(ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΤ-ΟΤΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΩΛΗΣ) ...Στο κεντρικό Δ.Σ. πιστεύουμε ότι η εκπροσώπηση της Εύβοιας θα δυναμώσει στα κεντρικά όργανα, το αξίζετε, το αξίζει η Εύβοια.
Όταν είπες ότι υπάρχει διαφορετικό σκεπτικό ανάμεσα στο Δ.Σ. της ΠΕΤ-ΟΤΕ και στους προϊσταμένους, μα δε γίνεται, εμείς είμαστε εργαζόμενοι και εκείνοι εργοδότες. Νομίζω ότι δεν εννοούσες ακριβώς αυτό, εννοούσες ότι το συνδικάτο πρέπει να είναι παρεμβατικό μέσα στη Διοίκηση γιατί και βέβαια εμείς σαν εργαζόμενοι έχουμε διαφορετικές θέσεις και απόψεις από τους εργοδότες, εκείνοι κοιτάζουνε να εντατικοποιήσουνε την δουλειά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και εμείς κοιτάζουμε να προστατέψουμε τους εργαζόμενους διατηρώντας μία αξιοπρέπεια στην εργασία μας όπως την είχαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από θεσμούς που είχαμε κατακτήσει όπως είναι ο Γ.Κ.Π., όπως είναι οι νόρμες που αγωνιζόμαστε να επαναφέρουμε, όπως είναι τα διπρόσωπα συνεργεία για λόγους ασφάλειας τα οποία αγωνιζόμαστε να επαναφέρουμε και να αποκαταστήσουμε, ταυτόχρονα όμως υπηρετώντας και την ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ προς όφελος του καταναλωτικού κοινού. Και θα ήθελα να βάλω, κλείνοντας αυτή την μικρή παρένθεση γιατί είπα ότι πρέπει να είμαι σύντομος και περιεκτικός, να θυμίσω μία διακριτή διαφορά σε ότι αφορά το ζήτημα του αν τελικά μπορεί μια επιχείρηση που ελέγχεται από το Δημόσιο να είναι ανταγωνιστική και να είναι και κερδοφόρα και πραγματικά να ικανοποιούμαι και τον κόσμο έξω και την κοινωνία.
Νομίζω ότι το παράδειγμα της COSMOTE είναι χαρακτηριστικό!, είναι χαρακτηριστικό! εταιρεία η οποία ελέγχεται τελικά από το Δημόσιο γιατί μπορεί να είναι το ένα τρίτο, σύμφωνα με τον Νόμο, να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά δεν είναι τόσο το ιδιοκτησιακό που μετράει γιατί το ποσοστό σήμερα που ελέγχεται από το δημόσιο στον ΟΤΕ είναι πάνω από 60% ίσως και 70%, αφού πολλά ταμεία μιλάω και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, διότι είμαι εκπρόσωπος της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην Διοίκηση του ταμείου μας, έχει και το ΤΑΠ-ΟΤΕ εκατομμύρια μετοχών του ΟΤΕ. Δεν είναι δηλαδή η Αγροτική, άλλες κρατικές Τράπεζες, δεν είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς που κάνει τον ΟΤΕ ξεχωριστό. Καμία άλλη επιχείρηση, ούτε καν η ΔΕΗ, προσπαθεί να μας φτάσει, δεν έχει σταθεί ανταγωνιστικά όπως σταθεί ο ΟΤΕ.
Πράγματι, το μαγαζί, δεν πάει καλά όπως ειπώθηκε, θα έλεγα, δεν πάει όσο θα θέλαμε καλά, γιατί πάει καλά το μαγαζί, από αυτό το μαγαζί συντηρούμε όλοι τις οικογένειές μας και το κλείσιμο των ισολογισμών ήτανε θετικό.
Ο ΟΤΕ έχει δυμιτικούς πελάτες 60.000.000 ανθρώπους. Είναι η μόνη Ελληνική επιχείρηση, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, και η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, που μπορεί και τραβάει πραγματικά το ''κάρο'' της Εθνικής Οικονομίας, που είναι βραχίονας σταθεροποίησης. Αν δεν είχανε γίνει με Εθνική Οικονομική Πολιτική οι επενδύσεις στα Βαλκάνια, μπορεί να είχαμε πόλεμο στα βόρεια σύνορα, πως αλλιώς σταθεροποιείται μια κατάσταση παρά μόνο με την οικονομική ενίσχυση. Είναι βέβαιο ότι κάποτε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα όπως επίσης είναι βέβαιο ότι με την παρέμβαση των εργαζομένων και του συνδικάτου κάτω από το νέο σκεπτικό που ειπώθηκε εδώ, της άμεσης παρέμβασης του συνδικάτου όχι για να διοικήσουμε τον ΟΤΕ, ρόλος δικός μας και δικός μου που ηγούμαι το σωματείο μας δεν είναι να διοικήσω τον ΟΤΕ, είναι να ελέγξουμε την διοίκηση, όχι να την υποκαταστήσουμε, να την ελέγξουμε για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση και για τους εργαζόμενους.
Αυτός είναι ο ρόλος ο συνδικαλιστικός. Αλλοι είναι εκείνοι που πληρώνονται για να διοικούν την επιχείρηση, δεν θέλουμε εμείς να μπούμε σε αυτά. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τους μισθούς μας, τα μεροκάματά μας, τις εργασιακές μας σχέσεις, να μην υπάρχει εντατικοποίηση που είπε και ο συνάδελφος και που είναι πάρα πολύ έντονη μέσα σε ένα άγχος κάλυψης κάποιων στόχων που δεν συζητήθηκαν με τα συνδικάτα και βέβαια και το ασφαλιστικό μας που θα κάνω μια πολύ μικρή αναφορά γιατί αξίζει τον κόπο να γνωρίζουμε όλοι ότι ο νόμος 30.29 δεν προήλθε συνάδελφοι από την αυτόβουλη, να λοιπόν οι κομματικές ταυτότητες, ποιοι μπήκανε μπροστά και πως ανατράπηκαν τα μέτρα Γιαννίτση.
Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας όταν καταλαβαίνουμε όλοι ανεξάρτητα από πού πιστεύει ο καθένας και τι ψηφίζει κομματικά όταν καταλαβαίνουμε ότι θίγονται τα συμφέροντά μας.
Τα μέτρα Γιαννίτση ανετράπησαν με κυρίαρχες τις δυνάμεις εκείνες που κομματικά εντάσσονται στην κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι; Ποιος το αμφισβητεί αυτό;
Και βγήκε ένας νόμος, ο 30.29 ο οποίος μπορεί να έχει προβλήματα, γιατί ένας νόμος για το ασφαλιστικό και σας μιλάω και με τις ειδικές γνώσεις που έχω στο ασφαλιστικό ζήτημα που έχω εδώ και 2,5 χρόνια περίπου, ένας νόμος για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι ένας σταθερός και αμετακίνητος νόμος, όμως είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο που συνάδελφοι συνδικαλιστές από τις Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να τον μιμηθούν.
Διότι επί της ουσίας η δε θίγονται οι συνάδελφοι οι παλαιότεροι, αυτή ήτανε η αγωνία, να μην θιγούν οι παλαιότεροι συνάδελφοι, οι παλιοί συνάδελφοι, προ του '82, και δεν θίγονται, και να θιγούν το δυνατόν ελάχιστο οι νεότεροι συνάδελφοι, ανάμεσα στο '82 και στο '93, διότι οι μέγιστη απώλεια που μπορεί να υποστεί συνάδελφος μέχρι το 2017, μέχρι το 2007 δεν υπάρχει καμία μεταβολή, μέχρι το 20017 χάνουμε το 1%, όσοι συνάδελφοι θα βγούμε μετά το 2017 και για όλους τους συναδέλφους που είχανε μπει μετά το '93, οι ρυθμίσεις είναι θετικότερες.
Το πιο ουσιώδες όμως, του 30.29 είναι χρηματοδότηση. Στο άρθρο 4, στη παράγραφο α' και β', ρητά αναφέρεται ότι το σύστημα θα τροφοδοτείται από μεγάλα κρατικά ομόλογα, όπου υπάρχει έλλειμμα από το 1% του ΟΕΠ. Το οποίο ήτανε για φέτος 600.000.000 περίπου.
Συνάδελφοι, η κοινωνία προχωρεί και εξελίσσεται για να επιβιώσει ένα ταμείο πρέπει να δουλεύουν 4 και να παίρνει σύνταξη 1. αυτή τη στιγμή η αναλογία είναι 1 προς 1 και τείνει να γίνει, να είναι περισσότεροι οι συνταξιούχοι από τους εργαζόμενους, καταλαβαίνετε ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει, το Ελληνικό κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση θα εγγυάται την δημόσια καθολική ασφάλιση όλων των εργαζομένων, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κανένας απλήρωτος.
Το ΤΑΠ-ΟΤΕ, δεν είναι η απόφαση που έχει παρθεί, από το συνέδριο που έγινε τον Σεπτέμβριο, εμείς αναλάβαμε, η νέα διοίκηση, μετά την αναδιάρθρωση, ανέλαβε από τον Ιούλιο. Αντιμετωπίσαμε πολλά και μεγάλα ζητήματα, ένα κορυφαίο θέμα ήτανε η εξέλιξη του ασφαλιστικού.
Ο 30.29 δίνει κάποιες δυνατότητες και υπάρχει μια μεγάλη κατάκτηση το επαγγελματικό ταμείο. Το επαγγελματικό ταμείο είναι ένας κουμπαράς, για τους παλιότερους μοιάζει με το επικουρικό, είναι σαν το επικουρικό, όπου η μέγιστη απώλεια του 3,3 που μπορεί κάποιος συνάδελφος να πάθει, έρχεται πολλαπλασιαστικά να λειτουργήσει αφού από την μείωση των εισφορών, 4% θα βάλει ο εργοδότης σε έναν κουμπαρά για εμάς και 2% εμείς, εάν εμείς το θέλουμε, νομίζω ότι καταλαβαίνετε πόσο καλό πράγμα είναι να υπάρχει ένας λογαριασμός που ο εργοδότης θα σου βάλει τα διπλάσια από όσα βάζεις εσύ, από τις εισφορές που θα μειωθούν για να... Συνεχίζω λοιπόν για το θέμα του ασφαλιστικού, για το επαγγελματικό ταμείο.
Την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί το καταστατικό, το επαγγελματικό ταμείο συνάδελφοι δίνει περίπου, η παροχή του θα είναι περίπου, ένας μέσος τακτικός μισθός.
Ο μέσος τακτικός μισθός είναι περίπου στα 1.900,00 ευρώ σήμερα. Αυτά σας τα λέω για να έχετε μια εικόνα μεγέθους. Όσοι συνάδελφοι θα φύγουν σε λίγα χρόνια με σύνταξη θα πάρουνε ένα ποσό εφάπαξ, 2, 3, 5 εκατομμύρια? Όσα συγκεντρωθούν. Όσοι κάτσουμε λίγα περισσότερα χρόνια, βλέπω ευτυχώς και αρκετούς νέους, να καλωσορίσω τους νέους συναδέλφους ανάμεσά μας, είναι, χρειάζεται το μπόλιασμα με νέους συναδέλφους, αφού οι πιο νέοι έχουμε, εμείς θεωρούμαστε νέοι, και έχουμε 22-23 χρόνια υπηρεσίας, καταλαβαίνετε ότι η δουλειά μας είναι και βαριά και δύσκολη και χρειάζεται ο νέος κόσμος, θα σας αναπτύξω λίγο μετά για πολιτική ανθρώπινου δυναμικού.
Έτσι λοιπόν υπάρχει η εκτίμηση ότι το επαγγελματικό ταμείο θα δίνει μία σύνταξη ανάλογη του επικουρικού.
Έρχεται δηλαδή ένας θεσμός ο οποίος θα λειτουργήσει μετά την ένταξη και την μεταγωγή του κλάδου σύνταξης από το ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ενιαίο ταμείο μισθωτών και τη μείωση των εισφορών θα λειτουργήσει αμέσως μετά.
Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση γιατί, είναι χαρακτηριστικό προηγμένης κοινωνίας να έχει όχι 200, όχι 100, όχι 50, όχι 10, όχι 5, 1 ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι κατακτημένος στις προηγμένες χώρες, θα υπάρχει ένα ταμείο για τους μισθωτούς που θα ενταχθούν μέσα όλοι οι μισθωτοί, ακόμα και αυτοί που εξαιρούνται τώρα, θα πάνε εκεί, γιατί κανένα ταμείο δεν μπορεί να αντέξει, εφόσον είναι ελλειμματικό, τα περισσότερα είναι ελλειμματικά, το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει 120.000.000.000 το χρόνο.
Και όλη αυτή η προσπάθεια, τα χρόνια τούτα, να καλύψουμε το θέμα των συντάξεων, έχει τα τελευταία 10 χρόνια, έχει το συνδικαλιστικό κίνημα χαλαρώσει την πίεσή του στον κλάδο υγείας.
Τον κλάδο υγείας τον εξελίσσουμε, θα δείτε ένα ταμείο σε ότι αφορά τον κλάδο υγείας, που πραγματικά σε λίγους μήνες θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, διότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και θα ήθελα να πω και κάτι ακόμη, πράγματι και εμείς αμφιβάλουμε πολλές φορές αν κατά την μετάβαση του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ, στο ενιαίο ταμείο μισθωτών, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα τηρηθούν τα συμφωνημένα, η αγωνία μας δεν είναι πια να μην γίνει ο νόμος, αλλά να τηρηθεί ο νόμος και να εφαρμοστεί, γιατί και την χρηματοδότηση την διασφαλίζει και η χρηματοδότηση του συστήματος διασφαλίζεται όπως σας περιέγραψα, αλλά και σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 6, δεν υπάρχει καμία μεταβολή για τους μεταβαίνοντες κλάδους στο ενιαίο ταμείο μισθωτών από το ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε ότι αφορά τις παροχές των συντάξεών μας.
Δεν θα αναπτύξω άλλο το ασφαλιστικό θα πω μόνο τούτο ότι στο συνέδριο της Ομοσπονδίας βάλαμε 10 σημεία τα οποία αν δεν τηρηθούν οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές και δύσκολες, διότι θα υπάρξει διαχωρισμός της περιουσίας του Ταμείου μας από τον κλάδο σύνταξης στον κλάδο υγείας και είναι πολύ κρίσιμο πράγμα να μπορέσουμε να δώσουμε αυτά που δικαιούται ο κλάδος υγείας για να μπορέσουμε να τον μεταμορφώσουμε και να μην είναι αυτό το 2.200, 2.800 το κρατικό πακέτο, το πακέτο δημόσιων παροχών που όπως γνωρίζετε δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.
Η προηγούμενη σύμβαση έδωσε σημαντική αύξηση 6,74 και το είδαμε στα χαρτάκια, έδωσε όμως και θεσμικές αλλαγές ήτανε το 10% προσλήψεις συναδέλφων, ήταν το 90% της αγροτικής, ήτανε όσοι έχουνε εργατικό ατύχημα, για μια 5ετία προσλαμβάνονται μέλη 1ου βαθμού συγγένειας και μία σειρά άλλων θεσμικών αλλαγών.
Θα πω και για την συλλογική σύμβαση εργασίας την καινούργια. Έχουνε γίνει 3 συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας. Η ΠΕΤ-ΟΤΕ είναι το μεγαλύτερο Ελληνικό συνδικάτο και το οποίο το πιο ισχυρό, δεν είναι όμως η Ομοσπονδία.
Την σύμβαση την διαπραγματεύεται η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα και εκπρόσωποι άλλων δύο μεγάλων παρατάξεων δια παραταξιακά βλέπουνε τον διευθύνοντα και κάνουνε την προσπάθεια, την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να κλείσουμε την σύμβαση πριν τις εκλογές.
Υπάρχει αυτή η νοοτροπία, υπάρχει αυτή η βούληση να θεωρούμε ότι τώρα που είναι προεκλογική περίοδος ότι θα αποσπάσουμε κάτι περισσότερο, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί δέσμευση, πολύ σωστά ο συνάδελφος από την Κύμη είπε ότι μπορούμε να φέρουμε μια σύμβαση με 3% αύξηση. Θα την θέλατε πριν τις εκλογές? Δεν νομίζω ότι κανένας να την ήθελε.
Ο στόχος είναι 8%, είναι από τον κεντρικό στόχο που έχει βάλει η ΓΣΣΕ. Είναι ένας υψηλός στόχος. 8% είναι μία πάρα πολύ καλή σύμβαση και μακάρι αν μπορούσαμε να πετύχουμε τέτοιες υψηλές αυξήσεις να κάναμε και διετούς διάρκειας γιατί εδώ να εξηγήσω και το εξής, οι χαμηλοί πληθωρισμοί επιτάσσουν μακρόχρονες συμβάσεις, οι υψηλοί πληθωρισμοί, όταν έχουμε πληθωρισμό 20 και 30 τοις εκατό έπρεπε να προσπαθούμε να υπογράφουμε συμβάσεις κάθε εξάμηνο, βάλαμε χαμηλούς πληθωρισμούς όσο πιο μακρόχρονη είναι η σύμβαση, μακάρι να μπορούσαμε και για περισσότερο διάστημα να υπογράψουμε, αν πετύχουμε καλούς ρυθμούς αύξησης.
Ένα άλλο καίριο σημείο από το διοικητικό πλαίσιο και απαίτηση όλου του τεχνικού κόσμου είναι η αναβάθμιση του επιδόματος τεχνικής εξειδίκευσης η οποία κινητή εδώ και 15-16 περίπου χρόνια, από σύστασης, δεν έχει το τεχνικό επίδομα, το επίδομα τεχνικής εξειδίκευσης δεν έχει αναπροσαρμοστεί.
Υπάρχει ένα ζήτημα γιατί βάζουνε και οι εμπορικοί, και ζητούνε και εκείνοι εμπορικό επίδομα, και αυτό ανεβάζει πάρα πολύ το κόστος, όμως νομίζω ότι μπορούν να υπηρετηθούν και οι δύο στόχοι αρκεί να αποσπάσουμε μεγαλύτερο ποσό από την διοίκηση.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θέλω να καταθέσω είναι ότι το καλοκαίρι θα ανοίξουμε το μισθολόγιο, θα ανοίξουμε το μισθολόγιο γιατί πρέπει Μ.Ε. κατηγορία, η κατηγορία που αφορά τους περισσότερους από εμάς, μιας και η ΠΕΤ-ΟΤΕ έχει και ανωτερήτες, έχει και ανώτατου επιπέδου, δεν διαχωρίζουμε εμείς σύμφωνα με την στάθμη εκπαίδευσης, αυτά είναι του παλιού καιρού και θα δείτε ότι σταδιακά θα υπάρξει το ένα σωματείο όλων των τεχνικών, αυτό βέβαια θα πρέπει να σπάσουν αγκυλώσεις, θα πρέπει να σπάσουν μηχανιστικές διαδικασίες, να ανοίξουμε όπως ειπώθηκε πολύ σωστά, όλοι τα μάτια μας και το μυαλό μας να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νέων εποχών που έρχονται για να δικαιώσουμε την Μ.Ε. κατηγορία και να την πάμε στο κλιμάκιο των δομικών.
Η απόσταση έχει ήδη μικρύνει αλλά θεωρούμαι ότι το απαιτεί η εκλογική βάση της ΠΕΤ-ΟΤΕ και είναι δίκαιο για όλους τους συναδέλφους. Αυτό θα γίνει μετά το τέλος του καλοκαιριού του φετινού προς τον Σεπτέμβριο με χρήματα τα οποία προέρχονται από τις εισφορές που είχαμε δεσμεύσει την εταιρεία να καταβάλει, πουθενά αλλού δεν έχει συμβεί αυτό, όλα αυτά τα χρόνια και καλώς το είχαμε κάνει προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ, αφού τώρα με την μετάβαση, δηλαδή όποιος έφευγε νωρίτερα με σύνταξη, κατέβαλε ο ΟΤΕ τις εισφορές προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ για τα χρόνια που έφευγε νωρίτερα, έτσι λοιπόν αυτά τα χρήματα, μέρος αυτών των χρημάτων και παίζει και φέτος, θα οδεύσουνε μαζί και με άλλα λεφτά, γιατί μισθολόγιο δεν φτιάχνεται χωρίς χρήματα, να υπάρξουνε οι δίκες, διορθώσεις, προς όλο το παραγωγικό κόσμο του ΟΤΕ, και ιδιαίτερα του τεχνικού.
Πολιτική ανθρώπινου δυναμικού. Ένα από τα πρώτα προβλήματα τα πολύ μεγάλα που αντιμετωπίσαμε ήτανε το θέμα των εκτάκτων.
Συνάδελφοι κοιτάξτε, το ζήτημα των εκτάκτων, των συμβασιούχων, γενικά μιας μορφής εργασίας, η οποία βλέπετε ότι εξελίσσεται, υπάρχουν συμβάσεις και μιας μέρας ακόμα, υπάρχουνε στην Αμερική μου έλεγε ένας φίλος ότι στην Coca-Cola άμα είναι ζεστή η μέρα όπως σήμερα και πίνουνε πολύ Coca-Cola οι Αμερικάνοι, περιμένεις μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ στο τηλέφωνο του σπιτιού σου και αν χρειαστεί σου τηλεφωνάνε, άμα περάσει 8.30 - 9.00 η ώρα δεν πηγαίνεις για δουλειά, έτσι?, φανταστείτε πόσο πολύ το κεφάλαιο πιέζει και συμπιέζει διαρκώς το κόσμο της εργασίας και πόσο η ανταγωνιστικότητα, η άναρχη ανταγωνιστικότητα και γιατί πρέπει να υπάρχει η κρατική παρέμβαση για να τηρούνται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού συμπιέζει τον κόσμο της εργασίας, αυτό που προσπαθούνε να κάνουνε και εδώ στον ΟΤΕ με την εντατικοποίηση της δουλειάς.
Δεν μπορούνε όμως γιατί υπάρχει ο Γ.Κ.Π. ο οποίος είναι περασμένος μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας και μας προστατεύει και γιατί υπάρχουνε και οι νόρμες οι οποίες έχουνε καταστρατηγηθεί και θα ήθελα να πω εδώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα η ατομική συμφωνία, μην κάνετε ατομικές συμφωνίες, μπορεί να πάρεις 1 ώρα υπερωρία ή 1 εξαιρέσιμο για μια φορά όμως η ζημιά που γίνεται στο σύνολο είναι τεράστια.
Τα ίδια λέω και σε συναδέλφους συνταξιούχους που εργάζονται στον ανταγωνισμό, διότι όπως ξέρετε οι πρώτοι που δούλεψαν στην INTRACOM και στις ανταγωνίστηκες εταιρείες σήμερα, ήτανε συνταξιούχοι από τον ΟΤΕ.
Το ΤΑΠ-ΟΤΕ και ο ασφαλιστικός νόμος απαγορεύουν την καταβολή της σύνταξης και όταν σημειώνονται τέτοια κρούσματα και έρχονται συνάδελφοι παραπονούμενοι τους λέμε ότι λυπούμαστε πολύ αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε σαν συνδικάτο να παίρνεις 2.000,00 ευρώ καθαρά σύνταξη σήμερα και να δουλεύεις και για τον ανταγωνισμό, δεν στέκει. Είχαμε πειθαρχικό στην Σκιάθο, που συνάδελφος είχε πάει εκτός έδρας για λογαριασμό του ΟΤΕ και δούλευε για τον εργολάβο. Λυπούμαστε αλλά σε αυτές τις εκτροπές το συνδικάτο δεν μπορεί να συνηγορεί απέναντι σε τέτοιους συναδέλφους.
Επανέρχομαι στο θέμα των συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, τεράστιο! 250.000 είναι σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορες επιχειρήσεις, το ζήτημα αυτό για τον ΟΤΕ είχε ταπεινωθεί μέχρι πριν το '86, '87, αρχές στης δεκαετίας του '90 άρχισε πάλι να φουντώνει, υπάρχουνε έκτακτοι που δουλεύουνε 10 χρόνια στον ΟΤΕ, 12, 19, 15, 7, 6, σε καμία επιχείρηση, σε κανένα μαγαζί πουθενά στον κόσμο δεν έχεις τον ίδιο άνθρωπο, στην ίδια θέση και να μην του διασφαλίζεις, να μην μπορεί να παντρευτεί, να μην μπορεί να ξημερώσει ένα αύριο για αυτόν, πολλών μάλλον όταν πολλούς από αυτούς τους χρειαζόμαστε γιατί χωρίς αυτούς τους συναδέλφους δεν γίνεται και η δουλειά, ιδιαίτερα στις καλωδιακές βλάβες της Αθήνας, αλλά και στα τεχνικά τμήματα όλης της χώρας.
Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι η ΠΕΤ-ΟΤΕ, μοιραία δεν μπορεί λύσεις σε τέτοια ζητήματα να προέλθουν, από ποια σωματεία? Ζείτε μέσα σε ένα χώρο σε ένα περίγυρο, η Εύβοια είναι ένας κατά εξοχήν τόπος που έχει και τοπικές βιομηχανίες, βλέπετε την κρίση στην αγορά, ποιος θα κάνει συνδικαλισμό? Συνδικαλισμό στην INTRACOM κάνει ο Δ/ντης Δημοσίων Σχέσεων, δεν υπάρχουν σωματεία, τα κορίτσια στα SUPER MARKET με 120.000 το μήνα που δουλεύουνε από το πρωί ως το βράδυ, ποιος θα κάνει συνδικαλισμό?
Η ΠΕΤ-ΟΤΕ πήρε ένα ζήτημα το έβαλε στην καρδιά του μεγαλύτερου σωματείου, στην καρδιά της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας και οδεύει σε επίλυση. 8 μήνες, 16, 22 σύμβαση αόριστης διάρκειας, δεν ξέρουμε, εμείς δεν θέλουμε να απολυθεί κανένας από αυτούς τους συναδέλφους εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θέλουμε να τακτοποιηθούν, να αποτελέσουνε δεξαμενή εφόσον έχουν τα προσόντα και είναι καλοί στο αντικείμενό τους, να τους πάρει ο ΟΤΕ και να κλείσει αυτό το θέμα και να περιγράψει επιτέλους ο ΟΤΕ ποιες είναι οι ανάγκες και ποιες είναι οι πάγιες και διαρκείς ώστε να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα όπως δεν το έχουνε στον ΟΣΕ, στον ΕΛΤΑ ή σε άλλες μεγάλες κρατικές ελεγχόμενες εταιρείες από το Δημόσιο.
Είναι σε αυτή την κατεύθυνση και πράγματι κανένας δεν θα φύγει και έτσι θα συνεχίσει το πράγμα και από ότι μας διαβεβαίωσαν από την Ομοσπονδία και αυτό το ζήτημα κλείνει και έτσι θα λήξει ομαλά και σιγά σιγά θα λυθεί.
Δυο λόγια τώρα και για την περιουσία του Σωματείου. Κοιτάξτε, η ΠΕΤ-ΟΤΕ συνάδελφοι, έχετε μια εικόνα εσείς εδώ από την περιοχή της Εύβοιας.
Η ΠΕΤ-ΟΤΕ σήμερα αριθμεί, όπως είπα και πριν 9.000 μέλη, πριν από αρκετά χρόνια, εγώ ήμουνα καινούργιος τότε στον ΟΤΕ,, θυμάμαι αγοράσαμε τότε ένα ακίνητο, το '85, το πήραμε 57.000.000; 60.000.000;, το ακίνητο αυτό αποτιμήθηκε πρόπερσι 1,3 δις.
Το δώσαμε αντιπαροχή και έχουμε ένα κατάστημα 1.400 - 1.500 τετραγωνικά στη Λεωφόρο Κηφισίας, τα μισά είναι ισόγειο τα άλλα είναι βοηθητικοί χώροι, ημιυπόγειο.
Αυτό το κατάστημα πολεμάμε και έχουμε σε καλό δρόμο να το νοικιάσει ο ΟΤΕ, θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κατάστημα στην Ελλάδα, θα ανήκει στον ΟΤΕ, θα είναι η ναυαρχίδα της Εμπορικής πολιτικής του ΟΤΕ. Θα είναι λίγο πιο πάνω από το Μέγαρο του ΟΤΕ.
Με τα ενοίκια που θα παίρνουμε θα βοηθάμε συναδέλφους γιατί στο σπίτι της ΠΕΤ-ΟΤΕ κοιμόντουσαν 2.000-2.500 συνάδελφοι το χρόνο, για διάφορα προβλήματά τους. Να ενισχύσουμε συνδικαλιστικά σεμινάρια, να ενισχύσουμε την μόρφωση, να μπορέσουμε να κάνουμε παρέμβαση εμείς και να παρασύρουμε την διοίκηση διότι ετοιμάζουμε και την τσάντα του τεχνίτη, του τεχνικού στην ΠΕΤ-ΟΤΕ, θα αγοράσουμε εργαλεία, με δικά μας χρήματα για να δείξουμε πως πρέπει να είναι ένας τεχνικός του ΟΤΕ, διότι δεν έχουμε μας λένε αναγνωρισιμότητα έξω όταν κάνουμε βλάβες. Πώς να έχουμε αναγνωρισιμότητα με στολές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, ποιος φοράει σήμερα αυτές τις φόρμες που φοράνε στα γκαράζ, ο τεχνικός που θα κάνει επαφή με τον πελάτη θα πρέπει να είναι και καλά ντυμένος και τα εργαλεία του να φυσάνε και να μην αισθάνεται μειονεκτικά. Ο μόνος τρόπος αναγνώρισης είναι τα αυτοκίνητα. 400 καινούργια αυτοκίνητα θα αγοράσει τώρα η επιχείρηση, και δείτε από 150.000.000 θα πάνε για τις στολές και φτάσαμε στα 700. Χαμένα λεφτά, δεν έχει νόημα.
Η επιχείρηση, έχει χρήματα να δώσει, πρέπει όμως να τα περιφρουρήσουμε όλοι για να δούμε πως θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τον τεχνικό του ΟΤΕ, την τεχνική υποστήριξη.
Και θα πω και κάτι ακόμα και θα σταματήσω εδώ γιατί νομίζω ότι μπορεί να έχετε και κάποια ερώτηση, να μιλήσει και ο συνάδελφος ο Αλέξανδρος ο Μαργιώλης, θα πω και κάτι ακόμη.
Ήμουν στην Αλεξανδρούπολη ο μόνος και ο λόγος της κακοκαιρίας που συμμετείχα στο Εμπορικό συνέδριο. Εκεί λοιπόν με τον Μαλαμπάνη, με τον Γενικό Δ/ντη Τεχνικών θεμάτων αποφασίστηκε ότι πρέπει να μαζέψουμε και τον τεχνικό κόσμο διότι τα τελευταία χρόνια όσο εμείς τρέχαμε και εντατικοποιούσαμε την δουλειά μας για να βγάλουμε περισσότερες βλάβες, για να παρακολουθήσουμε την τεχνολογία, όχι δεν το λέω από άποψη συντεχνιακής αντίληψης, το λέω γιατί είναι μία πραγματικότητα, κάποιοι έλεγαν ότι ο ΟΤΕ είναι περισσότερο εμπορικός, μπορούμε να σταθούμε σήμερα συνάδελφοι, να πουλήσουμε ένα τηλεπικοινωνιακό προϊόν χωρίς να το υποστηρίζουμε τεχνικά; Το πιστεύει κανένας αυτό? Μπορεί να πουλήσει καλύτερα ένα προϊόν κάποιος ο οποίος δεν έχει τεχνικές γνώσεις; Δεν έχει ο τεχνικός κόσμος περισσότερη γνώση πάνω στ' αντικείμενα; Αυτό είναι νομίζω πασιφανές σε όλους, αποφασίστηκε λοιπόν και θα γίνει, θα γίνουνε προσυνεδριακές εργασίες γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε Συνέδρια "φιέστας", εμείς θέλουμε να κάνουμε Συνέδρια τεχνικής υποστήριξης που θα μετέχουνε τα μέλη της ΠΕΤ-ΟΤΕ, εκ περιτροπής να έρθουνε 10 άνθρωποι από την Χαλκίδα, όπου το αποφασίσουμε, να μαζευτούμε πρώτα στη Λαμία και μετά να μαζευτούμε 1000, 1.200, 1.300 άτομα να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες να ομογενοποιήσουμε την ποιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, να αναδείξουμε τον τεχνικό κόσμο διότι χωρίς τους τεχνικούς ο ΟΤΕ δεν επιβιώνει.
Το αποτέλεσμα του συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης του Εμπορικού Συνεδρίου, με τις παρεμβάσεις που έγιναν εκεί και από εμένα, ανέδειξε στα βασικά του συμπεράσματα ότι πρέπει μέσα στο εμπορικό κομμάτι να είναι πολύ περισσότεροι οι τεχνικοί, ότι βοηθούν πολύ περισσότερο οι τεχνικοί, δεν θέλουμε να παραμερίσουμε τους άλλους κλάδους θέλουμε την θέση που μας ανήκει και μας αξίζει και αποφασίστηκε ότι το 95%, αναδείχτηκε ότι το 95% των εσόδων του ΟΤΕ προέρχεται από την σταθερή τηλεφωνία, μάλιστα σταματούν να κατευθύνονται προς την κινητή τηλεφωνία και προς τα άλλα τα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα και τώρα η επιχείρηση του 2004 εστιάζει στη σταθερή τηλεφωνία, στον Εθνικό δικτυακό κορμό και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Σας τα λέω γιατί θα τα βρείτε μπροστά σας ως εφαρμογές εγκυκλίων από την Διοίκηση, εκεί λοιπόν ο τεχνικός κόσμος θα πρωταγωνιστήσει και το να πρωταγωνιστήσει είναι μια σειρά από αναγνωρίσεις που δεν έχουνε να κάνουνε μόνο με το χρήμα αλλά έχουνε να κάνουνε όπως ειπώθηκε πολύ σωστά και με την ηθική αναγνώριση της συμμετοχής μας στο κολοσσό που λέγεται ΟΤΕ. Στο οικονομικό αποτέλεσμα της εταιρείας.
Συνάδελφοι, η ΠΕΤ-ΟΤΕ είναι ο βράχος στον οποίο καλούμαστε να ακουμπήσουμε τις πλάτες μας, δε υπάρχει και μην γελιέστε, ούτε ατομική συμφωνία, ούτε ελιγμός, ούτε κάλυψη από κόμματα, ούτε από οποιαδήποτε άλλο, η μόνη διασφάλιση είναι το σωματείο μας, εμείς οι ίδιοι και τα καλά οικονομικά αποτελέσματα.
Αν θέλουμε κανένας να μην ακουμπήσει ποτέ τον ΟΤΕ, πρέπει να τον αναδείξουμε και να τον ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την αξία έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να τον αγοράσει. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό το μήνυμα το στείλαμε με την COSMOTE, θα το στείλουμε και με την μητρική εταιρία διότι ο στόχος είναι να μην χάσουμε άλλους πελάτες, να επαναφέρουμε όσους έχουνε φύγει από τον ΟΤΕ, να τους ξανά επαναφέρουμε στον ΟΤΕ με τα νέα τιμολόγια και με τη δουλειά που θα κάνουμε και που σας περιέγραψα σαν τεχνική υποστήριξη θα ξαναγυρίσουμε τον κόσμο που έχει φύγει πίσω. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος, όχι γιατί θέλουμε να είμαστε μονοκράτορες της αγοράς αλλά γιατί πιστεύουμε ότι ο ΟΤΕ δικαιούται να κυριαρχήσει και θα κυριαρχήσει.
Είναι λίγα τα φεγγάρια των ανταγωνιστών. Δεν μπορούνε να ρίχνουνε καλωδιάκια σκάβοντας ένα μικρό λούκι στους δρόμους και εμείς να έχουμε αναπτύξει τον Εθνικό Δικτυακό κορμό τόσα χρόνια και να μπορούνε να μας ανταγωνιστούν, οι δεσμεύσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών θα αρθούν ως το 2006 και εκεί ο ΟΤΕ θα δείξει τις πραγματικές του δυνάμεις και η ΠΕΤ-ΟΤΕ και τα μέλη της, ο Τεχνικός κόσμος θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, θα δικαιωθούμε είναι σίγουρο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(...χειροκροτήματα κοινού)
Ο συνάδελφος Αλέξανδρος Μαργιώλης έχει τον λόγο τώρα.
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΙΩΛΗΣ) Συνάδελφοι για δεύτερη φορά και πάλι γεια σας. Ήθελα να σταθώ στο εξής, άκουσα με μεγάλη προσοχή, όλοι σας, μιλήσατε για κομματικές ταυτότητες για ακομμάτιστο συνδικαλισμό και το είπατε και πολύ γλαφυρά, και κάποιος συνάδελφος εκεί, το είπε και ο Πρόεδρος εδώ, για σταθείτε η σημερινή μέρα είναι μέρα απολογισμού.
Πως γίνεται δηλαδή όλοι να λέμε κάντε κομματικές ταυτότητες, όχι στον κομματικό συνδικαλισμό και τελικά όταν γίνονται εκλογές τα αποτελέσματα να βγαίνουν άλλα, πως γίνεται τελικά να γίνονται εκλογές, να βγαίνουνε ψηφοδέλτια, να βάζει άλλος υποψήφιος και να ανοίγει το ψηφοδέλτιο και να μην βλέπει το όνομά του σταυρωμένο.
Ας έρθουμε λοιπόν στην ουσία και στην πραγματικότητα του πράγματος και ν α κάνουμε και μία εξομολόγηση. Μήπως φταίμε και εμείς σαν βάση; Μήπως όταν έχουμε εκλογές θα πρέπει το θέμα να το βλέπουμε πιο σωστά και πιο υπεύθυνα;
Είπε ο Πρόεδρος προηγουμένως ότι θα πρέπει αφού υπάρχουνε δικηγόροι να υπάρχουν και υπάλληλοι του ΟΤΕ που θα μπούνε στην Βουλή, και άλλοι και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, αν θέλετε για να μην φανώ αρτιοσκληρωτικός, ναι βεβαίως να μπούνε αλλά ξέρετε πόσο θλιβερό και άσχημο είναι όταν έρχεται η στιγμή, αυτοί οι συνάδελφοι, κατά τα άλλα ικανοί, που είναι στη βουλή να ψηφίζουν για την μετοχηκοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, να ψηφίζουν υπέρ της μετοχοκοποίησης - ιδιωτικοποίησης. Ενώ πριν όλοι δεν τρέχανε? Για θυμηθείτε στη Σταδίου, για θυμηθείτε το 1992, όλοι κατά της ιδιωτικοποίησης, ε! τι γίνεται τελικά συνάδελφοι και συμβαίνει? Θα πάρω αυτή τη φράση που είπατε εδώ, αυτή την περίεργη μετάλλαξη, τι συμβαίνει τελικά? Αν είναι τελικά να αποτελεί ο συνδικαλισμός τον βατήρα για την προσωπική ανέλιξη, όχι, αν είναι "ναι" για να εδραιωθούνε... διακοπή κοινού...
Αν είναι για το καλό, "ναι" συνάδελφοι, και αν θέλετε ακόμα υπάρχει και μία παράμετρος, μία άλλη πτυχή πέρα αυτού, βεβαίως υπάρχει και η εκδοχή ότι πολλοί συνάδελφοι από την μια μέρα στην άλλη από ταπεινοί συνδικαλιστές αν θέλετε με την ανιδιοτελή εκδοχή έχετε γίνει δ/ντές, ε! δεν γίνονται και τα δύο βρε παιδιά πώς να το κάνουμε. Δεν μπορεί, και μάλιστα σε μία ιδιαίτερη χρονική στιγμή όταν το συνδικάτο βρίσκεται σε μια πάμφτωχη θέση. Δεν υπάρχουν δυναμικά στελέχη. Απορροφούνται από άλλους τομείς, φανταστείτε ικανά στελέχη, και δεν το λέω με την έννοια μομφής να θίξω, αλλά με την αυτή την κάθε αυτή την έννοια.
Ο Μανιάτης, Πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κατά τα άλλα εξαιρετικός και ευφυής, είδατε; Δεν έμεινε στον συνδικαλισμό να προσφέρει τις δυνάμεις του και μάλιστα αυτή τη στιγμή που υπάρχουνε ελλείμματα αν θέλετε, δεν έμεινε, το συμφέρον της βάσης ήτανε να μείνει.
Ανέφερα αυτή την εκδοχή έτσι για να δείτε το θέμα με την ευρύτερη έννοιά του.
Αυτό αν θέλετε αποτελούσε μια πρόκληση και για αυτό ακριβώς τοποθετήθηκα επισταμένως.
Έρχομαι στη σημερινή σας γενική συνέλευση και την παρουσία τη δική μας από την ΠΕΤ-ΟΤΕ, πραγματικά ήτανε μια άψογη παρουσία και μάλιστα μου έκανε εντύπωση και το κείμενο έτσι όπως ήτανε διατυπωμένο της εξιλεστικής επιτροπής που αφορά τα οικονομικά. Σε ότι αφορά και το λέω έτσι με την έννοια της επιβράβευσης, σε ότι αφορά την έκδοση της εφημερίδας, συνάδελφοι επειδή εγώ παράλληλα με την υπαλληλική ιδιότητα και την συνδικαλιστική είμαι και δημοσιογράφος, και δημοσιογράφος με την κάθε αυτή έννοια και ανήκω και σε Σωματείο Δημοσιογράφων, έχω να σας πω το εξής, όταν βγαίνει ένα φύλλο και εκδίδεται έχει τεράστιες ευθύνες και τεράστιες υποχρεώσεις αλλά πάνω από όλα απαιτείται και τεράστιο έργο και τεράστιο έργο που χρειάζεται να ξενυχτήσεις, να διαβάσεις, να σκίσεις, να ξανασκίσεις, να ξαναγράψεις, για να καταλήξεις, δεν είναι απλή δουλειά, και δεν το λέω για να συνηγορήσω υπέρ της προσπάθειά σας το λέω αυτό για να συνηγορήσω υπέρ της πραγματικότητας. Δεν είναι απλή υπόθεση και υπάρχει και τεράστια ευθύνη και δε ξέρω κατά πόσο, μέσα από τον αυθόρμητο αν θέλετε αυτό χαρακτήρα που διακρίνει εδώ τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και την Τοπική Διοικούσα, κατά πόσο είναι καλυμμένοι.
Ακούστηκε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή απαξίωση στον ΟΤΕ και ότι ο ΟΤΕ είναι κατακερματισμένος, ναι υπάρχει απαξίωση του προσωπικού είναι αλήθεια.
Βεβαίως όπως είπα και πρωτίστως υπάρχει και ΠΕΤ-ΟΤΕ που πραγματικά είναι ένας γίγαντας ορθός και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή καιροφυλακτεί. Θα σας πω και μερικές πηγές παρακάτω. Όμως για ελάτε να δούμε απεργία πόσα χρόνια έχουμε να κάνουμε συνάδελφοι; Τι φανταστήκατε ότι σε όλη εδώ αυτή τη διαδρομή από το 1995 και εντεύθεν δεν τύχαν περιπτώσεις ή δεν τύχαν θέματα να απεργήσουμε;
Τύχαν και πολλά, η απεργία τελικά είναι σκονισμένη εκεί πάνω, εκεί σε ένα ράφι όπως είναι οι παλιές βιβλιοθήκες, είναι το υπέρτατο αν θέλετε δικαίωμα, η υπέρτατη δύναμη που μπορεί να ασκήσει το συνδικάτο μέσα από την μαζικότητά του συνάδελφοι, κι όμως βλέπετε μία αδικαιολόγητη χαλαρότητα. Αυτό έτσι για την Ιστορία. Και ερχόμαστε τώρα, απευθύνομαι στον συνάδελφο της ΠΕΤ-ΟΤΕ, συνάδελφε, Πρόεδρε της ΠΕΤ-ΟΤΕ, εγώ προσωπικά αναγνωρίζω τον αγώνα σου και τον επιβραβεύω και το ξέρεις, παρότι δεν είμαστε στις ίδιες παρατάξεις όμως δουλεύουμε για τον κοινό σκοπό.
Παρέλειψες να πεις ότι πριν 5 μέρες έγινες Αντιπρόεδρος του ΤΑΠ-ΟΤΕ, μέσα από διαδικασίες έτσι όπως αυτές πρεσβεύονται από τους εργασιακούς κανονισμούς και θα πρέπει και νομίζω ότι ζητάτε και εσείς και ακούστηκε προηγουμένως ότι εδώ παραδείγματος χάρη, Πρόεδρε το είπες εσύ, για ένα σφράγισμα δοντιού, χρειάζεται πανοραμικοί, είναι ένα από τα θέματα, το ίδιο θέμα ετέθη συνάδελφοι στη Χίο, το ίδιο τέθηκε στη Σάμο, αλλά ακόμα αν θέλετε είναι και αυτές οι μειωμένες έως εξευτελιστικές τιμές τις οποίες μας δίνει το ΤΑΠ-ΟΤΕ προκειμένου να πάμε σε ένα γιατρό. Είναι από τα κυρίαρχα, συνάδελφε αυτά εδώ, βεβαίως είναι ατυχής στιγμή να μιλάει κάποιος τελευταίος και μάλιστα να χτυπάνε τα πιάτα, τι να κάνουμε? Είμαι ατυχής αλλά όμως εδώ θα πρέπει να σταματήσετε τα πιρούνια γιατί σας αφορά όλους.
Η Εύβοια, είναι ένα τεράστιο κομμάτι, γεωγραφικό κομμάτι της Ελλάδας, αν γνωρίζετε πριν 2 μήνες, 3 ουσιαστικά, ξεκίνησε στην Αθήνα η αναδόμηση των τεχνικών τμημάτων και διαμερισμάτων και λέει μια παροιμία, αν θέλετε την προσαρμόζω εγώ, "φτερνίζεται η Αθήνα, κρυολογεί η Χαλκίδα" παραδείγματος χάρη, τι λέει αυτό λοιπόν? Ουσιαστικά λέει να συρρικνωθούν οι υπηρεσίες των Τεχνικών τμημάτων παραδείγματος χάρη κάρτες, βλαβοληπτικά, διεκπεραίωση, και να ομαδοποιηθούν συγκεντρούμενες σε επίπεδο διαμερίσματος, αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα και δεν ξέρω πως είναι εδώ δομημένες οι υπηρεσίες αλλά που θα προκύψει στη πορεία είναι το μέγιστο και σε αυτό αν θέλετε με ομόφωνη απόφαση και μπράβο στην ΠΕΤ-ΟΤΕ στάθηκε και σταμάτησε ως ένα σημείο την προσπάθεια αυτή της διοίκησης της ομαδοποίησης των υπηρεσιών και απαξίωσης των περιφερειακών τμημάτων και στην προκειμένη περίπτωση απευθύνομαι σε εσάς και για σας είπα προηγουμένως, είδα πιρούνια και τα πιάτα, υπάρχουν κοπικές περιοχές, αν δείτε τώρα το προσωπικό έτσι όπως μειώνετε και μάλιστα σε συνδυασμό με τα κίνητρα της ετερουσίας εξόδου σε λίγο καιρό θα πούνε τι μας χρειάζεται η κοπική περιοχή ας πούμε Αιδηψού, δεν ξέρω ακριβώς πως είναι, να ομαδοποιηθούν πιο κεντρικά και να έρθουν όλα στη Χαλκίδα, παραδείγματος χάρη, αντίστοιχα προβλήματα είδαμε και στις ομιλίες αν θέλετε και στις συγκεντρώσεις που κάναμε σε άλλες συνελεύσεις και πράγματι αυτό αποτελεί πρόθεση και διάθεση να γίνει από μέρους της διοίκησης και είτε έρθει η μία κυβέρνηση είτε έρθει η άλλη κυβέρνηση δεν μας αφορά αυτό εδώ, θα δείτε ότι αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα έτσι όπως αυτό έχει εκχωρηθεί από την ιδιωτική συμβουλευτική εταιρεία τη "Makenzi", είναι πρόγραμμα.
Και όπως είπα προηγουμένως, ναι η ΠΕΤ-ΟΤΕ έχει σταματήσει το θέμα αυτό αλλά χρειάζεται και τη δική σας συμπαράσταση και η γενική συνέλευση μελών της κάθε διοικούσας αποτελεί την κορυφαία στιγμή εκδήλωσης, έκφρασης αλλά και αποτύπωσης θεμάτων και αιτημάτων. Παραδείγματος χάρη δεν άκουσα ένα θέμα, δεν το άκουσα από κανέναν, αλλά δεν ξέρω μήπως δεν σας αφορά? Στρατιωτική θητεία συνάδελφοι. Το μείζον θέμα, όταν απέναντί μας και δίπλα μας βεβαίως το συνδικάτο ασχολείται αλλά ξέρετε όταν τα μηνύματα εκπορεύονται από την βάση προς τα πάνω γίνονται ακόμα πιο δυνατά και θα πρέπει σήμερα εσείς να το αποφασίσετε μέσα από ένα μνημόνιο αν θέλετε απολογισμού, να βγουν τα θέματα προς τα πάνω, έτσι θα δουλέψει και ο μηχανισμός συνάδελφοι, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, και βεβαίως είναι λυπηρό ότι έχουνε γίνει, έχουν περάσει 4-5 ασφαλιστικοί νόμοι, κανένας ασφαλιστικός νόμος δεν αγγίζει την στρατιωτική θητεία και μάλιστα όταν άλλοι κλάδοι στον δημόσιο φορέα, η στρατιωτική θητεία τους αναγνωρίζεται. Ένα τέτοιο ερώτημα κάναμε στον Σπυρόπουλο στη συνεδρία αυτή που έγινε των Ομοσπονδιών, ο ΟΣΕ, ο ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και το καταθέσαμε έτσι επακριβώς όπως θα σας το πω. κ. Σπυρόπουλε, πρώην συνάδελφε του ΟΤΕ, συνταξιούχε του ΤΑΠ-ΟΤΕ, κύριε Υπουργέ τώρα, συνδικαλιστή και Πρόεδρε συνδικαλιστή, γιατί ήτανε στο συνδικάτο, ένα θέμα που απασχολεί από την μία άκρη της Ελλάδος στην άλλη, έτσι σαν μήνυμα το καταθέτω, είναι η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, γιατί δεν προωθείται; Περάσανε από το 1990 και εντεύθεν μέχρι αυτή τη στιγμή 4-5 ασφαλιστικοί νόμοι, γιατί;
Η απάντηση συνάδελφοι μετά από συζήτηση που έγινε για άλλα θέματα ήτανε αφού επέμεινα εγώ, και ήθελε να φύγει ο άνθρωπος και του λέω εγώ, κύριε Υπουργέ στοπ, απαντήστε μας, αυτό έγινε 20 Νοεμβρίου. Λέει ξέρετε το θέμα απαιτεί πολλά λεφτά και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και έκλεισε εκεί, αυτή ήταν η απάντηση. Εμείς συνάδελφοι σαν συνδικάτο πρέπει να επιμείνουμε στα δικά μας και ο ρόλος μας δεν είναι να υπηρετούμε την εξουσία, ο ρόλος μας είναι να είμαστε απέναντι και να προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό που δεν μας δίνουνε το οποίο το δικαιούμαστε και επειδή καταλαβαίνω όπως σας είπα ότι είναι λίγο ακατάλληλη η στιγμή γιατί μπήκα στη διαδικασία είναι χρέος μου και είναι χρέος μας να πούμε ότι μέσα από την μείωση του προσωπικού και την εθελουσία έξοδο που είπαμε μειούμενοι το προσωπικό και χωρίς ταυτόχρονα να γίνονται προσλήψεις τέτοιες που αναλογικά να καλύπτουν τα κενά και αυτό αν θέλετε αποτελεί και μία πρόταση είναι να φύγουνε οι 1000, ε! ας μπούνε και 100, ας μπούνε 200, πως θα γίνει; Έρχεται αυτό που προκύπτει το εύστοχο νόρμα, το είπε ο Πρόεδρος, με νόρμες συνάδελφοι, όταν υπάρχουν αν θέλετε η αλαζονεία κάποιων προϊσταμένων, οι οποίοι ενώ την μία μέρα μπορεί να δουλεύαμε μαζί την άλλη μέρα του δώσανε μία θέση και άρχισε να νομίζει ότι είναι λόρδος ξαφνικά, άλλαξε νοοτροπία, άλλαξε αντίληψη και λέει εγώ είμαι και αντιμετωπίζει με χείριστο τρόπο το επιτελικό προσωπικό της βάσης και λέει "πάρτα αυτά εδώ και πήγαινε", "μα δεν προλαβαίνω και είμαι μόνος μου", "όχι" λέει, "πάρτα και πήγαινε". Προσέξτε και το διευθυντικό δικαίωμα είναι ισχυρότατο συνάδελφε, άρνηση στο γενικό κανονισμό προσωπικού του ΟΤΕ σημαίνει απόλυση, δεν μπορείς να αρνηθείς στο έργο και άντε να αποδείξεις εσύ μετά ότι δεν αρνήθηκες αλλά είπες ότι δεν μπορώ, άρα εδώ έρχεται συνάδελφοι, έρχεται η πραγματικότητα, "ναι" το συνδικάτο, "ναι" θα μπει μπροστά, "ναι" αυτή τη στιγμή υπάρχει ομάδα η οποία στην ΠΕΤ-ΟΤΕ έχει προβεί σε διεργασίες τέτοιες ώστε να υπάρξει νόρμα να κατοχυρώσει το στοιχειώδες, εμείς δεν λέμε όχι, εμείς δεν λέμε να δουλέψουμε, να δουλέψουμε αλλά να ξέρουμε πόσο αλλιώς δουλεύαμε εμείς 25 χρονών όταν στήσαμε τον ΟΤΕ αλλιώς θα δουλεύουμε και θα αποδώσουμε στα 50 μας. Είναι μία κατοχυρωμένη αν θέλετε λογική και πρακτική και δεν μπορεί ας πούμε ο Χ προϊστάμενος όπως αυτός στην Τρίπολη, πριν 2 χρόνια, έτσι αν μου επιτρέπεται η έκφραση να λέει "πήγαινε από εδώ", όχι συνάδελφοι, δεν είναι η εποχή μας για τέτοια, μέσα από πολιτισμένες συμπεριφορές αλλά και καταξιωμένες μέσα από το συνδικάτο απλά θέματα μπορούν και πρέπει να λυθούν.
Και τελειώνω έτσι με ένα άλλο θέμα. Ακούστηκε αν θέλετε, έτσι ξυστά, επιδερμικά, πριν η ΠΕΤ-ΟΤΕ έκανε μεγάλα βήματα σε ότι αφορά τα "πριμ" αλλά όμως ξέρετε κάποιες στιγμές στη διοίκηση άλλα λένε, άλλα κάνουνε και άλλα πιστεύουνε και το προκύπτων συμπέρασμα είναι ότι επειδή προηγουμένως παρεξηγήθηκα, εγώ το επαναλαμβάνω με την έννοια έτσι την καλοπροαίρετη, δεν έχουμε τίποτα, πως συμβαίνει δηλαδή οι εμπορικοί υπάλληλοι, συνάδελφοι, έχουν τον ίδιο εργοδότη και παλεύουμε μαζί και αγωνιζόμαστε μαζί για έναν ΟΤΕ καλύτερο, πως συμβαίνει δηλαδή απολογιστικά να παίρνουν από 5.000 πριμ εως 15.000 πριμ και εμείς να παζαρεύουμε από 400 εως 700 ευρώ "πριμ" τι αναλογίες είναι αυτές συνάδελφε? Έτσι, τι αναλογίες είναι και φανταστείτε, φανταστείτε ότι η ΠΕΤ-ΟΤΕ παλεύει για αυτά, πραγματικά παλεύει και έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά όμως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί και να επισημανθεί είναι η διαβάθμιση της χορήγησης των "πριμ" μέσα από μία κατηγορία, προσέξτε να δείτε γιατί αυτό σηματοδοτεί και άλλα για κανονική απόδοση 600 ευρώ. Για πολύ καλή 900 ευρώ, για εξαιρετική 1.350 ευρώ, εγώ δε θα σταθώ στα 600, στα 900, στα 1.350 και με συγχωρείται αλλά είναι λίγο η φωνή μου έτσι, δεν θα σταθώ εκεί, στέκομαι στη διαβάθμιση συνάδελφοι, τι σημαίνει δηλαδή? Εγώ που είμαι καλώς γιατί έφτασα στα 50 μου, θα έρθει η στιγμή που ενδέχεται, αφού θα με έχεις, εντός παρενθέσεως αυτό, καταγεγραμμένο ή φακελωμένο ότι το 2004 ή το 2003 ήμουνα ο μέτριος, θα έχει καμία σχέση συνάδελφοι αυτό συνειρμικά έτσι το λέω, με τα φύλλα ποιότητας; Και δεν θα πρέπει να τα λησμονούμε αυτά εδώ, αν θέλετε τα φύλλα ποιότητας είναι μία άλλη προσπάθεια της ΠΕΤ-ΟΤΕ η οποία προσεχώς θα τα δείτε και όλα αυτά εδώ, τα φύλλα ποιότητας, τα οποία αποτελούν μία αναχρονιστική μορφή σε ότι αφορά το σήμερα., δεν μπορεί τα φύλλα ποιότητας της δεκαετίας του 1960 να αγγίζουν την πραγματικότητα της δεκαετίας του 2000 που διανύουμε τώρα, θα πρέπει αυτά να τα δούμε και πως δηλαδή ταυτίζονται αυτά συνάδελφοι; Όταν τα φύλλα ποιότητας;
Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τα δούμε, σκληραίνουν τα πράγματα, όποια κυβέρνηση και να προκύψει σκληραίνουν τα πράγματα, φύλλα ποιότητας συνάδελφοι, έτσι το κάνω ένα ερώτημα απλά, έτσι, έχετε δει; Τα έχετε δει συνάδελφοι τα φύλλα ποιότητας; Εν κλειστώ, εν κρυπτώ και σκοτεινά προϊστάμενοι βάζουν λέει κρίνετε και μαθαίνουμε έπειτα μετά από 2 - 3 χρόνια ότι βαθμολογηθήκατε κακώς ή όπως ο άλλος συνάδελφος από την Πάτρα, πριν 5 χρόνια το θυμάμαι, που είχα πάει για ομιλία επειδή, το λέω κάθε φορά και θα το λέω, δεν κουβαλήσανε τα πράγματα του Προϊσταμένου για την μεταφορά οικοσυσκευής από σπίτι σε σπίτι τους βαθμολόγησε κακώς, δε λέω ότι βρισκόμαστε σε αυτή την εποχή όμως σηματοδοτούν συνάδελφοι. Αυτά πρέπει να αλλάξουν, τέτοια φωτεινά παραδείγματα σύγχρονης αν θέλετε βαθμολόγησης και σύγχρονων φύλλων ποιότητας ελάτε να τα δούμε πού; Στα ΕΛΤΑ, στις Τράπεζες, ο Προϊστάμενος από εδώ και ο κρινόμενος από εκεί, και ξέρετε τι γίνεται; Δε μηδενίζεις έναν συνάδελφο, έναν ανταγωνιστή στα 50 του χρόνια, στα 40 του χρόνια, στα 35, θα λέγαμε να υπάρξουν πιο καθαρές διαδικασίες και κλείνω με το τελευταίο συνάδελφοι, έτσι; Συμπαθάτε μου. Εγώ ως τεχνίτης δικτύων, να κλείσω ως τεχνίτης δικτύων και ξεκίνησα ως ακομμάτιστος για τις κομματικές ταυτότητες στην αρχή.
Συνάδελφε, Πρόεδρε συγχαρητήρια για το έργο σου πραγματικά, εγώ είμαι εντυπωσιασμένος.
Συνάδελφε Ζήση, συγχαρητήρια, και σε εσάς όλους και σε σένα εντιμότατε συνάδελφε για την παρουσία σου και την δράση σου.
Όμως θα ήθελα να εκφράσω έτσι και μία απορία, θα θέλαμε σήμερα και οι άλλες παρατάξεις να ήτανε εδώ αλλά πιστεύω ότι δεν είναι εδώ γιατί η ΠΕΤ-ΟΤΕ αυτή την περίοδο έχει Γενικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, πιστεύω ότι οι συνάδελφοι είναι σε άλλες γενικές συνελεύσεις και για αυτό δεν μπόρεσαν να είναι εδώ. Πιστεύω ότι είναι αυτό.
Να είστε καλά όλοι σας καλή χρονιά και τώρα που τελείωσα βαράτε και πιρούνια και πιάτα.
...χειροκροτήματα ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
|