Η διαδοχική ασφάλιση αφορά πολλούς ασφαλισμένους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται. Σήμερα στο καθεστώς αυτό εμπίπτει ένας στους τρεις ασφαλισμένους του ΙΚΑ, και ένας στους δύο του ΤΕΒΕ. Την επόμενη πενταετία το 50% όλων των ασφαλισμένων θα υπάγεται στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης. Δηλαδή, θα έχει ασφαλιστεί σε περισσότερα Ταμεία λόγω αλλαγής επαγγελμάτων κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το λόγο αυτόν θέλει να θεραπεύσει η κυβέρνηση αλλά προέκυπτε ένα κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού ο ασφαλισμένος σε περισσότερα από ένα ταμεία, χάνει τελικά ένα 20 έως 30% σύνταξη από όσους έχουν διανύσει την ασφάλιση τους σε ένα Ταμείο. Σε συνάντηση τους οι υπουργοί κ. Χριστοδουλάκης και κ. Ρέππας, κατέληξαν σε επαναδιατύπωση του νομοσχεδίου ώστε η τελική ρύθμιση να μην ξεπεράσει σε κόστος τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Και η αδικία θα συνεχίζεται.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τη σύνταξη θα απονέμει ο τελευταίος φορέας και οι νέες ρυθμίσεις δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Δεν θα ισχύει δηλαδή και για τους ήδη συνταξιούχους, αλλά αυτούς που θα συνταξιοδοτούνται στο εξής. Η αδιαφορία στην διόρθωση της συνεχιζόμενης αδικίας σε βάρος των συνταξιούχων αυτών, που τους χωρίζει σε προ και μετά κάποιας ημερομηνίας αυθαίρετα, τους έχει ξεσηκώσει και με διαμαρτυρίες και παραστάσεις προς την κυβέρνηση ζητούν τη διόρθωση της αδικίας που γίνεται και συνεχίζεται σε βάρος τους. (να χάνουν 20% έως 30% από τις συντάξεις τους). «Εάν δεν μας δικαιώσετε, να ξέρετε ότι οι 135.000 συνταξιούχοι αδικηθέντες από τους νόμους αυτούς, θα σας εγκαταλείψουν», τονίζουν σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, τα «περήφανα γηρατειά» στην απόγνωση τους.
|