Η ψήφιση από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής το 2002 του νέου ασφαλιστικού Νόμου 3029 δημιουργεί νέα δεδομένα στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας μας για τους εργαζόμενους.
Από το 2007 κάθε χρόνο η μείωση 1% του ποσοστού σύνταξης κάθε χρόνο με κατάληξη το 2017 από το 80% του μισθού που παίρνουμε θα φτάσει στο 70% του μισθού μας.
Ο υπολογισμός της σύνταξης από τον τελευταίο μισθό σαν βάση που έχει, θα καταλήξει το 2012 να υπολογίζεται στην τελευταία πενταετία.
Απ' αυτά και μόνο φαίνεται η πρόθεση περιορισμού των συντάξεων και η μείωση από τα σχετικά αξιοπρεπή επίπεδα που είναι σήμερα.
Η ένταξη του ασφαλιστικού μας Ταμείου ΤΑ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το Νόμο είναι δεδομένη με γνωστή την ελλειμματική λειτουργία του με πάνω από 100 δισεκατομμύρια το χρόνο, κάνει πιο απαισιόδοξη την εικόνα του.
Ο Νόμος 3029 προβλέπει χρηματοδότηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το 1% του ΑΕΠ και οι συντάκτες του υποστηρίζουν ότι αυτό δίνει βιωσιμότητα στο Ταμείο 30 χρόνια. Δεν μας είπαν βέβαια ούτε πώς, ούτε αν υπολόγισαν τα ελλείμματα των Ταμείων που θα εντάξουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τι θα γίνει μ' αυτά.
Είναι απαραίτητο τουλάχιστον πρόσθετη χρηματοδότηση για τη δυνατότητα επιβίωσής του. Όμως συνάδελφοι και αυτό είναι το κυριότερο πολύ σύντομα, το λέμε και κρατήστε το αυτό, ασφαλιστικό θα ξαναέχουμε σύντομα μπροστά μας με ακόμη πιο δυσμενείς όρους. Θα χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι και να μην επαναπαυτούμε ούτε στιγμή. Στα δικά μας τώρα σαν ΤΑΠ-ΟΤΕ με δοσμένο το Νόμο που το 2007 μας εντάσσει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τίθεται επί τάπητος το τι μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να κάνει, ώστε αν μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Νόμου ή να αξιοποιήσει όποιες πλευρές του μπορεί προς όφελος των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι μετά την ένταξη οι εργοδοτικές εισφορές από 25% μειώνονται στο 13,33% και εργατικές από 11% στο 6,67%.
Μ' αυτή την προσέγγιση και με δεδομένο ότι σε κάθε φάση ό,τι περισσότερο κερδίσεις για τους εργαζόμενους παίζεις σωστά το ρόλο σου σαν συνδικαλιστής, στο 27ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στηρίζουμε την πρόταση του Συνεδρίου με τα 8 σημεία προς διεκδίκηση και έναρξη των διαδικασιών ένταξης του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών):
1. Την επιπλέον διασφάλιση των ο΄ρων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.
2. Διεκδικούμε χρηματοδότηση του νέου Ταμείου για κάλυψη των επιπλέον αναγκών από την ένταξη του κλάδου σύνταξης.
3. Διαχωρισμός όλης της ακίνητης περιουσίας των δύο κλάδων υγείας και σύνταξης και επιστροφή των χρεών στον κλάδο υγείας (60 δις).
4. Η δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης να έχει τουλάχιστον 4% εργοδοτική εισφορά και 2% εργατική και Καταστατικό με συλλογική κάλυψη.
5. Θεσμική εκπροσώπηση στο νέο Ταμείο.
6. Επαναφορά 1% της εργοδοτικής εισφοράς στον κλάδο εφάπαξ.
7. Ριζική αναδιοργάνωση του κλάδου υγείας με:
Α) Αναπροσαρμογή αμοιβών Β) Μηχανοργάνωση και οργανωτική αναδιάρθρωση Γ) Εξοικονόμηση πόρων
8. Για τους συνταξιούχους ενσωμάτωση ΑΤΑ στις βασικές συντάξεις. Έχοντας πάντα στη σκέψη μας ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα θα ξανάρθει και θα χρειαστεί να δώσουμε μάχες για όλα τα αρνητικά που μας επιφυλάσσουν, μόνο η ετοιμότητα των εργαζομένων και οι αγώνες μας μπορούν να το αντιμετωπίσουν.
Γιώργος Μανωλόπουλος Μέλος Δ/Σ ΠΕΤ-ΟΤΕ και εκτελεστικής
|