφισε το συνδυασμό του κυρίου Παπανδρέου. Θ.Μ.: Πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο. Καταρχήν το γενικότερο πολιτικό κλίμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό. Ο κόσμος ήθελε να δώσει ένα μήνυμα στο κυβερνών κόμμα. Κάναμε όμως και εμείς λάθη. Προσωπικά πίστεψα ότι είναι αρκετό να δουλεύεις νυχθημερόν για την ανάπτυξη του νομού. Ο πολίτης όμως θέλει να έρχεται και σε επαφή με το Νομάρχη. Όταν πραγματοποιείς έργο και δεν το προβάλλεις είναι σαν να μην το έχεις κάνει καθόλου. Η σημερινή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει καταφέρει να κάνει μόνο έργα σε επίπεδο γκαρσονιέρας... ύψους 30 έως 40 εκατομμυρίων δραχμών. Και όμως τα εγκαινιάζει ενώ εμείς τέτοια έργα ούτε στα φυλλάδια της Νομαρχίας δεν τα βάζαμε.
Παράλληλα εγκαινιάζουν τα έργα που είχαμε δρομολογήσει εμείς και έχουν το θράσος να μη μας καλούν ούτε στα εγκαίνια...
Β.Ε.: Δηλαδή ότι έργο έχει εγκαινιαστεί είναι δικό σας; Θ.Μ.: Θα σας πω ένα περιστατικό. Πρόσφατα συναντηθήκαμε με το Νομάρχη στα εγκαίνια ενός δρόμου που εμείς είχαμε ξεκινήσει και αυτό γιατί με είχε καλέσει ο εκπρόσωπος της εκκλησίας που γνώριζε ότι ήταν δικό μας έργο.
Εκεί είδα να μοιράζουν κάτι φυλλάδια της νομαρχίας με τα «έργα» τους. Όταν ρώτησα το νομάρχη τι είναι αυτό το φυλλάδιο μου απάντησε ότι το έχει τυπώσει για να ενημερώσει τον ευβοϊκό λαό. Του είπα: «Είδα αυτό το φυλλάδιο που έβγαλες και έχει μέσα μόνο έργα δικά μου». Στη συνέχεια τον προκάλεσα να μου δείξει ένα έργο που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε μόνος του και δεν είχε τι να μου πει...
Β.Ε.: Πώς ένα έργο μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε από τον ένα ή τον άλλο νομάρχη; Θ.Μ.: Θα σας πω. Για εμάς ένα έργο έχει ολοκληρωθεί μόλις φθάσει στην ανάθεση. Μέχρι όμως να γίνει αυτό απαιτείται ένας ολόκληρος σχεδιασμός. Χρειάζεται μελέτη, εξεύρεση πόρων, δημοπράτηση κλπ. Από την ανάθεση και μετά είναι έργο των υπηρεσιών. Ο ρόλος του νομάρχη έχει σχεδόν τελειώσει.
Το 90% του έργου είναι η ανάθεση και όμως ο κόσμος αν δεν έχει δει τις μπουλντόζες πιστεύει ότι δεν υπάρχει έργο.
Θυμάμαι για παράδειγμα ότι προεκλογικά είχα επισκεφθεί τη Λίμνη και μου έλεγαν ότι ακόμα δεν έχει γίνει το έργο του κόμβου Λίμνης - Κεχριών. Τους έλεγα ότι όχι μόνο έχει ανατεθεί αλλά ήδη άρχισε να εκτελείται και μου απαντούσαν ότι φέραμε εδώ κάτι μπουλντόζες για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια προεκλογικά. Και καλά να το λέει αυτό κάποιος πολίτης που δεν ξέρει τις διαδικασίες των έργων είναι απολύτως δικαιολογημένος. Όταν όμως το ακούς από ανθρώπους που διεκδικούν τη δημοτική αρχή τότε φαντάζεσαι ότι ή το κάνουν σκόπιμα και υστερόβουλα ή δεν είναι κατάλληλοι για το αξίωμα.
Β.Ε.: Ο μόνος λόγος που δεν εκλεχτήκατε το 90 ήταν το γενικότερο πολιτικό κλίμα και το ότι δεν προβάλλατε το έργο σας Θ.Μ.: Έπαιξαν και άλλα πράγματα ρόλο όπως το γεγονός ότι το κόμμα μου δεν ήταν ενωμένο. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει γιατί όλοι αντιλήφθησαν πόσο πίσω ήρθε η Εύβοια από τη σημερινή νομαρχιακή διοίκηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ανυπαρξίας και της εγκληματικής αδιαφορίας τους ήταν το γεγονός ότι ενώ τους αφήσαμε να διαχειριστούν το μισό περίπου Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠΝΑ) ύψους 13 δισεκατομμυρίων δρχ. δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Ήταν η μοναδική ευκαιρία για την Εύβοια να προετοιμαστεί για το Γ΄ ΚΠΣ σε επίπεδο μελετών, μια δυνατότητα που δεν είχαν άλλοι νομοί της χώρας καθώς τέτοιο πρόγραμμα είχαμε εξασφαλίσει μόνο εμείς για την Εύβοια και 203 άλλοι νομοί που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμούς κλπ.).
Και όμως ούτε αυτό δεν έκαναν. Για να επανέλθω όμως στο ερώτημά σας ένας ακόμη λόγος για το αποτέλεσμα του 98 ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τον Ευβοέα ο κ. Νομάρχης χρησιμοποιώντας την ιατρική του ιδιότητα τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του δημιούργησαν την απατηλή εντύπωση ότι όσοι είχαν εξυπηρετηθεί από εκείνους τους χρωστάνε τη ζωή τους. Ο γιατρός έχει χρέος να επιτελεί το λειτούργημά του.
Δε θα κρίνω το νομάρχη ως επιστήμονα αλλά ως πολιτικός είναι ακατάλληλος.
Β.Ε.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας όταν εκλεχτείτε; Θ.Μ.: Σήμερα έχουμε και την εμπειρία της δεύτερης 4ετίας που τώρα ολοκληρώνεται και τη διαπίστωση ότι με την ευθύνη της Ν.Α. δεν υπήρχε καμία συνοχή και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου. Δεν ιεραρχήθηκαν νέοι στόχοι και δεν έγιναν κοινές προσπάθειες για νέες διεκδικήσεις με αποτέλεσμα η Εύβοια να αδικείται από τους ανθρώπους της από τις ίδιες τις επιλογές της.
Θα προωθήσουμε τη δημιουργία μετώπου για την Εύβοια που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς και όλους τους πολιτικούς χώρους.
Η συνεργασία, ο διάλογος και η συμφωνία στους στόχους και βέβαια η κοινή προσπάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Εύβοιας. Τώρα για τους αναπτυξιακούς στόχους είναι πολλοί. Γνωρίζουμε τα προβλήματα του νομού και τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Εξάλλου η Εύβοια είναι από τους λίγους νομούς που έχουμε κάνει αναπτυξιακή μελέτη και μελέτη τουριστικής ανάπτυξης.
Πέρα όμως από τα μεγάλα έργα υποδομής που απαιτούνται και δεν εξαντλούνται μέσα σε μια τετραετία πρωταρχικός στόχος παραμένει το θέμα των βασικών οδικών αξόνων. Από την Ιστιαία και Λ. Αιδηψού μέχρι την Κάρυστο και από το Σχηματάρι μέχρι την Κύμη.
Είναι παρά πολύ μεγάλο έργο που όμως θα φέρει πολλαπλά οφέλη και ουσιαστική ανάπτυξη στην Εύβοια.
Δυστυχώς η σημερινή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχει αντιληφθεί ότι με την ένταξή τους στο περιφερειακό πρόγραμμα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η κατασκευή τους.
Το έχουμε πει πολλές φορές στο νομαρχιακό συμβούλιο αλλά αδυνατούν να το καταλάβουν. Οι βασικοί άξονες πρέπει να ενταχθούν στο εθνικό σκέλος του Γ. ΚΠΣ. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Ο στόχος αυτός για το συνδυασμό μας είναι πρώτης προτεραιότητας.
|