Η αρμόδια επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για να μελετήσει και να επεξεργαστεί τα στοιχεία, παρέδωσε το πόρισμα στον υπουργό Υγείας κ. Αλέκο Παπαδόπουλο.
Το πόρισμα προβλέπει. Την ίδρυση Ενιαίου Ταμείου Υγείας. Σ' αυτό θα ενταχθούν οι κλάδοι υγείας του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ, του ΝΑΤ, του Δημοσίου, του ΟΓΑ, και αργότερα όλων των άλλων Ταμείων. Το Ταμείο αυτό θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του, από τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.
Πρωτοβάθμια φροντίδα. Η επιτροπή περιλαμβάνει τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΣΥ, καθώς και τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων που θα υπαχθούν στο ενιαίο Ταμείο Υγείας. Παράλληλα εισηγητείται τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως αστικού τύπου κέντρα υγείας, νοσηλεία στο σπίτι, κέντρα αποκατάστασης και τη σταδιακή εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού λόγω της σημερινής απουσίας ικανού αριθμού γενικών γιατρών.
Κάθε ασφαλισμένος του Ενιαίου Ταμείου θα μπορεί να επιλέγει το πλησιέστερο κέντρο υγείας ή τον οικογενειακό του γιατρό από συγκεκριμένη λίστα. Ο γιατρός αυτός ή αντίστοιχα το Κέντρο Υγείας θα έχει την ευθύνη παραπομπής του ασθενούς για νοσοκομειακή περίθαλψη και εργαστηριακές εξετάσεις σε συγκεκριμένες μονάδες.
Οι υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συντονίζονται από ειδική διεύθυνση του περιφερειακού ΕΣΥ, ενώ έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες, πρόσωπα ή φορείς για συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Η κεντρική πολιτική υγείας ασκείται από τον υπουργό Υγείας, ενώ προτείνεται η δημιουργία γνωμοδοτικού οργάνου, του Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας, που θα έχει τη δυνατότητα διενεργείας μελετών για τη χάραξη της πολιτικής που θα αντικαταστήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Στο υπουργείο Υγείας δημιουργείται γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ενώ στις περιφέρειες συγκροτούνται περιφερειακά συμβούλια Δημόσιας Υγείας. Η περιφερειακή πολιτική Δημόσιας Υγείας διαρθρώνεται επίσης κατά Νομό και Δήμο σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέλος συγκροτείται το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, στο πλαίσιο του οποίου προτείνεται η δημιουργία Ινστιτούτου Ελέγχου Ποιότητας, Ινστιτούτου Έρευνας, Ινστιτούτου Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Βιοστατικής και Ινστιτούτου Εκπαίδευσης.
|