Τα μέτρα τα οποία ανατρέπουν κάθε προσδοκία και προγραμματισμό της οικογένειας, προβλέπουν:
- Σύνταξη με 40 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στο 65 έτος με 35ετία. Δηλαδή, αυξάνεται το όριο ηλικίας κατά 7 έτη, αφού τώρα για τον ιδιωτικό τομέα ισχύει η 35ετία στο 58 έτος με τα κοινά ένσημα.
- Το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) θα είναι 60% του μέσου μισθού της τελευταίας (καλύτερης) 10ετίας, αναπροσαρμοζόμενο κατά το ύψος των αποδοχών. Ωστόσο και με τη ρύθμιση αυτή δεν υπολογίζονται οι ωριμάνσεις (τριετίες, πολυετίες κ.λ.π.) με αποτέλεσμα η προκύπτουσα σύνταξη να κινείται κοντά στο 50% του συντάξιμου μισθού, ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, υπολείπεται των μισθολογικών αποδοχών. Π.χ. στο δημόσιο σειρά επιδομάτων που διαμορφώνουν το συνολικό μισθό δεν υπολογίζονται στη σύνταξη.
- Η κατώτατη σύνταξη (122.000 δρχ. για το ΙΚΑ) θα μειωθεί περίπου στις 90.000 δρχ. αφού θα αφαιρεθεί το κοινωνικό μέρος αυτής και το οποίο θα χορηγείται ύστερα από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, όπως χορηγείται το ΕΚΑΣ. Δηλαδή θα υπάρχουν δυο κατώτατες συντάξεις των 90.000 δρχ. και των 152.000 δρχ. για τους τελείως απόρους.
- Η σύνταξη του ΟΓΑ (48.000 δρχ. μικτά) θα χορηγείται και στους απόρους ανασφάλιστους, αλλά το μέτρο αυτό, με ορισμένες προϋποθέσεις ισχύει.
- Επανεξέταση όλων των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και διατήρηση των σημερινών ορίων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης όσων (επαγγελμάτων) διασωθούν.
- Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και του χρόνου ασφάλισης κατά 6 μήνες από την 1-1-2007 για τους «παλαιούς» εργαζόμενους.
- Μεταφορά των κοινωνικών πόρων σε ανεξάρτητο λογαριασμό (ΛΑΦΚΑ) για τη χρηματοδότηση ελλειμματικών ταμείων και εις βάρος της οικονομικής διάρθρωσης άλλων ταμείων που είχαν προϋπολογίσει τέτοια έσοδα. Πάντως, ο περιορισμός του ύψους των συντάξεων επέρχεται με τη δημοσίευση του νόμου.
- Διατυπώνονται δύο εναλλακτικά σενάρια για τους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά πάντως ανοίγει ο δρόμος για την υπαγωγή στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (επικουρικό) και αφήνεται στην ευχέρεια των τραπεζών, κατά όμιλο, η δημιουργία πρόσθετων «επαγγελματικών συστημάτων», όπου αναμένεται να δραστηριοποιηθούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
- Η δημιουργία 8 Ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, Δημόσιο, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, επιστήμονες και δημοσιογράφοι) και διάλυση των σημερινών Επικουρικών Ταμείων και η δημιουργία «θυγατρικών» Επικουρικών, τα οποία θα αναφέρονται στα Ταμεία κύριας σύνταξης.
|