Η Χαλκίδα κατά την αρχαιότητα έδινε το αθλητικό παρόν της κατά τον καλύτερο τρόπο, και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Ο αθλητισμός ως θεσμός έχει τις ρίζες του στην πολύ πρώιμη Αρχαιότητα. (3η χιλιετία στο Προϊστορικό Αιγαίο). Στα έπη του Όμηρου προβάλλονται οι άνδρες εκείνοι που με τις πράξεις τους διακρίθηκαν.
Ο Αθλητισμός στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στον υπόλοιπο αρχαίο κόσμο, συνδέθηκε από τα πρώτα στάδια του με θρησκευτικές εκδηλώσεις. Απόδειξη αυτού ήταν τα επιτάφια άθλα, προς τιμήν επιφανών νεκρών, (άθλα επί Πατρόκλω).
Από τα μέσα του 8 π.Χ. αιώνα οι αγώνες και η φυσική αγωγή αποτελούν θεσμό πια και συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας. Υπέρμαχοι της σωματικής άθλησης ήταν ο Κώος γιατρός Ιπποκράτης αλλά και οι φιλόσοφοι Πλάτων και Αριστοτέλης. Έτσι οργανώνονται Πανελλήνιοι Αγώνες και ιδρύονται ιερά.(Δελφοί, Ολυμπία, Κόρινθος, Νεμέα) όπου γίνονται οι αγώνες αυτοί. Ο θεσμός των Πανελλήνιων αγώνων είναι ένας από τους θεμελιώδεις παράγοντες της ενότητας του Ελληνισμού.
Ένθερμος υποστηριχτής της Πανελληνίου ιδέας ο ρήτορας Ισοκράτης, ο οποίος δήλωνε ότι οι συνάξεις των Ελλήνων, εκεί όπου τελούνταν οι αγώνες, βοηθούσαν στην συνειδητοποίηση της εθνικής τους ταυτότητας.
Οι Πανελλήνιοι Αγώνες από την καθιέρωση τους και μέχρι την κατάργηση τους τον 4ο μ.Χ. αιώνα ήταν αγώνες «στεφανίται» και δείγμα ανιδιοτέλειας. Ο νικητής περιβαλλόταν με αίγλη περισσή και κατατάσσονταν στην τάξη των ηρώων.
Το Γυμνάσιο ήταν ο κατεξοχήν αγωνιστικός χώρος που εξελίχτηκε σε χώρο πνευματικού φυτωρίου και επιχωριάζει στην Ελλάδα. Στο Γυμνάσιο πλάθεται και διαμορφώνεται ο καλός και αγαθός πολίτης που θα υπερασπιστεί την πατρίδα του και θα διαφυλάξει τα ιδανικά της φυλής του. Γράφει η Αμαλία Αν. Καραπασχαλίδου, Αρχαιολόγος
|