Σε αντίθεση με αυτούς που ζητούσαν να καταργηθεί το «πυροτεχνικό» ΕΚΑΣ, εμείς ζητούσαμε όχι μόνον να μην καταργηθεί, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε ούτε δραχμή από έστω και έναν συνταξιούχο, αλλά να αυξηθεί και να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους, και να αρθούν οι αδικίες που δημιουργούνται από τα τέσσερα κλιμάκια.
Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα ομαλοποιηθεί η κλίμακα του ΕΚΑΣ, για δικαιότερη κατανομή, και από 4 κλιμάκια θα γίνει 11, και θα περιλάβει επιπλέον 30.000 δικαιούχους.
Το πρόβλημα του ΕΚΑΣ όμως δεν λύνεται ούτε με αυτά τα μέτρα. Το ΕΚΑΣ, κατά τη γνώμη μας, έπρεπε να ολισθαίνει ομαλά, συμπληρώνοντας ένα κατώτερο σταθερό εισόδημα, μαζί με τη σύνταξη από το Ταμείο της ασφάλισης.
Εκεί όμως που η αδικία του ΕΚΑΣ γίνεται ολοφάνερη, είναι στις γυναίκες, χήρες, που κληρονομούν τη σύνταξη από τον άντρα τους, μειωμένη, αλλά χάνουν και το ΕΚΑΣ που έπαιρνε ο σύζυγος, επειδή είναι μικρότερες των 60 ετών. Πρέπει να περιμένουν να συμπληρώσουν τα χρόνια για να το δικαιούνται! Όμως η νεώτερη γυναίκα, δεν εξετάζεται αν έχει και μικρότερα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, αλλά και μεγαλύτερα που σπουδάζουν, ή ακόμα, που θα πρέπει να στείλει και χαρτζηλίκι στον φαντάρο γιο στα σύνορα.
Εμείς σαν σωματείο γινόμαστε γνώστες περιπτώσεων μεγάλων αδικιών. Και φροντίζουμε για επανόρθωση αλλά δεν εισακουγόμαστε.
|