Το Επιμελητήριο Εύβοιας στα πλαίσια της άμεσης επαφής με τα Μέλη και υλοποιώντας σχετική απόφαση για συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και εκτός Χαλκίδας, προγραμμάτισε και πραγματοποίησε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Ιστιαία. Η Συνεδρίαση αυτή έγινε την Κυριακή 5/11/2000 και είχε απόλυτη επιτυχία.
Θέματα της συνεδρίασης ήταν: 1) Η Δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας Μελών Επιμελητηρίου 2) Τοπικά Θέματα
Πριν από τη συζήτηση των θεμάτων ημερησίας διάταξης το Επιμελητήριο τίμησε με επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τους Δημήτριο Ριτσώνη, Ευγένιο Γιαννάκαινα και Φώτη Φωτίου. Οι αναμνηστικές πλακέτες δόθηκαν σε αναγνώριση της προσφοράς τους στον Επιμελητηριακό Θεσμό, στον Συνδικαλισμό και το Εμπόριο γενικά. Μετά τις απονομές συζητήθηκαν τα θέματα.
Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ομόφωνα αποφασίστηκε η δημιουργία του και εξουσιοδοτήθηκε μια 5μελής επιτροπή που θα επιμεληθεί τα της αναγνώρισης του Ταμείου καθώς και την εγγραφή μελών, διενέργεια εκλογών κ.λ.π.
Όσον αφορά τα τοπικά θέματα τα οποία ετέθηκαν από τους τοπικούς παράγοντες με κύρια εισήγηση αυτή του κ. Ευάγγελου Ζωγραφόπουλου ήταν:
- Το οδικό δίκτυο
- Το Παρεμπόριο
- Η Λαϊκή Αγορά
- Η υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Ιστιαίας και οι συνέπειές της για την περιοχή.
Μετά από ευρύ διάλογο και τοποθετήσεις των παρισταμένων ομόφωνα κρίθηκε ότι:
α) Το οδικό δίκτυο είναι στη χειρότερη δυνατόν κατάσταση και ότι επιβάλλεται να γίνει ο δρόμος Πολιτικά - Λίμνη που θα διευκολύνει όλη τη Βόρεια Εύβοια και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
β) Για το πλανόδιο εμπόριο και τη Λαϊκή Αγορά στην Ιστιαία κρίθηκε ότι αποτελούν τη μάστιγα της περιοχής και ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες Δήμοι, Αστυνομία και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
γ) Για την υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Ιστιαίας όπως και των ΔΟΥ Λίμνης και Καρύστου εκφράστηκε έντονα η δυσφορία των παρισταμένων και η ανησυχία όλων για την ταλαιπωρία που θα υποστούν όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής και γενικά όλοι οι φορολογούμενοι αφού για τις περισσότερες υποθέσεις τους θα πρέπει να μετακινούνται στη Χαλκίδα όπου πλέον δημιουργούνται δυο υδροκέφαλες ΔΟΥ.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση εκτός των μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και Επαγγελματιών της περιοχής παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Ιστιαίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ιστιαίας, ο Λιμενάρχης Ωρεών, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Δ/ντής της Τραπέζης Πίστεως στην Ιστιαία, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Ιστιαίας και άλλοι.
Επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου σε επαρχιακή πόλη θα γίνει την άνοιξη του επόμενου πλέον έτους.
- Ύστερα από την επιμονή του μέλους του Δ/Σ του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ευαγγ. Ζωγραφόπουλου έγινε για πρώτη φορά συνεδρίαση του Επιμελητηρίου της Εύβοιας στην Ιστιαία.
Ο κ. Ζωγραφόπουλος στην εισήγηση του έκανε μια εκτενή αφορά στα πολλά προβλήματα που απασχολούν τη Βόρεια Εύβοια.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο οδικό δίκτυο, στο θέμα της διάνοιξης του Καντηλίου, στη κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υγείας, στα έργα υποδομής και των μέσων παραγωγής για την ανάπτυξη της περιοχής.
Φώτης Φωτίου Γεννήθηκε το 1929 και άσκησε το επάγγελμα του παντοπώλη από το 1955 μέχρι το 1990 στα Λ. Αιδηψού.
Είχε μέσα του τον συνδικαλισμό και είχε ανεπτυγμένο το αίσθημα του συνεταιρίζεστε.
Διατέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιδηψού και στη συνέχεια δημιούργησε την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευβοίας.
Μέσω της ομοσπονδίας εκλέχθηκε αντιπρόσωπος στην ΓΣΕΒΕ, στο 100μελές της ΓΕΣΕΒΕ καθώς και εκλέκτορας του ΤΕΒΕ. Υπήρξε ο δημιουργός του τότε Προμηθευτικού και Παραγωγικού Συνεταιρισμού Βορείου Ευβοίας.
Δημήτρης Ριτσώνης Γεννήθηκε στη Λίμνη το 1940. Ξεκίνησε με το επάγγελμα του πατέρα του ως έμπορος δασικών προϊόντων και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ιστιαία και παράλληλα με το εμπόριο δασικών προϊόντων δημιούργησε Πριστήριο Ξυλείας.
Διατέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιστιαίας.
Το 1993 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και ήταν από τα πρώτα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου που δεν ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας αλλά από μία απομακρυσμένη περιοχή όπως η Ιστιαία. Παρά τις μεγάλες αποστάσεις η παρουσία του ήταν πολύ καλή και η συμμετοχή του πάρα πολύ θετική.
Ευγένιος Γιαννάκαινας Γεννήθηκε το 1935 στην Ιστιαία. Ξεκίνησε το επάγγελμα σαν ξυλέμπορας από το 1950 στην Ιστιαία και αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1955. Το 1955 και μέχρι το 1970 συνέχισε το ίδιο επάγγελμα στην Αθήνα.
Από το 1970 και μετά εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα και άσκησε το επάγγελμα του εμπόρου αγροτικών μηχανημάτων.
Ήταν ασφαλισμένος από το 1950 μέχρι και φέτος και είχε συνολικά 50 χρόνια στο ΤΕΒΕ. Συνταξιοδοτήθηκε στις 8.3.2000.
Καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας διακρίνετο για τον ήπιο χαρακτήρα του και για την εντιμότητά του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το γεγονός ότι στα 50 χρόνια επαγγελματικής καριέρας δεν είχε ούτε μία αγορανομική ή φορολογική παράβαση.
|