Νέες άδειες για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.285 μεγαβάτ και προϋπολογισμού κατασκευής 450 δισ. δραχμών, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο αδειοδοτήσεων που εξέτασε η ΡΑΕ, με βάση τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν στις 19 Φεβρουαρίου.
Aλυτο παραμένει όμως το πρόβλημα χωροθέτησης κυρίως των αιολικών μονάδων που πρόκειται να εγκατασταθούν στη νότια Εύβοια. Το πρόβλημα προήλθε τόσο από αντιδράσεις φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν δέχονται στα όριά τους την εγκατάσταση μονάδων, όσο και από το γεγονός ότι τα όρια των εκτάσεων που προτείνουν οι εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται. Η ΡΑΕ προτείνει ως λύση τη χωροθέτηση των περιοχών που θα υποδεχτούν τις μονάδες αυτές.
Στο θέμα της χωροθέτησης, η ΡΑΕ προτείνει για τις περιοχές της νότιας Εύβοιας: - Να εκπονηθεί χωροταξικό σχέδιο μέσω του οποίου θα προσδιοριστούν το περιβαλλοντικά και κοινωνικά ανεκτό αιολικό δυναμικό που μπορεί να αναπτυχθεί, καθώς και οι ζώνες και συγκεκριμένες θέσεις όπου μπορούν να εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα.
- Η μελέτη αυτή να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα με συντονισμό μεταξύ ΡΑΕ, υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ και των περιφερειών.
- Οι εκτάσεις που απαιτούνται από κάθε επενδυτή μέσα στις ζώνες, να δεσμεύονται ή να παραχωρούνται με ανταγωνιστικούς όρους και διαφανείς διαδικασίες, δεδομένου ότι αποτελούν εθνικό πόρο.
- Να προχωρήσει ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού (ΔΕΣΜΗΕ) στην κατασκευή των απαραίτητων δικτύων για την εξυπηρέτηση των αιολικών πάρκων, με χρηματοδότηση κατά 50% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και κατά το υπόλοιπο από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
|