Ποιος δεν άκουγε από μικρός, πότε θά'ρθει το καλοκαίρι, να σταματήσουν τα σχολειά, να αρχίσουμε τα μπάνια στη θάλασσα, να ζεσταθούμε...
Από τότε καλοκαίρια πέρασαν πολλά άλλοτε με χαρά και ξεγνοιασιά, άλλοτε με προβλήματα. Πέρασε η ηλικία, σταμάτησε η εργασία και ήρθε η πολυπόθητη σύνταξη. Σε πολλούς όμως δεν ήρθε μόνη. Ήρθε με ΛΑΒΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ.
Πολλοί εισήχθησαν στα Νοσοκομεία με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, άλλοι με έμφραγμα, και κάμποσοι απ' αυτούς χειρουργήθηκαν.
Όλοι οι καρδιοπαθείς, ρωτούν τον θεράποντα ιατρό τους, τι πρέπει να προσέχουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες καρδιοπαθών. 4 στις πιο ενδιαφέρουσες. α) Υπερτασικοί, χωρίς στεφανιαία νόσο. (απόφραξη αρτηριών). β) Υπερτασικοί με στεφανιαία νόσο. γ) Εμφραγματίες χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, δ) Εμφραγματίες με καρδιακή ανεπάρκεια. Λοιπόν, το 1/3 των περιπτώσεων, έχουν υποβληθεί σε εγχείριση ή αγγειοπλαστική, (μπαλονάκι).
Όλες οι κατηγορίες απαραίτητα πρέπει να προσέχουν το βάρος τους που σημαίνει προσεκτική και διαιτητική αγωγή. Προσοχή στην πρόσληψη ζωικών λιπών (κρέατα), αβγών, και γαλακτοκομικών προϊόντων, διότι τα προϊόντα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, με συνέπεια να αυξάνεται ο εθχρός (η χοληστερίνη).
Φωνάζουν οι σοφοί της Καρδιολογίας: Χοληστερίνη (μικρότερη) από < 200 mg/dl και το LdL μικρότερο από <130 ή για τους εγχειρισμένους < 100 mg/ dl. Προσοχή στη λήψη άλατος. Όχι περισσότερο από 1,5 γραμμάριο ημερησίως και ιδίως για τους έχοντες υπέρταση, ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Η υψηλή πρόσληψη άλατος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αδρανοποιεί μερικώς ορισμένα αντιπερτασικά φάρμακα (Α-ΜΕΑ) και επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια. Τακτική μέτρηση σακχάρου/αρτηριακή πίεση, και χοληστερόλη, είναι το τρίπτυχο ενός πειθαρχικού -νομοταγή καρδιοπαθούς, που θέλει να ζήσει με ποιότητα. Έχει αποδειχθεί ότι η Μεσογειακή δίαιτα είναι ότι καλύτερο για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ζαρζαβατικά, ψάρια, λίγο κρέας και κρασί, αυξάνουν την ποιότητα ζωής και ηλικία του Έλληνα πολίτη.
Δεν πρέπει να διαφεύγει στους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση και το περπάτημα. Είναι απαραίτητα 4-5 χιλιόμετρα ημερησίως ιδίως τις πρωινές ή απογευματινές ώρες που η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη. Εξασκούνται οι μύες, αυξάνει η κατανάλωση του οξυγόνου, γίνεται καλύτερη περιφερειακή αιμάτωση και όλα είναι καλύτερα. Σκόπιμο είναι το βάδισμα να μην γίνεται με διακοπές ή συζητήσεις. Επίσης τα θαλάσσια μπάνια ωφελούν την φυσική κατάσταση των αρρώστων, και επιδρούν ευνοϊκά στη ψυχή.
Αυτά τα ολίγα και προσοχή. Μην χαλαρώσετε απ' το φθινόπωρο. Καλό καλοκαίρι. Γράφει ο Κώστας Δημητρίου - Καρδιολόγος
|