Με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές και η φετινή μεταρρύθμιση των εξεταστικών μεταρρυθμίσεων του Αρσένη (τον θυμάστε;).
Οι σημαντικότερες αφορούν την εξεταστική περίοδο όπου πια προηγούνται οι πανελλαδικές δοκιμασίες αυτές των ενδοσχολικών και την ακόμα μεγαλύτερη ελάττωση της σημασίας του προφορικού βαθμού στον βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Στον ουσιαστικότερο τομέα των ίδιων των εξετάσεων διακρίνουμε την -θετική- εξέλιξη το σύνολο των θεμάτων που μπαίνουν (μέχρι στιγμής) στους υποψηφίους να κινούνται σε πολύ αυστηρά σχολικά πλαίσια μέσα στα ασφαλή όρια των σχολικών βιβλίων.
Η αμηχανία των φροντιστών με τα στερεότυπα «κλιμακούμενης δυσκολίας θέματα για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους» σε όλα τα κανάλια που αναλύουν τις απαντήσεις στα θέματα των σχολικών εξετάσεων προσδιορίζοντας απλά σελίδες των σχολικών βιβλίων θέλει να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς.
Αυτό της δυσαρμονίας με τα δυσκολότατα και ακαταλαβίστικα πολλές φορές θέματα που πρότειναν τα φροντιστήρια μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους ή των εφημερίδων και της απλούστευσης των ερωτημάτων που βάζει η Κεντρική εξεταστική επιτροπή στους φετινούς υποψηφίους. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να δημιουργήσει σιγά σιγά την βεβαιότητα του «αχρείαστου» στα φροντιστηριακά μαθήματα, εφόσον μάλιστα συνδυασθεί και με ανάλογης φιλοσοφίας θέματα από τους καθηγητές των Λυκείων, μέσα στις επακολουθούσες ενδοσχολικές εξετάσεις. Είναι έτσι περισσότερο δύσκολο να μπουν με γνώση του επιπέδου και της μορφής των θεμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων δυσκολότερα θέματα στις εξετάσεις «ρέστα» που περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία τους, μετά την πανελλαδική δοκιμασία τους αλλά ακόμα και σε αυτούς της Α λυκείου που.. πληρώνουν τις ενδιάμεσες μέρες την.. νύφη.
Και μια τελευταία παρατήρηση: τα μέχρι σήμερα κάπως δυσκολότερα θέματα στην Β από ότι στην Γ Λυκείου αν δεν είναι σύμπτωση αλλά «πολιτική» πιθανά να στοχεύει στην ελάττωση με «φυσιολογικό» τρόπο των μαθητών της Γ Λυκείου και έτσι τελικά την βελτίωση της πολυπόθητης αναλογίας υποψηφίων θέσεων στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τελικά όποιος παίρνει απολυτήριο θα μπαίνει κάπου! Πάνος Βασιλόπουλος
|