Με πρωτοβουλία του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στις 18-20/04-2002 έγινε στη Χαλκίδα το δεύτερο Προσυνέδριο Ενέργειας και στις 12-15/06-2002 το Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας 2002 στην Αθήνα.
Το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 590 σύνεδροι με κύριο χαρακτηριστικό την καθολική συμμετοχή των συνέδρων καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν και δύο εκλεκτοί συνάδελφοί μας, Μηχανολόγοι - Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί οι κ.κ. Δ. Καπετάνιος και Α. Χριστοδούλου.
Επικοινωνήσαμε με τον συνάδελφο Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο κ. Α. Χριστοδούλου, Πρόεδρο του Π.Τ. Λαμίας του Π.Σ.Μ.Η.Μ., ο οποίος σε σχετικές ερωτήσεις για τα συμπεράσματα του συνεδρίου επισήμανε τα εξής.
Η ενέργεια έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του πολιτισμού του ανθρώπου. Η ανάπτυξη των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την παραγωγή και τη διαχείριση της ενέργειας.
Η παράδοση του θεϊκού μυστικού της φωτιάς από τον Προμηθέα στον άνθρωπο, του έδωσε τη δυνατότητα να επιβληθεί στο φυσικό περιβάλλον.
Η ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής ενέργειας επιτρέπουν στον άνθρωπο να προστατεύεται από την «μανία» των στοιχείων της φύσης, αλλά και να παλεύει καθημερινά να επικρατήσει στον ατέρμονα ανταγωνισμό μεταξύ ατόμων και κοινωνιών.
Η ευημερία και η ασφάλεια του ανθρώπου εξαρτάται από το είδος και τον τρόπο διάθεσης των ενεργειακών πόρων. Η ανεξέλεγκτη όμως αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης και χρήσης της ενέργειας (π.χ. ηλεκτρικής) του ατόμου και οι μεγάλες διαφορές, ως προς τη διάθεση της ενέργειας μεταξύ κοινωνιών, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους αλαζονείας ή αυτοκαταστροφής.
Ιστορικά η ενέργεια διήνυσε τη διαδρομή, από την ενέργεια των μυϊκών δυνάμεων του ανθρώπου και των ζώων, στην αιολική κίνηση (κίνηση ανεμόμυλων), στην υδραυλική (κίνηση υδρόμυλων) στην ενέργεια από την καύση των ξύλων (σημερινή βιομάζα), από την καύση των στερεών, των υγρών και αερίων καυσίμων, στην ηλιακή και στην πυρηνική ενέργεια.
Η διαφαινόμενη προοπτική εξάντλησης των υγρών καυσίμων (περίπου σε 50 χρόνια) και των στερεών καυσίμων (περίπου σε 250 χρόνια), δημιουργεί την ανάγκη της στροφής προς την εκμετάλλευση της ενέργειας του φυσικού αερίου, της υδραυλικής και της ηλιακής ενέργειας περιορίζοντας την πυρηνική ενέργεια και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον.
Η ορθή χρήση της γνώσης και της τεχνογνωσίας, είναι σήμερα σε θέση να ικανοποιήσει το φάσμα κοινωνικών και οικονομικών αναγκών, συμβάλλοντας με σεβασμό στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη συμφιλίωση αντικρουόμενων τάσεων για ευημερία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κύριο στόχο την καθιέρωση ενός μοντέλου ανάπτυξης, που να προσφέρει καλή ποιότητα ζωής, χωρίς να παραβλέπει την βιωσιμότητα του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Υπό το πρίσμα αυτό της αειφόρου ανάπτυξης, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και η οικονομία της κάθε μορφής ενέργειας, ιδιαίτερα της ηλεκτρικής, στην οποία έχει άμεση πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Δημήτρης Δανιήλ
|