Όταν με ενέργειες σας σπέρνετε την αντιπαλότητα και τη διχόνοια μεταξύ σωματείων, δεν μπορεί έπειτα να έρχεστε και σαν συμβουλάτορες... της ενότητας. Όλες αυτές οι συμβουλές είναι λόγια αντίδρασης σε πραγματικές διαπιστώσεις, αλλά για τη θεραπεία τους δεν κάνετε τίποτα. Την ανάγκη αναμόρφωσης του Καταστατικού την είχατε επισημάνει από χρόνια πολλά, τότε που η ηγεσία με μια έξυπνη κίνηση το κατέστησε χειρότερο, νομίζοντας ίσως πως κάποιον άλλον έβλαψε, εξυπηρετώντας σκοπούς αλλότριους. Και εκείνος μεν έφυγε, το καταστατικό, δε, ελαττωματικό, έμεινε.
Για τους λόγους αυτούς μας ξάφνιασε ευχάριστα το έγγραφό σας «η σημασία του οργανωτικού προβλήματος». Ήταν καιρός. Απειροι περί τούτων, εμείς είχαμε διαπιστώσει την ανάγκη της οργάνωσης και κάθε προσπάθειά μας εκεί αποβλέπει. Και χαρήκαμε που επιτέλους βάζετε το δάχτυλό σας «επί τον τύπον των ύλων». Φτάνει να μην παραμείνει απόπειρα στα χαρτιά. Περιμένουμε εποικοδομητικές προτάσεις.
Και μια παρότρυνση δική μας: αφήστε τους εγωισμούς και με την ευκαιρία της αναθεώρησης του καταστατικού φροντίστε να αντικειμενικοποιήσετε τις ενέργειες σας. Όπως κάνατε με τη διανομή του βοηθήματος 3%, που έγινε αμέσως αποδεχτή από όλους, το ίδιο να κάνετε και με τη διανομή των Νομών. Μη χωρίζετε τα σωματεία σε εχθρικά και σε φίλια.
Δώστε στο σωματείο της Χαλκίδας τη θέση που του ανήκει. Οκτώ χρόνια σε καραντίνα είναι πολλά και δικαιολογημένη κάθε αντίδρασή μας.
Στο οργανωτικό πρόβλημα, νομίζουμε ότι κυρίαρχο ρόλο πρέπει να παίξει το 25μελές. Τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου πρέπει να διατρέχουν όλη την Ελλάδα. Χρεώστε στο κάθε μέλος από δυο με τρία σωματεία με τα οποία να διατηρούν τακτική επαφή. Να συντονίζουν εκδηλώσεις. Να συμβάλλουν στη λύση προβλημάτων. Αλλά πρέπει να υποδείξετε στους γέρους και ανήμπορους να φύγουν. Να μην υποστηριχτούν οι υποψηφιότητές τους. Δεν έχουν διάθεση για τρεχάματα. Αυτοί μόνον τους τίτλους θέλουν. Κάντε τους επίτιμους και παροπλίστε τους.
Στο σημείο αυτό θα προβάλλουμε μια επιφύλαξη για το 3% Προκειμένου να δίνετε στα σωματεία για γεύματα ή δωρεάν εκδρομές ελάχιστων παρακαθήμενων, ίσως είναι προτιμότερο να χρηματοδοτούνται οι κινήσεις του 25μελούς. Ανθρώπων που έχουν όρεξη για τρεχάματα. Είναι κρίμα η Ρόδος, περιοχή με 1800 συνταξιούχους, να μην έχει σωματείο. Η Κεφαλλονιά. Η Ζάκυνθος!
Δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Είναι όμως ώρα για αυτοκριτική. Να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά, να συγκαταλέγετε στα σωματεία με αγωνιστική αδιαφορία μέχρι και ανυπαρξία, και την Εύβοια, δείχνει άγνοια στα γεγονότα της Εύβοιας. Γιατί οι Ευβοιώτες συνταξιούχοι, είναι οι καλύτερα από όλους ενημερωμένοι. Κι αυτό οφείλεται στην εφημερίδα του σωματείου ο "Συνταξιούχος της Εύβοιας", που διανέμεται σε όλους τους συνταξιούχους ΤΕΒΕ της Ευβοίας, απ' άκρου σε άκρη. Και η έκδοση και συνέχισή της επί τόσα χρόνια είναι πραγματικός άθλος, όσο κι αν εσείς θέλετε να τον αγνοείτε. Και γίνεται εκ των ενόντων. Χωρίς καμιά βοήθεια από μέρους σας.
Το άρθρο 30 παράγρ. 1 του Καταστατικού δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία να καλεί τους προέδρους των κοντινών σωματείων, σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. χωρίς δικαίωμα ψήφου, να παρακολουθούν και να ενημερώνονται. Εμάς ποτέ δεν μας κάλεσε κανένας. Αλλά μας συγκαταλέγετε στα ανενεργά. Πέστε μας, τουλάχιστον, ποια είναι τα ενεργά!
Από το ίδιο έγγραφό σας μαθαίνουμε ότι έχετε ορίσει επικεφαλείς των περιοχών. Αυτό δεν το ξέρουμε. Δεν έχουμε ιδεί κανέναν στα μάτια μας. Προ πολλών ετών, είχαμε ρωτήσει την ηγεσία της ΠΟΣ-ΤΕΒΕ, επικαλούμενοι το άρθρο 11 του καταστατικού; Την Εύβοια ποιος την εκπροσωπεί στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας; Και η απάντηση που ήρθε και μας αποστόμωσε ήταν: "Την Εύβοια την εκπροσωπούν οι συνάδελφοι των Αθηνών". Έτσι αόριστα. Εμείς θέλουμε επωνύμως: ο τάδε συνάδελφος των Αθηνών. Όποιος κι αν είναι εκεί να είναι επαρκής. Να μας εκπροσωπεί και να είναι υπεύθυνος απέναντί μας για να έχει τη συναίνεσή μας.
Τέλος. Το οργανωτικό πρόβλημα, όσο δύσκολο κι αν είναι, είναι αντιμετωπίσιμο. Θέληση από μέρους της ηγεσίας της ΠΟΣ-ΤΕΒΕ χρειάζεται.
|