Σάλο προκάλεσε στην κοινωνία της Ιστιαίας η κατάσχεση μηχανημάτων του Δήμου ύστερα από την απόφαση του Δικαστηρίου να δικαιώσει την προσφυγή τριών εργαζομένων που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους.
Οι δικαιωθέντες εργαζόμενοι Πετεβές Ιωάννης, Κωνσταντάγκας Κων/νος και Γεροστάθης Ιωάννης με τη συνοδεία δικαστικού κλητήρα, παρά την προσπάθεια να εμποδιστούν και με τα κωμικοτραγικά της στιγμής παρέλαβαν τα μηχανήματα και θα τα έχουν στη κατοχή τους έως να γίνει ο πλειστηριασμός, στις 3 Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί τον Απρίλιο του 1997 ύστερα από συμφωνία του τότε Δημάρχου Δημήτρη Νταλιάνη εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς συγκεκριμένη σύμβαση, με αδιαφανείς διαδικασίες. Όπως λέμε από το παράθυρο. Τον Ιούνιο του 1998 τους έγινε τρίμηνη πρόσληψη, ενώ επακολούθησε οχτάμηνη. Όμως οι συμβάσεις αυτές, ιδιαίτερα η 8μηνη πατούσαν στον αέρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν. Κάποιοι μισθοί που πληρώθηκαν έχουν ενδιαφέρον για τον τρόπο και τη διαδικασία που έγινε. Σ' αυτό το διάστημα ο κ. Νταλιάνης τους υποσχόταν ότι θα βρεθεί τρόπος να μονιμοποιηθούν. Και έτσι ο καιρός περνούσε. Τον Αύγουστο του 2000 έγινε η οριστική απόλυσή τους. Όπως είναι φυσικό οι τρεις εργαζόμενοι κατέφυγαν δικαστικά για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Στο δικαστήριο που έγινε ο Δήμος Ιστιαίας ήταν απών δικαιολογώντας έτσι την ενοχή του.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο Δήμαρχος κ. Κώστας Ολυμπίου συγκάλεσε έκτατο Δημοτικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί η δυσμενής εξέλιξη.
Η πρόταση του Δημάρχου ήταν η εξής: «Εφόσον δικαιωθήκανε πρωτοδίκως και με τη δικαστική απόφαση διατάσσεται άμεση πληρωμή στους δικαιωθέντες ύψους 8 εκ. δρχ. προτείνω να εκταμιευτεί αυτό το ποσόν για να επιστραφούν τα μηχανήματα και να μην οδηγηθούν σε δημοπρασία. Σε περίπτωση τελεσιδικίας τότε επιφυλασσόμεθα των δικαιωμάτων μας για να στραφούμε κατά παντός υπευθύνου».
Η τελεσιδικία σε περίπτωση προσφυγής του δήμου θα δικαστεί γύρω στο Μάρτιο του 2003.
Για να δικαιωθεί όμως ο Δήμος θα πρέπει να ισχυριστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν δούλευαν στο Δήμο. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Γκίζας έθεσε εύλογα το ερώτημα: Για να δικαιωθεί ο Δήμος θα πρέπει να αποδείξουμε ότι τα παιδιά δεν δουλεύανε στο Δήμο. Εμείς τι θα πούμε στο δικαστήριο ότι δεν δουλεύανε;
Φυσικά κανένας δε θα μπορούσε να καταθέσει κάτι τέτοιο αφού ήδη υπάρχουν καταθέσεις στο ΙΚΑ από δημοτικούς συμβούλους ότι δουλεύανε.
Σε σύνολο 14 παρόντων ψηφίστηκε το επί μέρους να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως το σκέλος να στραφεί ο Δήμος κατά παντός υπευθύνου δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι 7 ψήφισαν να στραφεί άμεσα ο Δήμος κατά παντός υπευθύνου ενώ οι άλλοι 7 να στραφούν κατά παντός υπευθύνου μετά την τελεσιδικία της απόφασης. Δηλαδή το Μάρτιο του 2003.
Η πρόταση όπως διατυπώθηκε από το προεδρείο συνέφερε τον κ. Νταλιάνη. Είναι δυνατόν να διεκδικείς δήμο στα Λουτρά Αιδηψού και να εκκρεμούν αποφάσεις εναντίον σου. Έτσι το Μάρτιο του 2003 βολεύει. Όμως είτε τώρα είτε το Μάρτιο του 2003 όπως έχουν τα πράγματα ο κ. Νταλιάνης θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι τις συμβάσεις θα τις πληρώσει ο Δήμος, ποιος δημότης ή δημοτικός σύμβουλος θα δεχτεί να πληρώσει ο Δήμος τον ένα χρόνο που οι εργαζόμενοι δούλευαν με τη συγκατάθεση του κ. Νταλιάνη;
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς δεν αναφερόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο στον άμεσο υπεύθυνο. Ήταν ακατονόμαστος. Ήταν «παντός υπευθύνου». Ήταν ο φόβος και ο τρόμος.
Κάποια στιγμή ο Δήμαρχος κ. Ολυμπίου ανέφερε ως υπαίτιο τον κ. Νταλιάνη. Όταν όμως απαιτήθηκε αυτό να γραφτεί στα πρακτικά αρνήθηκε ότι το είπε προκαλώντας την εύλογη έκπληξή μας.
Εν μέσω διατυπώσεων και εκνευρισμών ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Σγούτζος με την εντιμότητα που τον διακατέχει, ευθέως δήλωσε ότι «εγώ ήξερα ότι τα παιδιά δουλεύανε παράνομα» και «υπεύθυνος είναι ο Νταλιάνης και να καταφερθούμε εναντίον του άμεσα»!!
Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία πρόταση του Γιάννη Κατούνη και του νυν αντιδημάρχου κ. Ευλιάτη «να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και άμεσα να κινηθεί αγωγή εναντίον παντός υπευθύνου».
Ερωτηματικά προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι απόντες ήταν από το καθοριστικό αυτό Συμβούλιο τρεις σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης. Έτσι η άμεση δικαστική προσφυγή του Δήμου εναντίον «παντός υπευθύνου» ισοψήφησε και πέρασε η πρόταση του Προεδρείου με τη διπλή ψήφο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Απόστολος Ευλιάτης: «όποιος έχει την ευθύνη αυτός επιβάλλεται να πληρώσει τα έξοδα και όχι ο Δήμος Ιστιαίας»
Ο Αντιδήμαρχος Ιστιαίας κ. Ευλιάτης διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του προεδρείου στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε για το θέμα των κατασχέσεων δείχνοντας και φωτογραφίζοντας τους υπευθύνους.
«Δε με ικανοποίησε η πρόταση του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να υπάρχουν επί μέρους προτάσεις.
Η πρώτη να αναφέρεται στην αναγκαιότητα εκταμίευσης χρημάτων ώστε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους και να πάρουμε τα μηχανήματα ώστε να μην πάνε σε πλειστηριασμό και η δεύτερη αν θα δοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.
Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να ψηφίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο να τα πληρώσει ο Δήμος όταν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος. Δεν επιβαρύνω τους συνδημότες μου, ούτε φταίνε σε τίποτα».
«Β.Ε.»: Ποιος όμως επωμίζεται το πολιτικό κόστος; «Αυτή την κατάσταση την επιβαρύνεται ο τωρινός Δήμαρχος που θα είναι υποψήφιος, όπως και εγώ. Είχαμε δημιουργήσει μια καλή εικόνα στους πολίτες όμως τώρα θα επωμιστούμε και εμείς το πολιτικό κόστος. Ο κόσμος όμως θα μάθει από τα ΜΜΕ ποιος είναι ο υπεύθυνος».
«Β.Ε.»: «Το κατά παντός υπευθύνου» τι σημαίνει; «Σε κάθε υπηρεσία υπάρχει προϊστάμενος. Αν υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι θα βρεθούν. Όποιος έχει την ευθύνη αυτός επιβάλλεται να πληρώσει τα έξοδα. Είμαι διατεθειμένος να μην επωμισθεί τίποτα ο Δημότης της Ιστιαίας. Τα θύματα είναι η τωρινή Δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Ολυμπίου. Τι να κάνουμε; Ας το επωμισθούμε και αυτό. Ο κόσμος όμως τα ξέρει».
|