Λάβαμε το τελευταίο τεύχος της εξαιρετικής τριμηνιαίας έκδοσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τον πολιτισμό και το περιβάλλον της Μεσογείου, έκδοση με μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο μας επειδή τα θέματά του αντλούνται από τον Βόρειο Ευβοϊκό και την ανάπτυξή του.
Τι λέει ο εκδότης Στο εισαγωγικό σημείωμα ο εκδότης του περιοδικού Νίκος Χρυσόγελος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
Με το τέλος του προγράμματος "πρωτοβουλία Νέων για τη Βιωσιμότητα στο Βόρειο Ευβοϊκό", ήρθε η στιγμή να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσαμε μέσα από την περιήγηση μας στην υπέροχη αυτή γωνιά της Ελλάδας.
Παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα που βγήκαν από το σύνοδο των δραστηριοτήτων και παράλληλα τις κρυμμένες ομορφιές αυτής της περιοχής που παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Δάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, καταπράσινα φαράγγια και υπέροχες παραλίες συνυπάρχουν με μοναστήρια, πύργους και παραδοσιακά ψαροχώρια.
Ελπίζουμε, μέσα από αυτή τη μικρή έκδοση, να δημιουργήσαμε έναν οδηγό με διαδρομές, καταγραφή των περιοχών φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς, με βιβλία ντόπιων συγγραφέων που μιλούν για την περιοχή, κ.α.
Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραβλέψουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και οι κάτοικοι και έτσι προτείνουμε λύσεις, δίνουμε ιδέες και πρακτικές πληροφορίες που μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμες για τη δρομολόγηση μιας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένης στο σεβασμό του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας του τόπου. Σας παραπέμπουμε λοιπόν στις φωτογραφίες και τα κείμενα για να ταξιδέψετε μαζί μας στις ομορφιές του Βόρειου Ευβοϊκού.
Η έκδοση αυτή εντάσσεται στην "πρωτοβουλία Νέων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Β. Ευβοϊκό", με την υποστήριξη του προγράμματος "Νεολαία" της ε.ε
Τα περιεχόμενα του περιοδικού Τα περιεχόμενα του περιοδικού είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα για τους ΒορειοΕυβοιώτες. Σταχυολογούμε από αυτά:
- Οι νέοι συζητούν για τo μέλλον: Τι έγινε στην πενταεθνή συνάντηση στη Λίμνη Ευβοίας
- Υδωρ, το ζωοποιόν: Το νερό και η καταλυτική του επίδραση στο περιβάλλον και τον πολιτισμό
- Ιστορίες με πράσινο και γαλάζιο. Περιπλάνηση στα εκπληκτικά φυσικά τοπία της Β. Εύβοιας
- Τα πέτρινα τετράδια της ιστορίας Πύργοι και άλλα κτίσματα από την εποχή της Ενετοκρατίας
- Χτίζοντας το μέλλον με υλικά από το παρελθόν. Γιατί είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου
- Ο Ευβοϊκός αντέχει... αλλά για πόσο ακόμη; Προβλήματα ρύπανσης και καταστροφικών μορφών αλιείας
- Πράσινα επαγγέλματα: Οικονομικές δραστηριότητες που σέβονται το περιβάλλον
- Προτάσεις για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού
- Προοπτικές για την τοπική οικονομία
- Natura 2000:προστασία δεν σημαίνει αποκλεισμός
- Ποιες περιοχές προτείνονται για ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας
- Βιώσιμη ανάπτυξη
- Τι σημαίνει, πώς υλοποιείται, τι είναι η Agenda 21
Ποιοι συμμετείχαν, ποιοι βοήθησαν Οι νέοι που κατοικούν στο Β. Ευβοϊκό και οι εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS,που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Πρωτοβουλία Νέων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Βόρειο Ευβοϊκό": Αντωνοπούλου Ντίνα,Γεωργίου Ζωή, Βασιλείου Αντρέας, Βλαχάκης Γιώργος, Αποστόλου Θάνος, Μαναρίτσας Κώστας, Ζανιάκου Αικατερίνη, Κουκουρίκου Μαρία,Αργυρόπαις Ελευθερία, Ζανιάκος Κώστας, Τσαμπάνης Λουκάς, Χρυσάνθης Γιάννης, Πισπιρίγκου Ευαγγελία, Τσιούβρα Μαρία, Σαλεμή Κωνσταντίνα, Εσερή Ελένη, Καρκαλή Ιωάννα, Λυσαίου Αγγελική, Νικολάου Χρυσούλα, Μουζίνα Θεοδώρα, Ζάχαρη Σπυριδούλα,Κόρδη Αναστασία, Φρεζούλη Ερμιόνη, θεοδωρόπουλος Μιχάλης, Tomassini Barbara, Βεριοπούλου Αννα, Παπαστεριόπουλος Αλέξανδρος,Λαζαρής Αντώνης, Χατζηϊωάννου Αντιγόνη, Χρυσόγελος Νίκος (συντονιστής).
Ευχαριστούν για την πολύτιμη βοήθεια τους: Δήμους Χαλκίδας, Ελυμνίων, Νηλέως, Κηρέως και Ανθηδόνος, Π. Νικολαϊδη, δύτη, Γ. Ψαρρό, Κ. Ρούσσο, πρόεδρο της Ένωσης Ελυμνίων, Σπ. Ζίγκηρη, δασολόγο, Π. Βασιλόπουλο, καθηγητή, Δαβίδ Ιωάννου, πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων Λίμνης, Κ. Παπακωνσταντίνου, Δ/ντή Ινστιτούτου θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του Ε.Κ.Θ.Ε., Μ. Δασενάκη, Γραμματέα Συλλόγου Ωκεανογράφων, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Παγιάτα, Υπεύθυνο θαλασσίων Προγραμμάτων wwf Ελλάς, Γ. Φλώκο, Ναυτικός Όμιλος Λίμνης, Γ. Φαφούτη, φωτογράφο, Δ. Αποστόλου, Επιμελητή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της Λίμνης Ευβοίας και πολλούς άλλους που συνέβαλαν στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος "Πρωτοβουλία Νέων για τη Βιωσιμότητα στο Β. Ευβοϊκό".
|