Από την συνέντευξη των υπουργών παρουσιάζονται όλα ρόδινα, αλλά απορρίπτουν τις προτάσεις των συνδικαλιστών για την τριμερή χρηματοδότηση. (3/9 το κράτος, 2/9 οι εργαζόμενοι, και 4/9 οι εργοδότες). Αντί αυτών, που τις χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς για να καλύψουν τα ελλείμματα στο ΙΚΑ σε ορίζοντα 30ετίας, όπως τόνισαν οι υπουργοί, επιλέξανε διαφορετική προσέγγιση για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Για του πόρους, δεν υπήρξε σαφής απάντηση.
Για τα άλλα Ταμεία δεν αναφέρθηκε καμιά λύση. Πρέπει πρώτα να γίνουν αναλογιστικές μελέτες για να αποφασίσουν.
Στη ΓΣΕΕ όμως παρουσιάστηκαν διαφωνίες. Ενώ η ΠΑΣΚΕ θεωρεί θετικές τις κυβερνητικές προτάσεις, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ανεπαρκές και το νέο ποσόν που προτείνουν, από 430 δισ, σε 470 δισ.δρχ, αποδίδοντας την κυβερνηστική υποχώρηση στις αντιδράσεις της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και στελέχη της ΠΑΣΚΕ, υποστηρίζουν ότι η ΓΣΕΕ, πρέπει να στηρίξει την ομόφωνη απόφαση της για τριμερή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την τριμερή χρηματοδότηση η υποχρέωση του κράτους ανέρχεται στα 850 δισ, μόνο για το ΙΚΑ.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Μανώλης στο επιχείρημα ότι το ποσό των 470 δισ, είναι μεγαλύτερο από τα 3/9 της κρατικής συμμετοχής, απάντησε ότι η κυβέρνηση μιλά για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, και όχι για όλους όπως είναι το αίτημα της ΓΣΕΕ. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το σημείο εκείνο των κυβερνητικών ανακοινώσεων στο οποίο αναφέρεται ότι μέρος των κονδυλίων, για μετά το 2008 θα διατεθούν για την ένταξη στο ΙΚΑ και άλλων Ταμείων. Αυτό σημαίνει πως το ΙΚΑ με το ποσό που θα διατίθεται τότε ως χρηματοδότηση, θα φορτωθεί τα ελλείμματα των ταμείων αυτών.
Ο κ. Καλύβης, (αναπληρωτής πρόεδρος) εξήγησε: "Αν πάρουμε τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού του 2001 και θεωρήσουμε ως τα 2/9 την εισφορά των εργαζομένων, η οποία, για τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ είναι 424 δισ, και 4/9 της εισφορά των εργοδοτών η οποία είναι 835 δισ.δρχ. και προβούμε σε αναγωγή στα 3/9 του κονδυλίου που αφορά τους εργαζόμενους για το ΙΚΑ, τότε μόνο για το ΙΚΑ είναι 636 δισ.δρχ. Σ ' αυτό το κονδύλι πρέπει να προστεθούν αυτά που αφορούν τις υποχρεώσεις του κράτους από την κοστολόγηση της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί το ΙΚΑ και που σήμερα είναι 210 δισ.δρχ. διάφορα άλλα κονδύλια, καθώς και αυτά που αφορούν το ισόποσο από τη μείωση της εισφοράς των εργοδοτών. Μια απλή πρόσθεση αρκεί για να κατανοηθεί ότι αυτά τα κονδύλια μόνο για το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 850 δισ,δρχ, και φυσικά έχουν τεράστια απόκλιση από τα 470 δισ.δρχ. που δίνει η κυβέρνηση, συμψηφίζοντας τα πάντα".
|