Ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο Νομό Εύβοιας Μάρτιος 1999
Όρος Όχη - Κάμπος Καρύστου - Ποτάμι - Ακρωτήρι Καφηρεύς
Το βουνό Όχη, ο κάμπος Καρύστου και οι ακτές του Καβοντόρο περιλαμβάνονται στις πιο σπουδαίες φυσικές περιοχές της Ελλάδας.
Στο βουνό Όχη υπάρχουν μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί (γκρεμοί, σπήλαια, φυσικά γλυπτά) και ένα σύστημα δεκάδων πηγών, ρυακιών, χειμάρρων και ρεμάτων. Τα επιφανειακά νερά είναι σε ασυνήθιστη αφθονία για αιγαιοπελαγίτικο περιβάλλον. Η Όχη θα μπορούσε να ονομάζεται το 'βουνό των πηγών'. Ψηλά στην ανατολική πλευρά της σώζεται το τελευταίο αμιγές καστανόδασος της νότιας Εύβοιας. Οι υπεραιωνόβιες καστανιές του καστανόλογγου είναι απομεινάρια των μεγάλων δασών που κάποτε σκέπαζαν την Όχη. Πάνω από αυτή την όαση, σαν φυσικά οχυρά, δεσπόζουν οι κορυφές του βουνού. Στα δυσπρόσιτα βράχια φυτρώνουν πολλά ενδημικά είδη φυτών και σπάνια δασκά δέντρα και θάμνοι, όπως τα μαύρα έλατα και το αρκουδοπούρναρο. Η περιοχή φιλοξενεί ορεινά είδη πουλιών που δε φωλιάζουν αλλού στη νότια Εύβοια. Μέσα σ' αυτό το μοναδικό τοπίο βρίσκεται το Δρακόσπιτο της Όχης και η παλιά εκκλησία του προφήτη Ηλία, στην ψηλότερη κορυφή της Όχης. Αξίζει τον κόπο, πιστεύουμε, να κάνουμε εδώ μια παρένθεση και να αναφέρουμε λίγα λόγια για τα Δρακόσπιτα της Ν. Εύβοιας, στα 'σέντια των δράκων'. Ζωσμένα από τους θρύλους και τις παραδόσεις, επιβάλλονται σαν τους μαγικούς πύργους των παραμυθιών. Σήμερα σώζονται περίπου 25 τέτοια κτίσματα, σπαρμένα στη χαμηλή βλάστηση από θάμνους και από βοτάνια που μοσχομυρίζουν, ανάμεσα σε δεκάδες ρυάκια που διαλαλούν τη δική τους ιστορία. Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας ανάγονται από την όψιμη νεολιθική εποχή (του χαλκού) ως την ελληνιστική και είναι δημιουργήματα των πρώτων κατοίκων της περιοχής, των Δρυοπών. Ο τρόπος κατασκευής τους εντυπωσιάζει, καθώς οι πέτρες με τις οποίες έχουν χτιστεί είναι τεράστιες, τέλεια λαξευμένες και ταιριασμένες, ενώ οι πλάκες της οροφής συγκλίνουν με αριστοτεχνικό τρόπο προς το κέντρο. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι οι πύλες τους, όπου, συνήθως, δύο εκπληκτικά μεγάλες πλακόπετρες, 'οι ορθοστάτες', αποτελούν το πλαίσιο, ενώ μια τρίτη, κεκλιμένη, δημιουργεί το 'υπέρθυρο'. Είναι αδύνατο να μην αναρωτηθείς πως είναι δυνατόν να τοποθετήθηκαν και να λαξεύτηκαν με τόσο τέχνη, αυτοί οι πέτρινοι όγκοι πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια.
Στην Όχη υπάρχουν μοναδικοί φυσικοί ανθώνες με Παιώνιες και τον ενδημικό πανσέ της Εύβοιας. Επίσης αναφέρεται σαν μία 'Σημαντική Περιοχή Πουλιών', από το Birdlife International.
Στον κάμπο της Καρύστου σώζεται ένα τμήμα του νοτιότερου υγρότοπου της Εύβοιας. Η περιοχή έχει ζωτική σημασία για περισσότερα από 170 είδη πουλιών, για πολλά ερπετά και αμφίβια και για τοπικά σπάνια υδροχαρή φυτά. Στον κάμπο της Καρύστου σώζεται ο τελευταίος ίσως πληθυσμός βίδρας στη νότια Εύβοια.
Τα φαράγγια και οι βραχώδεις ακτές του Καβοντόρου είναι μοναδικοί βιότοποι για ενδημικά βραχόφιλα φυτά. Εδώ συναντάμε είδη παγκοσμίως απειλούμενα, όπως η μεσογειακή φώκια, ο αιγαιόγλαρος καθώς και μεγάλη ποικιλία μεταναστευτικών πουλιών.
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |